You are here

Ελληνική: Τρεις εξελίξεις επηρεάζουν απόδοση

28/09/2022 09:41

Η οικονομική απόδοση της Ελληνικής Τράπεζας θα μπορούσε να επηρεαστεί, μεταξύ άλλων, από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τη Συντεχνία για την επίτευξη νέας συλλογικής σύμβασης και ένα σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης προσωπικού, σημειώνει η τράπεζα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αρνητικά ενδέχεται να επηρεάσει την απόδοση επίσης, η ολοκλήρωση του Project Starlight και το αυξημένο κόστος κινδύνου που σχετίζεται με το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων και την αποδυνάμωση της οικονομίας.

Όπως σημειώνεται, η κρίση Ρωσίας/ Ουκρανίας έχει μετριάσει τις προσδοκίες ανάπτυξης για την κυπριακή οικονομία και υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης. Επιπλέον, οι αυξημένοι ρυθμοί πληθωρισμού που προέκυψαν από την κρίση οδήγησαν σε σημαντική θετική μετατόπιση στα επιτόκια. Τα υψηλότερα επιτόκια θα έχουν θετικό αντίκτυπο στα μελλοντικά έσοδα της Τράπεζας.

Η Τράπεζα αναμένει περιορισμένο αντίκτυπο από την άμεση έκθεσή της στη Ρωσία, ενώ οποιαδήποτε έμμεση επίπτωση θα εξαρτηθεί από την παρατεταμένη διάρκεια και τη σοβαρότητα της κρίσης και τον αντίκτυπο της στην κυπριακή οικονομία, η οποία παραμένει αβέβαιη σε αυτό το στάδιο. Η Τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για το μετριασμό των επιπτώσεων στις λειτουργικές και χρηματοοικονομικές της αποδόσεις.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε για το εξάμηνο του 2022 αυξημένα κέρδη, λόγω βελτιώσεων στις επιδόσεις εσόδων, τις συνεχείς προσπάθειες διαχείρισης κόστους και την αναστροφή ορισμένων ζημιών απομείωσης.

Τα κέρδη της ανήλθαν στα €55,4 εκατ., από κέρδη €21 εκατ. το εξάμηνο του 2021.

Το σύνολο των καθαρών εσόδων ανήλθε στο €188,7 εκατ., αυξημένο κατά 3% σε σύγκριση με €182,8 εκατ. το εξάμηνο του 2021, κυρίως λόγω της αύξησης στα καθαρά έσοδα από τόκους και στα καθαρά έσοδα δικαιωμάτων και προμηθειών.

Της Γεωργίας Χαννή