You are here

Ενδιαφέρον Lone Star για εξαγορά Τρ. Κύπρου

19/08/2022 18:50

Το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Lone Star επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον  για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου και πρόσφατα, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Bloomberg, προσέγγισε τη διοίκηση της BOCH υποβάλλοντας μάλιστα και σχετική πρόταση.

Όπως γράφει το πρακτορείο επικαλούμενο άτομα τα οποία έχουν γνώση των εξελίξεων,  το ΔΣ της Τρ. Κύπρου έχει απορρίψει την πρόταση του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρεία private equity προσέγγισε τουλάχιστον τις τελευταίες εβδομάδες μία φορά τη διοίκηση της κυπριακής συστημικής τράπεζας η οποία απάντησε αρνητικά στη σχετική πρόταση.

Πρόταση σε μετρητά

Η Lone Star επιβεβαίωσε την υποβολή πρότασης σε μετρητά για την εξαγορά της Τρ. Κύπρου, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Όπως αναφέρεται, η Lone Star υπέβαλε πρόταση για καταβολή €1,50 ανά μετοχή.

Σημειώνεται ότι το Lone Star συνεργάζεται με εξειδικευμένο σύμβουλο ο οποίος αξιολογεί τα δεδομένα και εξετάζει κατά πόσο υπάρχει έδαφος ώστε να καταβάλει μια νέα προσπάθεια για να διαβουλευτεί με τη διεύθυνση και το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.

Η StockWatch επικοινώνησε πριν από λίγο με ανώτερη πηγή της Τράπεζας Κύπρου η οποία περιορίστηκε να δηλώσει «ουδέν σχόλιο».

Η ίδια απάντηση δόθηκε και στο συντάκτη του σχετικού ρεπορτάζ του  Bloomberg.

Το δημοσίευμα αρνήθηκε να σχολιάσει και το ενδιαφερόμενο επενδυτικό ταμείο.

Επισημαίνεται ότι οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου σημείωσαν σήμερα άνοδο μέχρι και 14%.  

Συγκεκριμένα, η μετοχή της BOCH   στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, σημείωνε άνοδο 5,7% στις 2:45 μ.μ (τοπική ώρα) δίνοντας αγοραία αξία περίπου 445 εκατομμυρίων στερλινών.  Τελικά έκλεισε με άνοδο 9,11% στις 1,03 στερλίνες.

Στο ΧΑΚ έκλεισε στο €1,17 καταγράφοντας άνοδο 3,58%.

Το επενδυτικό ταμείο Lone Star εδρεύει στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή και πρόεδρο John Grayken.

Έχει ιστορικό επενδύσεων σε τράπεζες και το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει τη γερμανική IKB Deutsche Industriebank AG και την πορτογαλική Novo Banco SA.

Πολλοί επενδυτές ιδιωτικών μετοχών έχουν επιλέξει τα τελευταία χρόνια να μείνουν μακριά από τις τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των παλαιών  τεχνολογικών συστημάτων, τους κανονισμούς και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Ωστόσο, ο  τραπεζικός τομέας γίνεται όλο και  πιο ελκυστικός λόγω κυρίως της αύξησης των επιτοκίων.

Υπάρχουν και οι επενδυτές οι οποίοι εξακολουθούν να ανησυχούν ότι μια επικείμενη οικονομική ύφεση που ενδεχομένως να προκαλέσει νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων,  θα αντισταθμίσουν τα αυξανόμενα κέρδη από τα  πιο ψηλά επιτόκια.

Η Τράπεζα Κύπρου είναι το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Κύπρο, προσφέροντας πολλά προϊόντα, από λιανική και εμπορική τραπεζική έως ασφάλειες ζωής και γενικού κλάδου.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω αμερικανικό επενδυτικό ταμείο είχε σοβαρή εμπλοκή στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη νέα μετοχική δομή της Ελληνικής Τράπεζας το 2018.

Όπως είχε γράψει τότε η StockWatch  είχαν ενδιαφερθεί τρία επενδυτικά ταμεία – το Lone Star, το Atlas Merchant Capital και το Αpollon, τα οποία διεκδίκησαν συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΗΒ.

Του Λεύκου Χρίστου