You are here

Επιστολή Αδάμου σε νομικούς για λίστα Γιωρκάτζη

21/11/2020 11:08

Στους νομικούς Ανδρέα Αγγελίδη, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και Κρις Τριανταφυλλίδη, απευθύνθηκε ο πρόεδρος της βουλής Αδάμος Αδάμου, για την εξασφάλιση νομικής γνωμοδότησης αναφορικά με τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη.

Σε επιστολή του προς τους τρεις νομικούς, ο πρόεδρος της βουλής, προβαίνει σε αναφορές που άπτονται νομοθετικών προνοιών και νομικών πτυχών του θέματος, ζητώντας ουσιαστικά, απαντήσεις για τα περιθώρια δημοσιοποίησης της λίστας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αδάμου ζητά απαντήσεις σε σχέση με τη δυνατότητα δημοσιοποίησης της λίστας, δεδομένης της απόφασης της ολομέλειας, αλλά και δεδομένων άλλων στοιχείων όπως η αρχής της διαφάνειας, η μειωμένη προστασία δημόσιων προσώπων σε σχέση με το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και η συνταγματικά κατοχυρωμένη ασυλία των βουλευτών.

Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη η λίστα να δημοσιευθεί αυτούσια. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Αδάμου, σε περίπτωση επεξεργασίας της λίστας απαιτείται συναίνεση των επηρεαζόμενων, ενώ θα νοθευτεί η πολιτική βούληση της στιγμής κατά την οποία ασκήθηκε ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.

Μετά την τελευταία συνεδρίαση της ad hoc κοινοβουλευτικής επιτροπής που εξετάζει το θέμα της λίστας, ο κ. Αδάμου δήλωσε ότι αφού η επιτροπή εξασφαλίσει νομική γνωμοδότηση, θα απευθυνθεί εκ νέου προς την ολομέλεια για λήψη απόφασης σε σχέση με τη δημοσιοποίηση της λίστας, με τρόπο που να διασφαλίζεται πως σε περίπτωση αγωγών, υπόλογη θα είναι η κυπριακή Δημοκρατία.

Πάντως, οι νέες ενέργειες της επιτροπής και το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης της λίστας φαίνεται να έχουν  προκαλέσει ανησυχίες σε μερικούς, καθώς ο κ. Αδάμου έχει λάβει επιστολή εκ μέρους βουλευτή που δεν επιθυμεί τη δημοσιοποίηση στοιχείων που τον αφορούν, επιφυλάσσοντας τα δικαιώματά του.

Οι χειρισμοί της βουλής σε σχέση με την αμφιλεγόμενη λίστα που περιλαμβάνει στοιχεία για τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, μεταξύ των οποίων και βουλευτές, έχουν φέρει τους τελευταίους μήνες σε δύσκολη θέση το νομοθετικό Σώμα.

Μετά την άρνηση του τέως προέδρου της βουλής να δημοσιοποιήσει τη λίστα, στη βάση και των σχετικών αποφάσεων της ολομέλειας, η ευθύνη μεταφέρεται στον κ. Αδάμου.

Ο νέος ΠτΒ τονίζει σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη να τελειώσει σύντομα το ζήτημα, προς αποφυγή περαιτέρω διασυρμού του Σώματος, τονίζοντας παράλληλα, ότι ο ίδιος έχει τη βούληση να δημοσιοποιήσει τη λίστα.

Όπως πληροφορείται η StockWatch, η επιστολή έχει παραληφθεί από τους τρεις νομικούς, με τον κ. Τριανταφυλλίδη να διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται στη διάθεση της βουλής και ότι θα προβεί σε σχετική συνεννόηση με τους Αγγελίδη και Αιμιλιανίδη για την απάντηση.

Της Μαρίας Χαμπή