You are here

ΕΚΤ: Διατηρεί πρόβλεψη για QE

13/09/2018 16:06

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επαναλαμβάνοντας ότι οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα λήξουν στο τέλος του Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα

Σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει το ύψος των καθαρών αγορών που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP), το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται σε €30 δισ. μηνιαίως, μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.

Μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο θα μειώσει το ύψος των μηνιαίων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού σε €15 δισ. μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018 και προβλέπει ότι, με την επιφύλαξη εισερχόμενων στοιχείων που να επιβεβαιώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό, οι καθαρές αγορές θα λήξουν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Μέχρι το καλοκαίρι 2019 χαμηλά τα επιτόκια

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, μιλώντας μετά την απόφαση, ανέφερε ότι «εξακολουθούμε να περιμένουμε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και σε κάθε περίπτωση για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η διαρκή σταθερή σύγκλιση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα».

Για την οικονομία σημείωσε ότι «όλες οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη εκτίμησή μας για μια συνεχιζόμενη ευρεία ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ και τη σταδιακή αύξηση του πληθωρισμού».

«Η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζει να στηρίζει την εμπιστοσύνη μας ότι η συνεχής σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο μας θα προχωρήσει και θα διατηρηθεί ακόμα και μετά τη σταδιακή κατάργηση των καθαρών αγορών ενεργητικού», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με την αύξηση του προστατευτισμού, τρωτά σημεία στις αναδυόμενες αγορές και τη μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία πρόσφατα.

Σημαντικό κίνητρο για τη νομισματική πολιτική εξακολουθεί να απαιτείται για τη στήριξη της περαιτέρω αύξησης των εγχώριων πιέσεων στις τιμές και των πρωτογενών εξελίξεων του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα.

Η στήριξη αυτή θα εξακολουθήσει να παρέχεται από τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων μέχρι το τέλος του έτους, από το σημαντικό απόθεμα των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων και τις συναφείς επανεπενδύσεις και από την ενισχυμένη μελλοντική καθοδήγησή μας σχετικά με τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Τόνισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να προχωρεί με σταθερό τρόπο προς τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου.