You are here

Ελληνική Τράπεζα: Πωλεί ακίνητα πέραν των €300 εκατ.

09/08/2021 07:05

Ακίνητα αξίας πέραν των €300 εκατ. συγκέντρωσε στο χαρτοφυλάκιο της έναντι χρεών η Ελληνική Τράπεζα, τα οποία προωθεί προς πώληση μέσω της πλατφόρμας APS Cyprus.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχωρήθηκαν στη StockWatch, σε ότι αφορά το 2021, η APS έχει μέχρι στιγμής προχωρήσει σε συμφωνίες πώλησης του 21% των υπό διαχείριση ακινήτων της, το οποίο αντιστοιχεί σε πωλήσεις συνολικού ύψους €66 εκατ.

Πωλήσεις αξίας στα εμπορικά ακίνητα

Σε ότι αφορά την αξία των πωλήσεων, το μεγαλύτερο ποσό αφορά πωλήσεις εμπορικών ακινήτων. Το 55% της αξίας ακινήτων που πώλησε η APS το πρώτο επτάμηνο του έτους αφορά εμπορικά ακίνητα. Το 30% της αξίας των πωλήσεων αφορά τεμάχια γης και μόλις το 12% αφορά διαμερίσματα και οικείες.

Από το σύνολο της αξίας των πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2020, το 45% αντιστοιχούσε σε πωλήσεις εμπορικών ακινήτων.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των ακινήτων για τα οποία έκλεισε συμφωνίες πώλησης η εταιρεία, το 61% αφορά τεμάχια γης και οικόπεδα, το 26% αφορά διαμερίσματα και οικείες και μόλις το 14% αφορά εμπορικά ακίνητα.

Η Λευκωσία κατατάσσεται πρώτη πόλη στις πωλήσεις με ποσοστό 64% των συνολικών πωλήσεων, ενώ η πόλη με τις λιγότερες πωλήσεις είναι η Αμμόχωστος με ποσοστό 5% των συνολικών πωλήσεων.

Τα ακριβότερα ακίνητα του 2021

Τα ακριβότερα ακίνητα που προωθούνται προς πώληση μέσω της APS εντός του τρέχοντος έτους είναι:

Τουριστική γη με τις απαραίτητες υποδομές κατάλληλη για ανάπτυξη τουριστικού θέρετρου στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας στην Πάφο.

Εμπορικό κτήριο στο κέντρο της Λευκωσίας.

Εμπορικό φιλέτο σε κεντρική αρτηρία της Λευκωσίας.

Κτήριο στο χωρίο Αχέλεια που παλιά στεγαζόταν ιδιωτικό σχολείο.

Ημιτελές Εμπορικό Κτήριο στη Γερμασόγεια.

Διάφορα τεμάχια με εμπορικές προοπτικές με ψηλό συντελεστή δόμησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η APS διαχειρίζεται εμπορικά κτήρια σε πολυσύχναστους δρόμους και μεγάλο αριθμό προνομιακών τεμαχίων γης για οικιστικούς και βιομηχανικούς σκοπούς.

Οι πιο σημαντικές πωλήσεις

Η APS ολοκλήρωσε την πώληση σημαντικών ακινήτων τους τελευταίους μήνες.

Συγκεκριμένα, στις αρχές Ιουλίου, η APS ανακοίνωσε την πώληση ενός από τα μεγαλύτερα και ακριβότερα βιομηχανικά ακίνητα που είχε στο χαρτοφυλάκιό της, στον Άγιο Αθανάσιο της Λεμεσού, το οποίο αγοράστηκε από την ASBIS Enterprises Plc.

Το Μάιο πωλήθηκε επταώροφο εμπορικό κτήριο στους Αγίους Ομολογητές που ενοικιάζεται από γνωστές εταιρείες και δημόσιες υπηρεσίες.

Επιπρόσθετα, τον Απρίλιο πωλήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους εκθεσιακούς χώρους της Λευκωσίας στη βιομηχανική περιοχή Λατσιών.

Της Ηρώς Ευθυμίου