You are here

Εντολοδόχος διαχείρισης ΜΕΔ η Baker Tilly

25/10/2018 06:49

Με γοργό ρυθμό τρέχουν οι διαδικασίες για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων από τον κρατικό φορέα, για την επιλογή των ατόμων που θα στελεχώσουν τη διοίκηση της κυπριακής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΣΚΤ όπως επίσης και την επιλογή του οίκου ο οποίος θα υποβάλει συστάσεις για το νομικό πλαίσιο, την οργανωτική δομή και τη στρατηγική της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Στόχος των αρμοδίων αρχών είναι όπως μέχρι μέσα Νοεμβρίου ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, ανέφεραν στη StockWatch άτομα που είναι στην πρώτη γραμμή και χειρίζονται τα εν λόγω θέματα.

Ο διεθνής οίκος Baker Tilly επιλέγηκε ως εντολοδόχος παρακολούθησης της διαχείρισης των κόκκινων δανείων από τον κρατικό φορέα και τις τράπεζες.

Ο διορισμός εντολοδόχου (monitoring trustee) αποτελεί δέσμευση των κυπριακών αρχών έναντι των διεθνών πιστωτών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης της Κύπρου.

Όπως έχει διαρρεύσει, η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέκρινε προκαταρκτικά την Baker Tilly Cyprus ως εντολοδόχο.

Η τελική έγκριση αναμένεται να δοθεί εντός των επόμενων λίγων ημερών.

Στο έργο της παρακολούθησης της διαχείρισης των ΜΕΔ από τον κρατικό φορέα αναμένεται ότι θα συμμετέχει και η Baker Tilly Γερμανίας.

Σήμερα αναμένεται να συνομολογηθεί η σχετική συμφωνία μεταξύ της Baker Tilly και της προσωρινής διοίκησης της ΚΕΔΙΠΕΣ, την οποία εκπροσωπούν ανώτεροι τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ.

Τα ΜΕΔ φορέα και τραπεζών στο μικροσκόπιο ΕΕ

Με τον διορισμό εντολοδόχου οι κυπριακές αρχές, η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΣΚΤ, τίθεται πλέον υπό αυστηρό καθεστώς επιτήρησης από την Κομισιόν.

O διαχειριστής παρακολούθησης, θα ελέγχει και θα αξιολογεί τις διαδικασίες που θα ακολουθεί το ΔΣ του φορεία διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Θα ελέγχει κατά πόσον οι κυπριακές αρχές εφαρμόζουν και συμμορφώνονται, βάσει των γραπτών δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, για την πιο αποτελεσματική διαχείριση των ΜΕΔ και του χαρτοφυλακίου των όσων περιουσιακών στοιχείων έχουν απομείνει από τον Συνεργατισμό.

Ο εντολοδόχος κάθε έξι μήνες θα είναι υποχρεωμένος να ετοιμάζει εμπεριστατωμένη αναφορά προς τις αρμόδιες αρχές των Βρυξελλών σε σχέση με τη διαχείριση των ΜΕΔ καθώς και ετήσια έκθεση σχετικά με την απόδοση των όσων περιουσιακών στοιχείων έχουν παραμείνει στη νέα οντότητα του Συνεργατισμού.

Η διαδικασία αυτή θα αρθεί όταν το ονομαστικό μέγεθος των δανείων ύψους €7 δισ. που κατέχει σήμερα η εν λόγω εταιρεία θα μειωθεί κατά 80%.

Η PwC θα στελεχώσει την ΚΕΔΙΠΕΣ

Οι εξελίξεις στην ΚΕΔΙΠΕΣ προχωρούν και στο επίπεδο στελέχωσης του φορέα.

Το υπουργείο οικονομικών μετά από σχετική διαδικασία έχει επιλέξει τον οίκο PwC για να προχωρήσει με τη διαδικασία επιλογής τεσσάρων μη εκτελεστικών μελών της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Προς τον σκοπό αυτό έχει δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι τα μέσα του ερχόμενου Νοεμβρίου.  

Σε μία παράλληλη διαδικασία είναι σε εξέλιξη και η επιλογή οίκου που θα υποβάλει συστάσεις για το νομικό πλαίσιο, την οργανωτική δομή και τη στρατηγική της ΚΕΔΙΠΕΣ όπως επίσης και την εκποίηση της συμμετοχής στην Altamira Asset Management Ltd.

Υποβλήθηκαν μέχρι τις 28 περασμένου Σεπτεμβρίου που εξέπνεε η προθεσμία 11 προσφορές οι οποίες είναι στο στάδιο αξιολόγησης τους.

Ο επιτυχών οίκος θα επιλεγεί κατά πάσα πιθανότητα μετά τον διορισμό των νέων μη εκτελεστικών μελών της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Του Λεύκου Χρίστου