You are here

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το Συνεργατισμό την Τετάρτη

22/03/2019 14:59

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα τεκταινόμενα στο Συνεργατισμό διοργανώνουν την ερχόμενη Τετάρτη 27 Μαρτίου, οργανώσεις αγροτών, εκπαιδευτικών, συνταξιούχων και κοινότητες, διεκδικώντας παράλληλα τον τερματισμό της διαδικασίας αποξένωσης των περιουσιακών στοιχείων τους Συνεργατισμού.

Την εκδήλωση στηρίζουν οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου. Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας θα συμμετέχουν και οργανώσεις συνταξιούχων.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού σε διάσκεψη Τύπου για την εκδήλωση, οι οργανώσεις διαμαρτύρονται για τα τεκταινόμενα στον Συνεργατισμό, τα οποία τον οδήγησαν στο οριστικό κλείσιμο, με όλα τα τραγικά συνεπακόλουθα για το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας.

Κάλεσε όλα τα μέλη τους και την κοινωνία των πολιτών να δώσουν το παρών τους στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που συνδιοργανώνουν, την Τετάρτη 27 Μαρτίου και ώρα 6.30 μ.μ. έξω από την ΠΑΣΥΔΥ με πορεία προς το Προεδρικό, αντιδρώντας στις άδικες μεθοδεύσεις και στα διαφαινόμενα σκάνδαλα, που αναδύονται καθημερινά.

Σκοπός της διαμαρτυρίας, είπε, είναι η απόδοση διαχρονικών ευθυνών πολιτικών, αστικών, ποινικών σε όσους αποδεδειγμένα σχετίζονται με την κατάρρευση του Συνεργατισμού, με ταυτόχρονη παραδειγματική τιμωρία τους.

Επίσης, ο τερματισμός της διαδικασίας αποξένωσης της περιουσίας του Συνεργατισμού και της εξεύρεσης τρόπου για να επιστραφούν οι περιουσίες αυτές, συμπεριλαμβανομένων των κτηρίων, των αποθηκών, των συσκευαστηρίων, των εργοστασίων, των οικοπέδων στους νόμιμους δικαιούχους τους, που δεν είναι άλλοι από τα μέλη των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων των Ταμιευτηρίων των Δασκάλων, των Καθηγητών, των Αστυνομικών, των Δημοσίων Υπαλλήλων κ.α.

Ακόμα η προσπάθεια για αναβίωση της ιδέας του υγιούς Συνεργατισμού στην Κύπρο, μιας ιδέας που, όπως ανέφερε ο απλός κόσμος στήριξε για δεκαετίες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Ο ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας ανέφερε ότι στην Ευρώπη ο Συνεργατισμός ανθεί, ενώ υπάρχουν και τα credit union. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα, πρόσθεσε, είναι να διατηρήσουμε τον εμπορικό τομέα ο οποίος κάνει πέραν από 100 εκατομμύρια κύκλο εργασιών και εφόσον τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι εκείνοι που είναι ένοχοι, «να ξαναρχίσουμε σιγά-σιγά να κτίζουμε τον πιστωτικό τομέα . Χρειάζεται ενότητα από όλους».

Ερωτηθείς για κάποιες πρωτοβουλίες για σύσταση εταιρειών για επαναδραστηριοποίηση του συνεργατικού εμπορικού τομέα, είπε ότι υπάρχουν δύο, μια στο Πελένδρι και έχει εγγραφεί ακόμα μια εταιρεία της Comarine.

Ο ΓΓ της ΠΕΚ Μιχάλης Λύτρας ανέφερε ότι οι οργανώσεις κάνουν σκέψεις και μελετούν την επαναδραστηριοποίηση του συνεργατικού πιστωτικού τομέα, πέραν του εμπορικού τομέα, ο οποίος είναι ευκολότερο να δημιουργηθεί, αφού υπάρχουν ήδη εν ενεργεία εταιρείες. Ανέφερε επίσης ότι έγιναν διάφορες περιφερειακές συσκέψεις για το θέμα όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι κοινοτάρχες συναποφάσισαν ότι θα προχωρήσουν στη δημιουργία ενός Συνεργατικού ιδρύματος το οποίο θα διαχειρίζεται τον εμπορικό τομέα και όλες αυτές τις υποδομές τις οποίες απαιτούν από το κράτος να αποδοθούν για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Επιστροφή υποδομών του συνεργατισμού μέσω δήμων και κοινοτήτων

Ο ΓΓ του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης είπε ότι οι υποδομές του Συνεργατισμού τις οποίες έχει η ΚΕΔΙΠΕΣ είναι περίπου 2800.  Είναι αυτά, είπε που έχουν κτίσει οι ίδιοι, οι αγρότες, οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, ο απλώς ο κοσμάκης κόβοντας από το υστέρημά τους. Ανέφερε ακόμα ότι σε συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς της Κυβέρνησης, τους λέχθηκε ότι υπάρχει μια διέξοδος για το πώς νομικά και νόμιμα μπορούν να επιστρέψουν στις οργανώσεις και τις κοινότητες αυτές οι υποδομές και υπάρχει και η καλή θέληση από το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό, όπως είπε, μπορεί να γίνει μέσω της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων αφού οι δήμοι και οι κοινότητες θεωρούνται προέκταση του κράτους. Μπορεί όπως είπε, να γίνει μια διευθέτηση με χαμηλό ενοίκιο και στη συνέχεια να αποδοθούν στους αγροτικούς κλάδους. Ανέφερε ακόμα ότι ζήτησαν με επιστολή προς τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τους αρμόδιους Υπουργούς, να σταματήσει η διαδικασία αποξένωσης.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, ζήτησε να υπάρξει στήριξη της κοινωνίας των πολιτών σε αυτή την πρωτοβουλία, στέλνοντας μήνυμα μηδενικής ανοχής, ενώ όπως είπε θα πρέπει να υπάρξει και συνέχεια.

Σημείωσε παράλληλα ότι υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν στη ΣΤΕΛΜΕΚ και στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο των Δασκάλων τα οποία αποξενώθηκαν. Είπε επίσης ότι μπαίνοντας σε μια ευρύτερη ενοποίηση τα συνεργατικά ταμιευτήρια των εκπαιδευτικών με Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια 2-3% συνενώθηκαν με ιδρύματα που είχαν ΜΕΔ 50-60%, καταλήγοντας σε αυτό έγινε σήμερα. 

Ο κ. Φυλακτού σημείωσε ότι τα ακίνητα των πρώην Συνεργατικών των εκπαιδευτικών μπορεί να ξεπερνούν τα 50-60 εκατομμύρια .
Εκ μέρους της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, ο Άρης Κωνσταντίνου ανέφερε ότι οι τοπικές αρχές θεωρούνται επέκταση του κράτους και αυτό που λέχθηκε από τον Γενικό Ελεγκτή και τον Υπουργό Οικονομικών είναι ότι όντως οι τοπικές αρχές και οι δήμοι είναι οι μόνοι νόμιμοι δικαιούχοι για να τους αποδοθούν τα  κτήρια που βρίσκονται στις κοινότητες. Σημείωσε ότι κάποιες κοινότητες έχουν κάνει ήδη συμφωνίες με το Συνεργατισμό και αγόρασαν κάποια κτήρια, ενώ άλλα πολλά κτήρια εγκαταλείφθηκαν με το κλείσιμο του Συνεργατισμού, τα οποία κάποιες κοινότητες απαιτούν να τους αποδοθούν ώστε να τα διατηρήσουν για τις ανάγκες τους.