You are here

Επιστολή κατόχων αξιογράφων στον Τ. Κληρίδη

21/06/2018 19:15

Επιστολή στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Τάκη Κληρίδη απέστειλε ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, με την οποία τον συγχαίρει τον κ. Κληρίδη για τον διορισμό του και τον ενημερώνει για το έγκλημα, όπως αναφέρει, των αξιογράφων.

Στην επιστολή, την οποία ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων έδωσε στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι απεστάλη στον κ. Κληρίδη και έγγραφο με τίτλο «ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ» για να ενημερωθεί για το έγκλημα, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, «που διαπράχθηκε εις βάρος των 17.000 κατόχων αξιογράφων και των οικογενειών τους».

«Αφού το μελετήσετε, θα μας υποχρεώσετε αν δεχθείτε σύντομα, μικρή αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας, για να σας ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προτάσεις μας», αναφέρεται επίσης στην επιστολή.

Στο έγγραφο, ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων αναφέρει ότι οι τράπεζες παρανόμησαν σχετικά με την πώληση αξιογράφων σε ιδιώτες λόγω παράβασης, μεταξύ άλλων, σειράς οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της ΕΕ και κυπριακών και ευρωπαϊκών νόμων.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει επίσης ότι το σύνολο δανείων των δύο τραπεζών έναντι αξιογράφων ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ και προσθέτει ότι το καθαρό υπόλοιπο μετά τον συμψηφισμό δανείων και δεσμευμένων αξιογράφων ανέρχεται στα 775 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων αναφέρει ότι «το έγκλημα που διαπράχθηκε εις βάρος» των μελών του Συνδέσμου επιβεβαίωσαν οι Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία «επέβαλε μεγάλα πρόστιμα στις τράπεζες, σε μέλη του ΔΣ τους και σε διευθυντές τους, η Κεντρική Τράπεζα που – μεταξύ άλλων – αποφάνθηκε ότι ‘όλοι οι κάτοχοι αξιογράφων θεωρούνται ως εξαπατηθέντες και δεν χρειάζεται ο κάθε ένας να αποδείξει ξεχωριστά ότι εξαπατήθηκε’ και η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Επίσης, «η ολομέλεια της Βουλής, η οποία και ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο ζητά από την κυβέρνηση να μας αποζημιώσει και 44 αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων», προσθέτει ο Σύνδεσμος.