You are here

Ελληνική: Ποιοί θα πληρώνουν για καταθέσεις

22/01/2020 10:16

Τους λογαριασμούς που επηρεάζονται από την επιβολή αρνητικών επιτοκίων, κοινοποίησε στον Τύπο η Ελληνική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι η παρατεταμένη εφαρμογή αρνητικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη και η συνεχιζόμενη πολιτική νομισματικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανάγκασε, εδώ και αρκετό καιρό, μεγάλο αριθμό τραπεζών στην Ευρώπη να εφαρμόζουν αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις και λογαριασμούς των πελατών τους.

Κατά συνέπεια, αναφέρεται, από τις 3 Μαρτίου 2020 και η Ελληνική Τράπεζα θα προχωρήσει με μείωση επιτοκίων σε αρνητικά επίπεδα (-0,6%). Η μείωση αυτή αφορά λογαριασμούς επιχειρηματικών πελατών/ νομικών οντοτήτων στην Ελληνική Τράπεζα. Οι λογαριασμοί που επηρεάζονται είναι: Λογαριασμός ταμιευτηρίου και λογαριασμοί προειδοποίησης 7 ημερών, 8 ημερών, 14 ημερών, ενός μήνα, 35 ημερών, 3 μηνών, 6 μηνών και 12 μηνών.

Αναφορικά με τη μέθοδο υπολογισμού του αρνητικού επιτοκίου, αυτό θα υπολογίζεται στο εκάστοτε ημερήσιο υπόλοιπο του λογαριασμού και ο συσσωρευμένος τόκος θα συνυπολογίζεται στο διαθέσιμο υπόλοιπο του λογαριασμού μέχρι την κεφαλαιοποίηση του, που θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο, 30 Ιουνίου και 31 Δεκεμβρίου.

Διευκρινίζεται ότι στους τρεχούμενους λογαριασμούς καθώς και στους λογαριασμούς παρατραβήγματος σε ευρώ, το αρνητικό επιτόκιο εφαρμόζεται στα πιστωτικά υπόλοιπα πέραν των €100,000 (μόνο για το υπόλοιπο της κατάθεσης που υπερβαίνει τις €100,000) ενώ για τα πιστωτικά υπόλοιπα κάτω των €100,000 τα επιτόκια παραμένουν μηδενικά.

Με ισχύ 2 Ιανουάριου 2020, για τους λογαριασμούς προειδοποίησης δεν θα χρειάζεται προειδοποίηση για τη μεταφορά χρημάτων καθώς επίσης δεν θα χρεώνεται οποιαδήποτε επιβάρυνση.

Λόγω αυτής της αλλαγής οι πελάτες της Ελληνικής Τράπεζας έχουν το δικαίωμα να τερματίσουν τον/τους λογαριασμό/ούς τους χωρίς καμία επιβάρυνση, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2020.

Γ.Χ.