You are here

Ελληνική: Στο πλάνο η μείωση προσωπικού

23/06/2021 13:01

Στο στρατηγικό πλάνο της Ελληνικής Τράπεζας περιλαμβάνεται η μείωση προσωπικού, όπως αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας.

Απαντώντας σε ερώτηση μετόχου για δυσβάσταχτο ποσοστό κόστους προς έσοδα και χαμηλό επιτοκιακό περιθώριο, ο Μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της τράπεζας, Φοίβος Στασόπουλος  αναφέρθηκε στην αποτελεσματική διαχείριση ΜΕΔ που αποτελεί την νούμερο 1 προτεραιότητα.

Αναφορικά με τη μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου στο 1,88%, ανέφερε ότι αποδίδεται στη σταδιακή μείωση της βάσης τιμολόγησης των υφιστάμενων χορηγήσεων και στη σταδιακή λήξη ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η προσπάθεια είναι να διατηρηθεί το επιτοκιακό περιθώριο μέσω νέων υγιών χορηγήσεων, τόνισε.

Για τα έσοδα, σημείωσε δεν είναι εύκολο να τα μεταβάλεις  από τη μια μέρα στην άλλη, ενώ το 50% του κόστους αφορά το κόστος προσωπικού, όπως αναφέρθηκε.

«Η αποτελεσματική διαχείριση του κόστους είναι στρατηγικός πυλώνας. Μόνο με μείωση αριθμού προσωπικού μπορείς να πετύχεις τη μείωση του κόστους με επιτάχυνση της ψηφιοποίησης», τόνισε.

Ο πρόεδρος της τράπεζας Ευριπίδης Πολυκάρπου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι στο στρατηγικό πλάνο υπάρχει πρόνοια για μείωση του προσωπικού. «Άρα είναι στα πλάνα μας η μείωση προσωπικού», είπε.

Συνεχίζονται οι προκλήσεις

Όπως αναφέρθηκε στη συνέλευση, οι προκλήσεις στο οικονομικό περιβάλλον εν μέσω της πανδημίας συνεχίζονται.

Ο κ. Στασόπουλος ανέφερε ότι το οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να επηρεάζει η πανδημία, ενώ λόγω των μέτρων στήριξης συγκεκριμένοι τομείς της οικονομίας έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν.

Παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων παραμένει σταθερή, τόνισε.

Σημείωσε ότι συνεχίζουμε να στοχεύουμε σε ένα στέρεο και κερδοφόρο οργανισμό που να διασφαλίζει προστασία στους καταθέτες του.

Προτεραιότητα της τράπεζας, είπε, είναι η προσήλωση στην αναπτυξιακή στρατηγική.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, είπε.

Τα επόμενα τρίμηνα, αναμένεται να καταγραφεί ανάκαμψη ενώ για το έτος αναμένεται ανάπτυξη 4%.

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι πιο ισορροπημένοι από πριν και σχετίζονται με την πανδημία, όπως ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το 2020 ήταν μια εξαιρετική δύσκολη χρονιά με πολλές προκλήσεις αλλά η τράπεζα επέδειξε ανθεκτικότητα και δύναμη.

Ανέφερε ότι «προτεραιότητα είναι να διατηρήσουμε το δίκτυο σε λειτουργία, να συνεχίζουμε να αναβαθμίζουμε τις ψηφιακές μας τεχνολογίες, να στηρίξουμε βιώσιμους πελάτες».

«Αυτή η κρίση μας βρήκε προετοιμασμένους να την αντιμετωπίσουμε από ισχυρή θέση, ισχυρή ρευστότητα και μειωμένο κίνδυνο ισολογισμού», υπογράμμισε.

Απρόβλεπτη χρονιά

Ο κ. Πολυκάρπου, σημείωσε ότι το 2020 ήταν όχι μόνο δύσκολη χρονιά, αλλά και απρόβλεπτη, με προκλήσεις.

Σημείωσε ότι η διοίκηση έδρασε άμεσα αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της απέναντι στην κοινωνία.

«Δώσαμε έμφαση στη χρήση των εναλλακτικών καναλιών εξυπηρέτησης», ανέφερε.

Ο κ. Πολυκάρπου ανέφερε ότι προκλήσεις που συνεχίζουν να υφίσταται αφορούν στα ΜΕΔ που ναι με μειώθηκαν αλλά παραμένουν σε ψηλά επίπεδα. Το θετικό, είπε, είναι ότι μετά τον τερματισμό της αναστολής δόσεων, πέραν του 90% ξεκίνησαν αποπληρωμή.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μεθοδικά για τη δραστική μείωση των ΜΕΔ έχοντας όλες τις ενδεχόμενες λύσεις στο τραπέζι», ανέφερε.

Αναγνώρισε παράλληλα, ότι η πανδημία έδωσε την ευκαιρία να επιταχυνθούν αλλαγές στο ψηφιακό μετασχηματισμό της τράπεζας.