You are here

Ένοχοι όλοι στην ποινική υπόθεση Λαϊκής

12/10/2018 12:59

Ένοχους έκρινε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας και τους τέσσερις κατηγορούμενους και για τις δύο κατηγορίες που αντιμετώπιζαν στην ποινική υπόθεση που αφορά στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα, οι οποίοι και θα παραμείνουν ελεύθεροι υπό όρους μέχρι την επόμενη Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου, οπότε και θα γίνουν οι αγορεύσεις για μετριασμό ποινής.

Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής όπως οι τέσσερις καταδικασθέντες τεθούν υπό κράτηση.

Πρόκειται για τον Ευθύμιο Μπουλούτα, ο οποίος ήταν τότε Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Λαϊκής, τον τότε Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο Παναγιώτη Κουννή, τον μη εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Νεοκλή Λυσάνδρου και το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρκο Φόρο.

Το Κακουργιοδικείο αποφάσισε στις 21/3/2017 ότι η Κατηγορούσα Αρχή είχε καταφέρει να αποδείξει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων σε σχέση και με τις δύο κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, καλώντας τους ταυτόχρονα σε απολογία.

Η πρώτη κατηγορία αφορά στο αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και η δεύτερη στο αδίκημα των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών ή απόκρυψης. Οι κατηγορούμενοι είχαν δηλώσει μη παραδοχή στις κατηγορίες.

Και τα τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της Λαϊκής κατηγορούνταν ότι απέκρυψαν την απομείωση σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της τράπεζας στην Ελλάδα, η οποία ανερχόταν στα €330 εκ τουλάχιστον και παρέλειψαν να το συμπεριλάβουν στην οικονομική κατάσταση της τράπεζας για την εννιαμηνιαία περίοδο που είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011 και η οποία δημοσιεύθηκε στις 29/11/2011.

Κ. Κληρίδης: Δεν αναλήφθηκε καμία πολιτική ευθύνη

Δυστυχώς οι πολιτικές και εποπτικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία «δεν φαίνεται να έχουν αναληφθεί από κανένα», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη σημερινή καταδικαστική απόφαση εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας είπε ότι «οπως έχω επανειλημμένα δηλώσει, ποινικής φύσεως υποθέσεις, οι οποίες σχετίζονται με την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα, δεν μπορεί παρά να είναι περιορισμένες σε αριθμό και να σχετίζονται με θέματα όπως αυτά για τα οποία έχουν κατηγορηθεί και καταδικαστεί κάποια στελέχη τραπεζών και οι ίδιες οι τράπεζες».

Όσον αφορά τα γενικότερα αίτια και υπαίτιους για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία, ο γενικός εισαγγελέας είπε ότι «αυτά είναι αλλού που πρέπει να αναζητηθούν και ήδη κατέστησαν αντικείμενο ερευνητικών διαδικασιών».

«Έχουν διαπιστωθεί και έχουν κατανεμηθεί ευθύνες πολιτικές, ευθύνες εποπτικές και άλλες, οι οποίες όμως, δυστυχώς, δεν φαίνεται να έχουν αναληφθεί από κανένα», κατέληξε ο κ. Κληρίδης.