You are here

Ενημερώθηκαν οι τοπικές αρχές για τα ακίνητα «δώρα»

24/05/2019 07:11

Σε ενημέρωση των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, που λήφθηκε στις 6 Μαΐου για την παραχώρηση σε αυτές ακινήτων που ανήκουν στην πρώην ΣΚΤ, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι τοπικές αρχές δήμων και κοινοτήτων έχουν λάβει σχετική επιστολή ημερομηνίας 20 Μαΐου εκ μέρους του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Η επιστολή αναφέρεται στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για απόκτηση αριθμού ακινήτων της πρώην ΣΚΤ από τη Δημοκρατία και παραχώρησή τους με συμβολικό μίσθωμα στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τοπικές ανάγκες.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του υπουργικού θα υλοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα με βάση της διαδικασία και τους όρους που έχουν καθοριστεί, ωστόσο δεν παρέχεται ενημέρωση για το ύψος του μισθώματος που θα καταβάλλεται σε κάθε περίπτωση.  Ο υπουργός είχε αναφέρει ότι θα είναι συμβολικό.

Σε ξεχωριστό παράρτημα της επιστολής προς τοπικές αρχές που θα πάρουν ακίνητα της πρώην ΣΚΤ, παρουσιάζεται το ακίνητο που θα παραχωρηθεί για χρήση με την εν λόγω διαδικασία.

Όπως πληροφορείται η StockWatch, η διαδικασία διάθεσης των ακινήτων ενδεχομένως να χρειαστεί επιπλέον χρόνο με το υπουργείο να ενημερώνει σε ορισμένες περιπτώσεις ότι αυτά δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμα προς το δήμο ή την κοινότητα αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο, καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωση αναγκαίων διαδικασιών.

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, θα παραχωρηθούν 309 ακίνητα που θα ληφθούν από την εταιρεία ΚΕΔΙΠΕΣ που συστάθηκε για να διαχειριστεί τα εναπομείναντα στοιχεία του Συνεργατισμού, ώστε να διατεθούν σε δήμους και κοινότητες και σε μικρότερο βαθμό, για τη στέγαση κρατικών υπηρεσιών. Η συνολική αξία των εν λόγω ακινήτων ανέρχεται στα €82 εκ.

Με βάση πληροφορίες εκ μέρους του υπουργείου οικονομικών, έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα της πλειοψηφίας των δήμων και κοινοτήτων ανά το παγκύπριο.

M.X.