You are here

Ενώπιον της δικαιοσύνης οι «5» της BOCY

17/12/2014 16:43
Πέντε πρώην κορυφαία στελέχη της Τράπεζας Κύπρου, προσάγονται στο δικαστήριο καθώς τους απαγγέλθηκε κατηγορία από τη νομική υπηρεσία για δηλώσεις και παράθεση παραπλανητικών στοιχείων σε σχέση με τις κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Κύπρου, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή της νομικής υπηρεσίας πρόκειται για τους Θεόδωρο Αριστοδήμου, Ανδρέα Ηλιάδη, Γιάννη Πεχλιβανίδη, Γιάννη Κυπρή και Αντρέα Αρτέμη.

Την απόφαση έλαβε νωρίς σήμερα το απόγευμα η νομική υπηρεσία σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο γενικός εισαγγελέας, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας, νομικοί λειτουργοί της νομικής υπηρεσίας και ανακριτές της αστυνομίας.

Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν καταγγελίες που είχαν γίνει ενώπιον της επιτροπής κεφαλαιαγοράς για πειθαρχικές παραβάσεις, που αφορούν στη μη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, στη χειραγώγηση με τη διάδοση παραπλανητικών ενδείξεων, στη δημοσιοποίηση παραπλανητικών στοιχείων και στη μη συμπερίληψη σε ενημερωτικά δελτία πληροφοριών σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανονισμούς.

Η ΕΚ είχε επιβάλει πριν λίγο καιρό μεγάλα πρόστιμα τόσο στους πέντε αξιωματούχους όσο και σε άλλα μέλη του ΔΣ της Τρ. Κύπρου. Οι πέντε είχαν εκτελεστικές θέσεις στην Τρ. Κύπρου.
Κατά την ετήσια συνέλευση του 2012 η Τράπεζα είχε δηλώσει μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες από αυτές που φάνηκε να έχει λίγες βδομάδες αργότερα.

Οι πλείστοι εκ των εν λόγω πέντε στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, έχουν προσβάλει στο ανώτατο δικαστήριο την απόφαση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς.

Ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης σε σύντομη δήλωση του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της σύσκεψης περιορίστηκε να πει:

«Λήφθηκαν αποφάσεις ως προς τα πρόσωπα που θα κατηγορηθούν και ως προς τις κατηγορίες με βάση των οποίων θα προσαχθούν».