You are here

Επισπεύδεται η συμφωνία εξαγοράς της ΣΚΤ από ΗΒ

16/07/2018 06:19

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι τεχνικές επιτροπές οι οποίες έχουν συσταθεί για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία εξαγοράς του καλού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ από την Ελληνική Τράπεζα περί τα τέλη του Ιουλίου ή αργότερο μέχρι αρχές Αυγούστου.

Οι διαδικασίες, όπως έχει διαρρεύσει, επισπεύδονται κατόπιν υποδείξεων των εποπτικών αρχών για δύο βασικούς λόγους.

Η έκτακτη συνέλευσης της Τράπεζα για αύξηση κεφαλαίου δεν έχει συγκληθεί ακόμη, αφήνοντας ασυμπλήρωτο ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της συμφωνίας.

Η συνέλευση θα κληθεί να εγκρίνει την αύξηση των κεφαλαίων της Τράπεζας κατά €150 εκ., ώστε να απορροφήσει τον σχεδόν διπλάσιο, από τον δικό της, ισολογισμό της ΣΚΤ.

Μέσω της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου θα προκύψει το νέο μετοχολόγιο της Τράπεζας.

Οι εποπτικές αρχές θα ήθελαν με την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς, να έχουν γνώση των νέων και υφιστάμενων επενδυτών που θα συμμετέχουν με 10% και άνω στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΗΒ για να τύχουν της ανάλογης αξιολόγησης  από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ) και επιπρόσθετα να αξιολογηθούν και τα νέα μέλη που θα στελεχώσουν τη διοικητική δομή του νέου τραπεζικού σχήματος.

Ένας δεύτερος λόγος που οι εποπτικές αρχές θα ήθελαν να επισπευτεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς είναι η ταχύτερη αντιμετώπιση της περιορισμένης, έστω, εκροής καταθέσεων η οποία συνεχίζεται καθημερινά από τη ΣΚΤ.

Σε έξι εργάσιμες τραπεζικές μέρες πριν από την ολομέλεια της βουλής στις 8 Ιουλίου, κατά την οποία ψηφίστηκαν τα σχετικά νομοθετήματα για τις κρατικές εγγυήσεις και τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, είχαν φύγει από τη ΣΚΤ €0,5 δισ.

Από την περασμένη Δευτέρα μέχρι την περασμένη Παρασκευή οι εκροές από τη ΣΚΤ περιορίστηκαν μεν σημαντικά, αλλά δεν σταμάτησαν.

Συνολικά έφυγαν γύρω στα €65 εκ. μέσα σε μια βδομάδα.

Το γεγονός αυτό φαίνεται να μην περνά απαρατήρητο από τον εγχώριο επόπτη.

Ο ανώτερος διευθυντής διεύθυνσης εποπτείας της ΚΤ Γιάγκος Δημητρίου επεσήμανε στη StockWatch ότι η κατάσταση με τις εκροές είναι διαχείρισιμη.

«Οι εκροές», είπε, «έχουν μειωθεί σημαντικά αλλά για οποιοδήποτε ενδεχόμενο η ΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση».

 «Στην απίθανη περίπτωση που θα προκληθεί πρόβλημα πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς, έχουμε εναλλακτικές λύσεις για να επιληφθούμε του προβλήματος παρά το γεγονός ότι εκτιμούμε ότι δεν θα τεθούμε ενώπιον ενός τέτοιου διλήμματος», παρατήρησε ο κ. Δημητρίου και πρόσθεσε:

«Αναμένεται ότι η συμφωνία εξαγοράς μεταξύ ΗΒ και ΣΚΤ θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα δοθούν λύσεις».

Τα αποθέματα σε μετρητά της ΣΤΚ είναι σήμερα κοντά €930 εκ. από τα σχεδόν περίπου €1,5 δισ. που ήταν στις αρχές Ιουλίου.

Του Λεύκου Χρίστου