You are here

Ενώπιον της ΕΚΤ η αναστολή των εκποιήσεων

20/07/2021 07:15

Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου έχει απευθυνθεί το υπουργείο Οικονομικών, για το θέμα της παράτασης της αναστολής εκποιήσεων, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2021.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου, Γιώργος Παντελή, το Υπουργείο, έχει αποστείλει σχετική επιστολή τόσο στον ευρωπαϊκό εποπτικό μηχανισμό, όσο και στον εγχώριο επόπτη του τραπεζικού συστήματος, ζητώντας τη γνώμη τους σε σχέση με την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων νέας τρίμηνης παράτασης στην αναστολή των διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων.

Για την πρόθεση του να ενημερώσει την ΕΚΤ για τα τεκταινόμενα, ο κ. Παντελή είχε ενημερώσει και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία εξέτασε την πρόταση για αναστολή των εκποιήσεων, πριν αυτή εγκριθεί από την Ολομέλεια.

Ο κ. Παντελή είχε κρούσει το κώδωνα του κινδύνου στη Βουλή, υποδεικνύοντας ότι η νέα αναστολή εκποιήσεων θα αποδυναμώσει το εργαλείου των εκποιήσεων και θα επιφέρει πρόσθετους κινδύνους για τις τράπεζες σε μια ιδιαίτερα αβέβαιη περίοδο.

Είχε επίσης επισημάνει το γεγονός ότι πριν την έγκριση της πρότασης από τη Βουλή, θα έπρεπε να προηγηθεί σχετική διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως προνοείται από σχετικά άρθρα της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε σχετική επιστολή που είχε αποστείλει στη Βουλή ο κ. Παντελή, αναφέρεται πως «παράλειψη των εθνικών αρχών να πράξουν όπως περιγράφεται πιο πάνω, ερμηνεύεται ως παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου και συγκεκριμένα με την υποχρέωση των κρατών μελών να ζητούν τη γνώμη της ΕΚΤ, σε περιπτώσεις νομοθετημάτων που επηρεάζουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Τόσο το υπουργείο Οικονομικών, όσο και η ΚΤ και ο Σύνδεσμος Τραπεζών, είχαν παράλληλα επισημάνει τους κινδύνους αρνητικής αξιολόγησης, με αρνητικό αντίκτυπο στις αξίες εξασφαλίσεων, στην ανάγκη για προβλέψεις και κατ’ επέκταση στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Εκπνέει η προθεσμία για αναπομπή

Στο μεταξύ, σύντομα εκπνέει η προθεσμία των δεκαπέντε ημερών από τη μέρα κοινοποίησης στο γραφείο του προέδρου της Δημοκρατίας της νομοθεσίας που θεσπίστηκε από τη Βουλή για παράταση στην αναστολή των διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων.

Σε δηλώσεις του στη Stockwatch, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος δήλωσε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση από πλευράς του προέδρου της Δημοκρατίας, αναφορικά με τον νόμο για παράταση της αναστολής εκποιήσεων.

Ερωτηθείς για το τι αναμένεται να αποφασίσει ο πρόεδρος, ο κ. Πελεκάνος άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εντός 15 ημερών δικαιούται να αναπέμψει το νόμο ή την απόφαση της Βουλής ή τμήμα τους για επανεξέταση, εκθέτοντας ταυτόχρονα και τους λόγους της αναπομπής.

Σ΄ αυτή την περίπτωση η Βουλή θα πρέπει να συνέλθει σε έκτακτη συνεδρία και να αποφασίσει για το αναπεμφθέν θέμα μέσα σε δεκαπέντε μέρες. Αν η Βουλή εμείνει στην απόφασή της, ο Πρόεδρος εκδίδει το νόμο ή την απόφαση μέσα στα πλαίσια της καθορισμένης από το σύνταγμα προθεσμίας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, διατηρεί επίσης το δικαίωμα, πριν από την έκδοση οποιουδήποτε νόμου ή απόφασης της Βουλής, να αναφερθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο και να ζητήσει γνωμάτευση κατά πόσο ο νόμος ή η απόφαση της Βουλής ή ορισμένη διάταξή τους βρίσκονται σε αντίθεση ή ασυμφωνία με το Σύνταγμα.

Το Ανώτατο ερευνά το θέμα και, αφού ακούσει τις απόψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Βουλής, εκδίδει τη γνωμάτευσή του και την κοινοποιεί τόσο στον Πρόεδρο όσο και στη Βουλή.

Της Ελένης Χαραλάμπους