You are here

Έκλεισε η εξαγορά της Εθνικής από την AstroBank

25/11/2019 11:36

Έκλεισε η συμφωνία για εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου από την Astrobank και αναμένεται εντός των ημερών να ανακοινωθεί επίσημα το deal από τις δύο εμπλεκόμενες τράπεζες.

Η συμφωνία εξαγοράς της ΕΤΕ Κύπρου τηρεί υπό την έγκριση των εποπτικών αρχών, με βάση τις νενομισμένες διαδικασίες.

Μεταξύ Astrobank και Εθνικής Τράπεζας είχε επιτευχθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο καταρχήν συμφωνία, ωστόσο, είχαν παραμείνει κάποια νομικά σημεία επί του τελικού μνημονίου της συμφωνίας τα οποία έχρηζαν περαιτέρω ερμηνείας κάτι το οποίο ξεκαθάρισαν οι νομικοί σύμβουλοι των δύο μερών.

Λεπτομέρειες για το τίμημα της πώλησης της ΕΤΕ Κύπρου θα δοθούν μέσω της κοινής  ανακοίνωσης που θα εκδώσουν οι δύο τράπεζες.

Καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας έπαιξε η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Κύπρου να απαλλάξει από τον ισολογισμό της μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου προβληματικών και επιχειρηματικών δανείων καθώς και δάνεια λιανικής συνολικού ύψους €400 εκ.

Η Astrobank είχε θέσει εξ υπαρχής ως όρο προς την Εθνική να απαλλαγεί από τα προβληματικά της δάνεια για να υπάρξει αντικείμενο περαιτέρω διαπραγμάτευσης.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (NPL ratio) της Εθνικής τράπεζας μετά την πώληση του εν λόγω χαρτοφυλακίου,το οποίο αγόρασε η APS, μειώθηκε από 62% το 2017 σε 12% το 2018.

Η APS είναι η πλατφόρμα διαχείρισης μεγάλου μέρους κόκκινων δανείων της Ελληνικής Τράπεζας.

Η διαδικασία πώλησης της ΕΤΕ Κύπρου, που ακολουθεί την εξαγορά πριν περίπου ένα χρόνο της Universal Savings Bank (USB) έγινε από την CreditSuisse.

Η USB διέθετε συνολικά περιουσιακά στοιχεία €687 εκ., συνολικά δάνεια €325 εκ. και καταθέσεις πελατών €603 εκ.

Βασικοί μέτοχοι της USB ήταν οι σημερινοί ιδιοκτήτες της AstroBank. Πρόκειται για την οικογένεια Sehnaoui από το Λίβανο.

Με την επικείμενη εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου, θα προστεθούν στο μισθολόγιο της άλλοι περίπου 220 υπάλληλοι που θα προέλθουν από την Εθνική.

Από την εξαγορά της USB είχαν προστεθεί στο εργατικό δυναμικό της τράπεζας 237 υπάλληλοι.

Η Εθνική Τράπεζα είναι η πρώτη ελλαδική τράπεζα που δραστηριοποιήθηκε στο νησί. Έχει παρουσία στην Κύπρο από το 1910, και διαθέτει παγκύπρια 10 υποκαταστήματα.

Η AstroBank διαθέτει σήμερα 16 καταστήματα.

Το συνολικό ενεργητικό της ΕΤΕ Κύπρου είναι περίπου στα €800 εκ. Τα υπόλοιπα δανείων ανέρχονται στα €747 εκ. και οι καταθέσεις στα €572 εκ.

Του Λεύκου Χρίστου