You are here

Ελληνική και ΣΚΤ: Χωρίς πέναλτι η μεταφορά καταθέσεων

17/08/2018 10:25

Δικαίωμα μεταφοράς των καταθέσεων που υπερβαίνουν τις €100 χιλ. χωρίς επιβάρυνση δίνει η Ελληνική Τράπεζα και η υπό εκκαθάριση Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, ενόψει της υλοποίησης της μεταξύ τους συμφωνίας.

Η χωρίς χρέωση μεταφορά θα μπορεί να γίνει, όμως, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, που με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί, μπορεί να χρειαστεί πολλούς μήνες.

Με σημερινές πανομοιότυπες καταχωρήσεις στον Τύπο οι δύο τράπεζες παρέχουν ενημέρωση για τη μεταξύ τους συμφωνία, ως μέλη του ταμείου εγγύησης καταθέσεων με καταχωρήσεις τους στον τύπο.

Σημειώνουν ότι μέσω της συμφωνίας, θα αποκτηθεί από την Ελληνική Τράπεζα ισολογισμός €10,3 δισ. καθώς και σχετικές εργασίες της ΣΚΤ. Ο ισολογισμός αποτελείται κυρίως από χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων, ομόλογα της κυπριακής κυβέρνησης, καταθέσεις πελατών και ορισμένες άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις και περιουσιακά στοιχεία.

Επισημαίνεται ότι η απόκτηση θα πραγματοποιηθεί και θα τεθεί σε ισχύ μετά την εκπλήρωση αριθμού προϋποθέσεων οπότε και θα ανακοινωθεί η ημερομηνία πραγματοποίησης της απόκτησης.

Μετά τη γνωστοποίηση της ολοκλήρωσης της απόκτησης, θα παραχωρηθεί στους καταθέτες της τράπεζας τρίμηνη προθεσμία προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία να αποσύρουν ή να μεταφέρουν σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα χωρίς να επιβαρυνθούν με οποιαδήποτε χρέωση τις επιλέξιμες καταθέσεις τους, συμπεριλαμβανομένων όλων των δεδουλευμένων τόκων και των οφειλών στο βαθμό που υπερβαίνουν τις €100 χιλ.

Γ.Χ.