You are here

ΕΚΤ: Πολιτικές μερισμάτων από πιστωτικά ιδρύματα

15/01/2018 12:10

Τα πιστωτικά ιδρύματα απαιτείται να θεσπίζουν πολιτικές διανομής μερισμάτων στη βάση συντηρητικών και συνετών παραδοχών, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εξακολουθούν να πληρούν τις εκάστοτε εφαρμοστέες κεφαλαιακές απαιτήσεις και τα αποτελέσματα της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process – SREP) μετά από κάθε διανομή, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με σύσταση που υπογράφει ο πρόεδρος της EKT Mario Draghi, α) τα πιστωτικά ιδρύματα απαιτείται να πληρούν ανά πάσα στιγμή τις εφαρμοστέες ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις («απαιτήσεις του Πυλώνα 1»). Αυτές αφορούν δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 ίσο με 4,5 %, δείκτη κεφαλαίου της κατηγορίας 1 ίσο με 6% και συνολικό δείκτη κεφαλαίου ίσο με 8%.

β) Τα πιστωτικά ιδρύματα απαιτείται να πληρούν ανά πάσα στιγμή τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που επιβάλλονται, πέραν των απαιτήσεων του Πυλώνα 1, με την απόφαση κατόπιν της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης κατ’ εφαρμογή του άρθρου 16 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ.1024/2013 («απαιτήσεις του Πυλώνα 2»).

γ) Επίσης, τα πιστωτικά ιδρύματα απαιτείται να πληρούν συνδυαστικά τις απαιτήσεις διατήρησης αποθεμάτων ασφαλείας ενώ δ) απαιτείται επίσης να πληρούν στο ακέραιο («fully-loaded») τον δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1, τον δείκτη κεφαλαίου κατηγορίας 1 και τον συνολικό δείκτη κεφαλαίου κατά την ημερομηνία λήξης του μεταβατικού καθεστώτος. Η απαίτηση αφορά την πλήρη εφαρμογή των δεικτών μετά την εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων και, συνδυαστικά των απαιτήσεων διατήρησης αποθεμάτων ασφαλείας.

Οι απαιτήσεις αυτές θα πρέπει να πληρούνται τόσο σε ενοποιημένο όσο και σε ατομικό επίπεδο, εκτός αν συντρέχει περίπτωση παρέκκλισης από την εφαρμογή των απαιτήσεων προληπτικής εποπτείας σε ατομικό επίπεδο.

Η ΕΚΤ συστήνει τα ακόλουθα αναφορικά με την καταβολή μερισμάτων από τα πιστωτικά ιδρύματα το 2018 για τη χρήση του 2017:

Κατηγορία 1: Πιστωτικά ιδρύματα που i) πληρούν τις εφαρμοστέες κεφαλαιακές απαιτήσεις της παραγράφου 1 στοιχεία α), β) και γ) και ii) πληρούν ήδη στο ακέραιο τους δείκτες της παραγράφου 1 στοιχείο δ) την 31η Δεκεμβρίου 2017 θα πρέπει να προβαίνουν στη διανομή μερισμάτων από τα καθαρά τους κέρδη σε συντηρητική βάση, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εξακολουθήσουν να ανταποκρίνονται σε όλες τις απαιτήσεις και τα αποτελέσματα της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης, ακόμη και σε περίπτωση επιδείνωσης των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Κατηγορία 2: Πιστωτικά ιδρύματα που πληρούν τις εφαρμοστέες κεφαλαιακές απαιτήσεις της παραγράφου 1 στοιχεία α), β) και γ), αλλά δεν πληρούν στο ακέραιο τους δείκτες της παραγράφου 1 στοιχείο δ) την 31η Δεκεμβρίου 2017, θα πρέπει να προβαίνουν στη διανομή μερισμάτων από τα καθαρά τους κέρδη σε συντηρητική βάση, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εξακολουθήσουν να ανταποκρίνονται σε όλες τις απαιτήσεις και τα αποτελέσματα της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης, ακόμη και σε περίπτωση επιδείνωσης των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Επίσης, θα πρέπει να προβαίνουν στην καταβολή μερισμάτων μόνο στην έκταση που εξασφαλίζει κατ’ ελάχιστον μία γραμμική (3) πορεία προς την απαιτούμενη επίτευξη των δεικτών στο ακέραιο κατά την παράγραφο 1 στοιχείο δ) της παρούσας και τα αποτελέσματα της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης·

Κατηγορία 3: Πιστωτικά ιδρύματα που δεν πληρούν τις απαιτήσεις της παραγράφου 1 στοιχείο α), β) ή γ) θα πρέπει κατ’ αρχήν να απέχουν από την όποια διανομή μερισμάτων.

Πιστωτικά ιδρύματα που πιστεύουν ότι αδυνατούν να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της παρούσας σύστασης διότι θεωρούν ότι υπέχουν νομική υποχρέωση καταβολής μερισμάτων θα πρέπει να επικοινωνούν αμέσως με την οικεία μεικτή εποπτική ομάδα.

Τα πιστωτικά ιδρύματα των κατηγοριών 1, 2, και 3 που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στοιχεία α), β) και γ) θα πρέπει επίσης να πληρούν τις κατευθύνσεις του Πυλώνα 2. Υπό κατά τα άλλα όμοιες περιστάσεις, οι κεφαλαιακές ανάγκες (4) αναμένεται να παραμείνουν γενικά σταθερές. Εφόσον ένα πιστωτικό ίδρυμα λειτουργεί ή αναμένει ότι θα λειτουργήσει σε επίπεδο χαμηλότερο από τις κατευθύνσεις του Πυλώνα 2, θα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με την οικεία μεικτή εποπτική ομάδα.

Η ΕΚΤ θα εξετάζει τους λόγους για τους οποίους το επίπεδο κεφαλαίων του πιστωτικού ιδρύματος μειώθηκε ή αναμένεται να μειωθεί και θα εξετάζει τη λήψη κατάλληλων και ανάλογων μέτρων για το συγκεκριμένο ίδρυμα.

Οι κυπριακές τράπεζες δεν έχουν παραχωρήσει μέρισμα προς τους μετόχους τα τελευταία χρόνια. Η τελευταία φορά που η Τρ. Κύπρου παραχώρησε μέρισμα ήταν το 2011 και η Ελληνική το 2010.

Γ.Χ.