You are here

Έκκληση στις τράπεζες για παγοποίηση τελών

11/11/2019 16:10

Επείγουσα δημόσια έκκληση προς τις εμπορικές τράπεζες να παγοποιήσουν τα τέλη και τις χρεώσεις που επιβάλλουν στους καταναλωτές μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2020 απηύθυνε σήμερα η ΣΕΚ με δηλώσεις του γενικού της γραμματέα Ανδρέα Φ. Μάτσα.

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη σύσταση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Αξιών, (6 Νοεμβρίου 2019), σύμφωνα με την οποία, δίδεται πίστωση χρόνου ως το τέλος Ιανουαρίου στην Κεντρική Τράπεζα και στα υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου, ώστε, να φέρουν στο κοινοβούλιο συγκεκριμένες πρακτικές και αποτελεσματικές λύσεις για επαρκή προστασία των καταναλωτών, η ΣΕΚ υποστηρίζει πως, μέχρι τότε οι τράπεζες οφείλουν να παγοποιήσουν τις αποφάσεις τους.

«Δεν υπάρχει λογική και δεν συντρέχει κανένας λόγος να εφαρμόζονται αυξήσεις τελών και νέων χρεώσεων, την ώρα που η πολιτεία, με την καθοδήγηση της βουλής, προσπαθεί να βρει διορθωτικές λύσεις», αναφέρθηκε σε διάσκεψη τύπου.

Πέραν τούτου, η ΣΕΚ αυτή την ώρα καλεί:

(α) τη βουλή να απευθύνει στις τράπεζες ανάλογη έκκληση για παγοποίηση των τελών και να εξακολουθεί να βρίσκεται σε εγρήγορση για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

(β) την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), η οποία δηλώνει πως «το ζήτημα είναι υπόψη της και το παρακολουθεί» να εγκαταλείψει την αδράνεια και τον εφησυχασμό και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για προστασία των πολιτών από τα μονοπώλια των τραπεζών και

(γ) την Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών για την έκδοση διατάγματος για να καθοριστούν ευνοϊκότεροι όροι ιδιαίτερα για τους ευάλωτους καταναλωτές, όπως προνοούν τα άρθρα 19.3 και 19.4 της νομοθεσίας περί της συγκρισιμότητας των τελών του 2017.

«Η ΣΕΚ, η οποία δημόσια διαφωνεί με τις συγκεκριμένες τραπεζικές τακτικές που είναι άκρως κερδοσκοπικές, και η οποία με τις παρεμβάσεις της οδήγησε το θέμα για συζήτηση στη βουλή, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση ούτε να σιωπήσει ούτε να ανεχθεί τα όσα προκλητικά και κερδοσκοπικά σχεδιάζονται σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών», τονίστηκε.

«Οι τράπεζες οφείλουν, αν πραγματικά επιθυμούν να περάσουν στην εποχή της ψηφιοποίησης και της σύγχρονης τεχνολογίας, να δώσουν πειστικά κίνητρα στους πελάτες τους, κάτι που έγκαιρα υποδείξαμε από τον Απρίλιο του 2019 και όχι να τους τιμωρούν με αντικίνητρα», κατέληξε ο κ. Μάτσας.