You are here

Επενδύει ρευστότητα η Ελληνική Τράπεζα

02/12/2019 13:43

H Eλληνική Τράπεζα προωθεί  την επένδυση μέρους της πλεονάζουσας ρευστότητας που διαθέτει για να αποφύγει την απόδοση αρνητικών επιτοκίων  στην ευρωπαϊκή αγορά, τόνισε σήμερα ο ανώτατος  εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας Ιωάννης Μάτσης.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου  με την ευκαιρία των οικονομικών  αποτελεσμάτων 9μηνου του 2019,  ο κ. Μάτσης  σημείωσε  ότι είναι καθήκον της τράπεζας να  εξετάζει την επένδυση μέρους της  υπερβάλλουσας της ρευστότητας  σε επενδυτικά προϊόντα του εξωτερικού.

Άφησε να εννοηθεί ότι η τράπεζα αξιολογεί ευκαιρίες που ενδεχομένως να προσφέρουν θετικό επιτόκιο,  ώστε να διοχετεύσει μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητας, είτε σε κρατικά ή εταιρικά ομόλογα.

Εξήγησε ότι η πρόθεση αυτή δεν γίνεται για να κάνει η τράπεζα τραπεζικές εργασίες στο εξωτερικό.

«Δεν πρόκειται να ανοίξουμε καταστήματα σε άλλες χώρες και να δημιουργήσουμε πελατειακές σχέσεις που θα οδηγήσουν σε δανεισμό.  Πρόκειται  για μία επενδυτική προσέγγιση, όπως κάποιος αγοράζει κρατικά ομόλογα», παρατήρησε.

Σε ερώτηση αν η τράπεζα προτίθεται να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο  κρατικών ομολόγων, ο κ. Μάτσης ανέφερε ότι πολιτική της τράπεζας είναι να διατηρεί πάντα μία υγιή διασπορά στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της στο οποίο να περιέχονται και κρατικά και εταιρικά ομόλογα.

Ο κ.Μάτσης που κλήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της ΚΤ Κωνσταντίνου Ηροδότου ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να προκληθεί φούσκα στις τιμές των ακινήτων, από τυχόν αλόγιστη παροχή στεγαστικών δανείων, σημείωσε ότι συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες της εποπτικής αρχής.

«Η αγορά, σιγά σιγά θα πρέπει να απορροφά  νέο δανεισμό   για την αγορά ακινήτων. Η οικονομία ευτυχώς πάει καλά, αναπτύσσεται οπόταν αυτό βοηθά σε περαιτέρω δανεισμό  στην αγορά, αλλά πάντα με προσοχή  και εφαρμόζοντας  όλες οι τράπεζες τα σωστά κριτήρια», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ότι ήδη υπάρχουν πολλά ακίνητα στους ισολογισμούς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στο πλαίσιο της ανταλλαγής χρέους έναντι ακίνητης περιουσίας,  αλλά και ότι οι εξασφαλίσεις των ΜΕΔ είναι σε ακίνητα. «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή», επεσήμανε.

Σημείωσε ότι  υπάρχουν περιθώρια για την παροχή νέων δανείων  αλλά περισσότερο σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι η εκπαίδευση, ο τουρισμός και ναυτιλία.

Θα κλείσουν και άλλα καταστήματα

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της ΗΒ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των καταστημάτων μετά το πρώτο κοσκίνισμα που έγινε με την πλήρη ενσωμάτωση του καλού χαρτοφυλακίου της πρώην ΣΚΤ.

Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν καταστήματα της πρώην ΣΚΤ τα οποία γειτνιάζουν με άλλα της Ελληνικής και σε αυτή την περίπτωση, όπως αναφέρθηκε, θα εξεταστεί αναπόφευκτα το ενδεχόμενο κάποια να κλείσουν από τη στιγμή κατά την οποία θα εξυπηρετούνται κανονικά τώρα όλοι οι πελάτες της ΗΒ.

Διευκρίνισε ότι δεν θα γίνει κάτι ραγδαία, κατά την έκφραση του, και υπέδειξε η μείωση του αριθμού των καταστημάτων θα είναι περιορισμένη.

Ο κ. Μάτσης  απέκλεισε, στο παρόν στάδιο το ενδεχόμενο να  προχωρήσει η τράπεζα σε  νέο σχέδιο εθελούσιας  εξόδου.

Αναφερόμενος στο σχέδιο Εστία , ο κ. Μάτσης εξέφρασε μερικώς την ικανοποίηση του καθώς, όπως είπε, τις τελευταίες βδομάδες παρουσιάστηκε δυναμική ως προς την υποβολή αιτήσεων.

Αναπόφευκτες οι νέες χρεώσεις

Σε ότι αφορά την αύξηση των χρεώσεων  που προκλήθηκε έντονος σάλος,  ο κ. Μάτσης που είναι και πρόεδρος του   συνδέσμου τραπεζών,  εξήγησε ότι τα έξοδα των τραπεζών αυξάνονται  καθημερινά εξαιτίας, όπως υποστήριξε, των εποπτικών αναγκών των τραπεζών.

Η εποπτεία, γίνεται, είπε,  για να προστατεύουν οι τράπεζες τους καταθέτες και τους μετόχους τους και να μπορούν να προστατεύσουν επίσης και  τους δανειζόμενους τους.

Το σύνολο του εποπτικού κόστους το επωμίζεται η τράπεζα, κάπου  θα πρέπει να καταμεριστεί και στο πελατολόγιο, σημείωσε.

Δεν ήταν σε θέση να πει κατά πόσο η Ελληνική θα προχωρήσει  σε αύξηση των χρεώσεων. Σημείωσε, ωστόσο,  ότι η διοίκηση εξετάζει το θέμα των εξόδων του ομίλου και ενδεχομένως να ληφθούν υπόψη εντός του νέου έτους.

Διευκρίνισε ότι μετά την ενσωμάτωση του καλού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ  έγιναν κάποιες αναθεωρήσεις προς τα Πάνω των χρεώσεων καθώς  οι χρεώσεις που επιβάλλονταν από την ΣΚΤ στο δικό της πελατολόγιο δεν ήταν εναρμονισμένες με αυτές της ΗΒ.

Τόνισε ότι η αναθεώρηση των χρεώσεων δεν  σημαίνει ότι θα είναι μόνο προς τα Πάνω, αλλά και προς τα κάτω.

Εξήγησε ότι οι συναλλαγές που θα γίνονται από το διαδίκτυο  θα είναι σίγουρα χαμηλού κόστους για τον πελάτη, σε σχέση με τη χρήση των ταμείων των καταστημάτων.

Ο κ. Μάτσης αναφέρθηκε και στην προοπτική πώλησης δανείων  σημειώνοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης της πρώην ΣΚΤ και τις διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, η  διεύθυνση της ΗΒ, θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια αυτή επιλέγοντας τον κατάλληλο χρόνο.

«Αν θεωρήσουμε  ότι αυτή τη στιγμή είναι προς όφελος της τράπεζας, θα το πράξουμε», πρόσθεσε ο κ. Μάτσης.

Ερωτηθείς για την εργατική διαφορά  που υπάρχει μεταξύ διεύθυνσης και ΕΤΥΚ, ο κ. Μάτσης είπε ότι δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο να πει αυτή τη στιγμή.

Ανέφερε  ότι υπάρχει επικοινωνία  με την ηγεσία της συντεχνίας  τονίζοντας ότι η τράπεζα είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε πρόταση υποβληθεί  ακόμη και για αναθεώρηση του τί έχουμε ανακοινώσει  το 2019.

Διευκρίνισε σε σχετικό ερώτημα ότι αν ανανεωθεί η συλλογική σύμβαση  ενδεχομένως να υπάρξει αναθεώρηση  του ύψους των μισθολογικών αυξήσεων που έχουν παραχωρηθεί δεδομένου ότι θα υπάρξει συζήτηση και συμφωνία.

Του Λεύκου Χρίστου