You are here

Επιστρέφει €120 εκ. στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ

15/11/2019 06:54

Κοντά στα €120 εκ. θα εισρεύσουν μέχρι τέλος του έτους στα κρατικά ταμεία από τα έσοδα της ΚΕΔΙΠΕΣ, η οποία διαχειρίζεται τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Συνεργατικής Τράπεζας.

Τα έσοδα είναι απότοκο των βιώσιμων αναδιαρθρώσεων δανείων ύψους περίπου €7,5 δισ. που απέμειναν στην ΚΕΔΙΠΕΣ μετά την ενσωμάτωση του καλού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα, όπως επίσης και η εκποίηση ή εκκαθάριση άλλων περιουσιακών στοιχείων, κατά βάση ακινήτων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την κατάσταση δεσμεύσεων που έχει συμφωνήσει το υπουργείο οικονομικών με τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ, που συνομολογήθηκε μετά την πώληση της ΣΚΤ στην ΗΒ, η ΚΕΔΙΠΕΣ θα πρέπει σταδιακά να αποπληρώσει την κρατική βοήθεια που είχε λάβει ο πρώην Συνεργατισμός.

Το σύνολο της κρατικής βοήθειας που έλαβε η πρώην ΣΚΤ ανέρχεται περίπου στα €4,2 δισ. και με αυτό τον ρυθμό, θα χρειαστούν δεκαετίες για να εισπράξουν οι φορολογούμενοι τη βοήθεια που έδωσαν στον Συνεργατισμό.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της ΚΕΔΙΠΕΣ Σταύρο Ιακώβου, από τη σύσταση της εταιρείας τον Αύγουστο του 2018 μέχρι αυτή τη στιγμή το κράτος έλαβε περίπου €60 εκ., ενώ πριν εκπνεύσει το τρέχον έτος θα εισρεύσει στα ταμεία του κράτους αντίστοιχο ποσό.

Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία του πρώην Συνεργατισμού τα οποία διαχειρίζεται από την ίδρυση της η ΚΕΔΙΠΕΣ ανέρχονταν σε ονομαστική αξία ύψους περίπου €8,3 δισ. με τα €7,5 δισ. να αφορούν χορηγήσεις, εκ των οποίων €7 δισ. είναι μη εξυπηρετούμενες.

Τα €120 εκ. που αναμένει να εισπράξει φέτος το κράτος αποτελούν απόδοση μόλις 1,4% στα περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού.

Ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ εισέρχεται στον τρίτο πυλώνα του καταλόγου δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι κυπριακές αρχές έναντι της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της ΕΕ που είναι η εκποίηση της συμμετοχής (49%) στην Altamira Asset Management.

Η πρώτη δέσμευση που είχε αναλάβει η ΚΔ ήταν οι νομοθετικές αλλαγές σε ότι αφορά τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η προώθηση των νομοθετημάτων περί εκποιήσεων, πράγμα που έγινε, η δεύτερη πτυχή αφορούσε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το ΥΠΟΙΚ σε σχέση με την ενσωμάτωση του καλού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ στην Ελληνική και η τρίτη δέσμευση αφορά μεταξύ άλλων την πώληση από την ΚΕΔΙΠΕΣ του 49% της συμμετοχής που έχει στην Altamira.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη εκποίηση της συμμετοχής της ΚΕΔΙΠΕΣ στην Altamira, η οποία έχει εκπνεύσει από τον Μάρτιο του 2019.

O κ. Ιακώβου ανέφερε στη StockWatch ότι οι βασικοί λόγοι που δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση της πώλησης της συμμετοχής της εταιρείας στην Altamira, ήταν οι χρονοβόρες διαδικασίες επιλογής των μελών του ΔΣ από την εγχώρια εποπτική αρχή, την ΚΤ.

Σημείωσε ότι αναμένεται ο διορισμός ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, που θα αναλάβει τις διαδικασίες πώλησης της συμμετοχής στην Altamira.

Ο εμπειρογνώμονας θα επιλεγεί και από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη, την ΚΕΔΙΠΕΣ και την Altamira.

Υπάρχει, είπε, δέσμευση έναντι της ΕΕ ότι με την εκποίηση της συμμετοχής στην Altamira, θα πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της αρχικής συμφωνίας που είχε συνομολογηθεί μεταξύ της διοίκησης της πρώην ΣΚΤ και της πλατφόρμας διαχείρισης μέρους των κόκκινων δανείων του Συνεργατισμού.

«Η αναθεώρηση της συμφωνίας μεταξύ ΚΕΔΙΠΕΣ και Altamira, θα πρέπει να γίνει στη βάση των όρων της αγοράς (market conforming), όπως θα τους ορίσει ο εμπειρογνώμονας», παρατήρησε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας.

Διευκρίνισε ότι αν δεν υπάρξει κοινή συμφωνία μεταξύ των δύο μερών στη βάση των υποδείξεων του εμπειρογνώμονα, τότε η ΚΕΔΙΠΕΣ θα μπορεί να προκηρύξει προσφορές για την εξεύρεση άλλης εταιρείας η οποία να συνεχίσει να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων της πρώην ΣΚΤ.

Στη διαδικασία του διαγωνισμού θα μπορεί να συμμετέχει και η Altamira.

Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν ευχής έργο η Altamira να αποδεχθεί τους όρους της αναθεωρημένης συμφωνίας καθώς οι διαδικασίες προκήρυξης διαγωνισμού και επιλογής άλλης πλατφόρμας θα συνεπάγονται μεγάλο κόστος για την εταιρεία και καθυστέρηση της διαδικασίας που είναι εξέλιξη για τη διαχείριση των ΜΕΔ.

Σύμφωνα με τον κατάλογο των δεσμεύσεων προς την ΕΕ, η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν μπορεί να ασκήσει οποιαδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα, ούτε μπορεί ν’ αποκτήσει πελάτες ή να προσφέρει νέα προϊόντα.

Το ανθρώπινο δυναμικό της ΚΕΔΙΠΕΣ ανέρχεται σε 283 άτομα ενώ, όπως σημειώνεται, επίσης 242 άτομα της Altamira είναι προσωπικό της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Τα περιουσιακά στοιχεία που παρέμειναν στην ΚΕΔΙΠΕΣ, μετά την ενσωμάτωση του καλού χαρτοφυλακίου της πρώην ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα, τυγχάνουν διαχείρισης από την Altamira, είναι οι χορηγήσεις με καθυστερήσεις λιγότερο των 90 ημερών, τα ακίνητα σε κατεχόμενες περιοχές, τα ακίνητα για ίδια χρήση, τα ακίνητα σε κοινότητες καθώς και οι συμμετοχές σε συνεργατικές εταιρείες και τα εισπρακτέα από εταιρείες του Συνεργατικού τομέα.

Τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες ανακοίνωσε την παραχώρηση 309 ακινήτων που έλαβε από την ΚΕΔΙΠΕΣ, σε δήμους και κοινότητες και σε ένα μικρότερο βαθμό, για να στεγάσει κρατικές υπηρεσίες.

Η αξία των ακινήτων ανέρχεται σε €82 εκ.  Το κράτος έλαβε τα ακίνητα του πρώην Συνεργατισμού ως «μέρισμα», όπως είχε πει ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, έναντι της οφειλής της ΚΕΔΙΠΕΣ προς το κράτος.

Του Λεύκου Χρίστου