You are here

Εκτελεστικοί χωρίς ρόλο στην ΚΤ

28/05/2019 06:32

Χωρίς ουσιαστικό και συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο είναι οι δύο νέοι εκτελεστικοί σύμβουλοι που διόρισε πρόσφατα η κυβέρνηση, καθώς εκκρεμεί εδώ και καιρό η προώθηση του νόμου για αλλαγές στη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας.

Στο ΔΣ της Κεντρικής διορίστηκαν πρόσφατα ο Σταύρος Αγρότης και η Μαρία Ηρακλέους πληρώνοντας τις κενές θέσεις που άφησαν ο νέος διοικητής, Κωνσταντίνος Ηροδότου και ο Γιώργος Συρίχας, του οποίου το συμβόλαιο έληξε.

Η θέση του εκτελεστικού συμβούλου δεν υπάρχει στο οργανόγραμμα της ΚΤ με αποτέλεσμα οι εκτελεστικοί σύμβουλοι να μην έχουν ουσιαστικά καθήκοντα πέραν της συμμετοχής στο ΔΣ και στην αρχή εξυγίανσης, αφού με βάση το άρθρο 119 του Συντάγματος, οι υπάλληλοι της ΚΤ υπάγονται απευθείας στον διοικητή.

Ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης αναφοράς στο Σύνταγμα, η ανάθεση καθηκόντων στους εκτελεστικούς συμβούλους προσκρούει σε νομικά κενά.

Τα κενά όπως και η υπερβολική συγκέντρωση εξουσιών στον διοικητή, παρότρυναν την κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο της Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να διευρύνει τη διοικητική ομάδα και να δώσει πιο συγκεκριμένο εκτελεστικό ρόλο στους δύο συμβούλους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της StockWatch, το νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση αναμένεται να σταλεί για δεύτερη φορά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για γνωμοδότηση καθώς επηρεάζονται οι αρμοδιότητες του διοικητή.

Το 2018 η ΕΚΤ γνωμοδότησε ότι οι αλλαγές επηρεάζουν την ανεξαρτησία της ΚΤ.

Το προσχέδιο νόμου που ετοίμασε η ΚΤ προβλέπει τη δημιουργία πρόσθετου οργάνου διοίκησης στην Κεντρική Τράπεζα, την εκτελεστική επιτροπή.

Για να προωθηθεί το νομοσχέδιο, χρειάζεται η τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να κατοχυρωθεί ο ρόλος της εκτελεστικής επιτροπής αλλά και να διορθωθεί η στρέβλωση που δημιουργήθηκε το 2013 με την παρουσία δύο εκτελεστικών συμβούλων.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας για το 2018, οι ετήσιες απολαβές για τον διοικητή ανέρχονται στις €154 χιλ., για τους δύο εκτελεστικούς συμβούλους σε €120 χιλ., ενώ για τα μη εκτελεστικά μέλη στις €28 χιλ.

Εν τω μεταξύ, η νέα διοίκηση της ΚΤ σχεδιάζει αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης της Τράπεζας, ξεκινώντας από το γραφείο του διοικητή.

Της Γεωργίας Χαννή