You are here

ΕΚΤ: Όχι σε συμμετοχή ΚΤ στην επιτροπή για κρατικές εγγυήσεις

25/06/2021 06:48

Οι εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη καλούν την Κεντρική Τράπεζα να αποσύρει τη συμμετοχή της από την επιτροπή παρακολούθησης, όπως προβλέπεται στο νόμο για την έκδοση κυβερνητικών εγγυήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα ύψους €1 δισ., στο πλαίσιο παραχώρησης δανείων με χαμηλό κόστος, σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους.

Πηγές στην ΚΤ και στο υπουργείο οικονομικών ανέφεραν στη StockWatch ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ) έχει αποστείλει τη γνώμη της σε σχέση με τις κρατικές εγγυήσεις και ειδικότερα για την πρόνοια του νόμου που αναφέρεται στη σύσταση επιτροπής παρακολούθησης.

Η σύσταση επιτροπής παρακολούθησης για την παροχή δανείων από τα πιστωτικά ιδρύματα, μέσω κρατικής εγγύησης, ήταν απαίτηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε στην επιτροπή αυτή να συμμετέχει ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας, παρά τα αντίθετα μηνύματα και επιφυλάξεις που έρχονταν από τις εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή του γενικού ελεγκτή στην εν λόγω επιτροπή τέθηκε ως προαπαιτούμενο από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, για να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις.

Στα χέρια της ΚΤ και του ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch, η γνώμη της ΕΚΤ βρίσκεται ήδη στα χέρια του διοικητή της ΚΤ Κ. Ηροδότου και του ΥΠΟΙΚ Κ. Πετρίδη.

Η ΕΚΤ φέρεται να υποδεικνύει ότι τυχόν συμμετοχή της εγχώριας εποπτικής αρχής στην επιτροπή παρακολούθησης, όπως προβλέπεται στο σχετικό νόμο, αντίκειται βασικών αρχών της εποπτείας και του ρόλου που πρέπει να διαδραματίζει μία εθνική εγχώρια εποπτική αρχή, η οποία εκ του νόμου, είναι ο επόπτης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Επομένως, η ενσωμάτωση από τη βουλή της σχετικής πρόνοιας, για σύσταση επιτροπής παρακολούθησης με τη συμμετοχή του εγχώριου επόπτη των τραπεζών, δεν συνάδει με τους εποπτικούς κανονισμούς και δεν είθισται ως πρακτική να εφαρμόζεται από κράτη μέλη της ΕΕ.

Στη γνώμη της ΕΚΤ σημειώνεται ότι η επιτροπή παρακολούθησης δεν θα έχει οποιεσδήποτε εξουσίες επί των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ούτε θα αποτελεί κρίκο επίλυσης παραπόνων επηρεαζόμενων δανειοληπτών, κατά πόσο δηλαδή οι τράπεζες ορθώς έδωσαν ή δεν παραχώρησαν δάνεια με κρατική εγγύηση.

«Οι τράπεζες θα λειτουργούν στη βάση κριτηρίων και σύμφωνα με τους εποπτικούς κανονισμούς που επιβάλλει η ΕΚΤ», παρατήρησε στέλεχος της εγχώριας εποπτικής αρχής. 

Επιστολή στην πρόεδρο της βουλής

Όπως έχει διαρρεύσει, το υπουργείο οικονομικών θα ενημερώσει με επιστολή του τη νέα πρόεδρο της βουλής Αννίτα Δημητρίου επί της συγκεκριμένης γνώμης της ΕΚΤ, η οποία με τη σειρά της θα θέσει την επιστολή ενώπιον του νομοθετικού σώματος, με την προοπτική να διαφοροποιηθεί η επίμαχη πρόνοια που αναφέρεται στην επιτροπή παρακολούθησης.

Η επιτροπή, με βάση το νόμο που είχε ψηφιστεί αρχές περασμένου Μαΐου, θα απαρτίζεται από τη γενική λογίστρια ή τον βοηθό γενικό λογιστή, ο οποίος θα ενεργεί ως πρόεδρος της επιτροπής, από ένα λειτουργό του ΥΠΟΙΚ και από δύο λειτουργούς της ΚΤ οι οποίοι θα ορίζονται από τον ΥΠΟΙΚ με σύσταση του διοικητή της ΚΤ. Σε αυτή θα συμμετέχει και ο γενικός ελεγκτής ή εκπρόσωπός του, υπό την ιδιότητα του παρατηρητή.

Η επιτροπή, ανά διμηνία, θα ενημερώνει με έκθεσή της τον ΥΠΟΙΚ για όλα τα θέματα αρμοδιότητάς της.

Αντίστοιχα ο ΥΠΟΙΚ θα ενημερώνει, ανά τριμηνία, την κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών σε σχέση με την έκθεση.  

Ο νόμος, με βάση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί προσωρινό θεσμικό πλαίσιο, για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία των κρατών μελών της ΕΕ, εξαιτίας των επιπτώσεων που προκάλεσε και προκαλεί η πανδημική κρίση.

Του Λεύκου Χρίστου