You are here

Επεκτείνονται όλο και περισσότερο τα αρνητικά επιτόκια

06/03/2021 06:16

Αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις εφαρμόζουν οι τράπεζες λόγω του κόστους για διατήρηση των καταθέσεων στην ΕΚΤ.

Ήδη οι δύο μεγάλες τράπεζες της χώρας, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα προχώρησαν σε επιβολή αρνητικών επιτοκίων σε μεγάλους πελάτες τους από πέρσι.

Τον Ιανουάριο του 2020 η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε σε επιβολή αρνητικών επιτοκίων -0,5% για μεγάλες καταθέσεις εξαιρουμένων εκπαιδευτικών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.H Ελληνική Τράπεζα προχώρησε από το Μάρτιο του ίδιου έτους σε επιβολή αρνητικών επιτοκίων -0,6% σε μεγάλες καταθέσεις άνω των €100 χιλ.

Η τελευταία ανακοίνωση ήρθε τις τελευταίες μέρες από την Εθνική Τράπεζα της Κύπρου. Καταχώρησε στον ημερήσιο Τύπο ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, ένεκα της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία και την ενίσχυση της ανάπτυξης, έχει υιοθετηθεί εδώ και καιρό τόσο από τις κεντρικές τράπεζες όσο και από τα πιστωτικά ιδρύματα στην ευρωζώνη, η εφαρμογή αρνητικών επιτοκίων σε καταθέσεις και πιστωτικούς λογαριασμούς.

Όπως αναφέρεται, «η πολιτική αυτή δεν αφήνει άλλη επιλογή στην Εθνική Τράπεζα από το να εφαρμόσει αρνητικά επιτόκια σε λογαριασμούς επιχειρηματικών προσώπων, νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων που ενεργούν εντός της επιχειρηματικής, επαγγελματικής ή εμπορικής τους δραστηριότητας σε ευρώ».

Από τις 6 Μαΐου 202, η Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των καταθετικών/ πιστωτικών  επιτοκίων στο -0,6%.

Τραπεζικό στέλεχος ανέφερε στη StockWatch ότι τα αρνητικά επιτόκια αποδίδονται στη χρέωση αρνητικού επιτοκίου από την ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια που πλήττει την κερδοφορία των τραπεζών από το 2014.

«Τα αρνητικά επιτόκια σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Αυτή η πρακτική θα κρατήσει για πολλά χρόνια», ανέφερε, τονίζοντας ότι κάποιες τράπεζες επιλέγουν να χρεώσουν αρνητικά επιτόκια ενώ κάποιες άλλες μετακυλούν το κόστος των αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ στις χρεώσεις των λογαριασμών.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα δανειακά επιτόκια βρίσκονται πολύ χαμηλά.

«Χαμηλό ή αρνητικό επιτόκιο συνήθως παραπέμπει και σε ισχυρή ρευστότητα, αφού δεν υπάρχει η ανάγκη για καταθέσεις», τόνισε.

Ορισμένες τράπεζες προχωρούν σε συνεργασίες με διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως για να προσφέρουν στους πελάτες  εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές.

Της Γεωργίας Χαννή