You are here

Επιταχύνει την επιστροφή στην ομαλότητα η Τρ. Κύπρου

16/11/2021 07:26

Η υπογραφή της συμφωνίας Helix 3 ένα χρόνο νωρίτερα από ότι αναμενόταν ενισχύει την αξιοπιστία της Τράπεζας Κύπρου, εκτιμούν στελέχη της τράπεζας, επισημαίνοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για θωράκιση της Τρ. Κύπρου σε βάθος χρόνου. Ταυτόχρονα, η εξέλιξη δημιουργεί προσδοκίες για χαλάρωση του εποπτικού «μαρκαρίσματος».

Μέρος της επιτυχίας αποτελεί το γεγονός ότι ενώ είχε δοθεί η κατεύθυνση επίτευξης αυτής της εξέλιξης εντός του 2022, έγινε ένα χρόνο νωρίτερα, κάτι που δείχνει ότι η τράπεζα «πιάνει» πιο νωρίς τους στόχους της, επισημαίνει ο διευθυντής διεύθυνσης εταιρικών υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου Μιχάλης Περσιάνης.

Μιλώντας στη StockWatch, ο κ. Περσιάνης ανέφερε ότι το σημαντικότερο που προκύπτει από την υπογραφή της συμφωνίας Helix 3, είναι πως δημιουργείται ιστορικό επίτευξης στόχων, το οποίο μεταφράζεται σε αξιοπιστία. Σημείωσε πως το μεγάλο κέρδος, είναι ότι τελειώνει νωρίτερα μια πορεία που είχε προδιαγραφεί, δείχνοντας ικανότητα τήρησης υποσχέσεων.

Πρόσθεσε ότι ακόμα πιο μεγάλη επιτυχία, αποτελεί το γεγονός ότι αυτό κατέστη δυνατό εν μέσω της πανδημίας, που είναι κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερη αβεβαιότητα και χαμηλότερη τιμολόγηση, όπως είπε.

Ανοίγει ο δρόμος για νέο δανεισμό

Η εξέλιξη αναμένεται να βοηθήσει την τράπεζα να προβεί παράλληλα, σε νέα χρηματοδοτικά ανοίγματα.

«Με την μείωση των ΜΕΔ ξαλαφρώνουν τα βιβλία της τράπεζας που δεν θα χρειάζεται να κρυφοκοιτάζει πίσω στο 2013, αλλά θα μπορεί να βλέπει μπροστά χωρίς τα βαρίδια της κρίσης που πέρασε», σημείωσε ο κ.Περσιάνης.

Επισημαίνεται ότι το ύψος των ΜΕΔ χαρακτηρίζεται ως επιβαρυντικός παράγοντας για το τραπεζικό σύστημα και την κυπριακή οικονομία ευρύτερα, τόσο από ευρωπαϊκούς θεσμούς, όσο και από τους οίκους αξιολόγησης.

Σε ότι αφορά τα περιθώρια νέου δανεισμού, ανέφερε πως «γίνεται έστω και λίγο πιο εύκολο να ανοίξει περισσότερο η στρόφιγγα του δανεισμού».

Το επίπεδο δανεισμού της τράπεζας κυμαίνεται λίγο πιο κάτω από τα €2 δισ. με μερίδιο 50% στο νέο δανεισμό και ειδικότερα στα στεγαστικά δάνεια, που αποτελούν οδηγό για την οικονομία, ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο.

Ενίσχυση πορείας προς ψηφιοποίηση και νέο μοντέλο Τρ. Κύπρου

Σε ότι αφορά την σημασία της εξέλιξης για το μέλλον της Τρ. Κύπρου, ο κ. Περσιάνης σημείωσε ότι «συνεχίζεται το μεγάλο στοίχημα της ψηφιοποίησης και της ανάπτυξης του νέου επιχειρηματικού μοντέλου της τράπεζας», κάτι που όπως ανέφερε έχει να κάνει με το «future proofing» της τράπεζας σε βάθος δεκαετίας.

«Πρόκειται για μια μεταμόρφωση που τρέχει και έχει προεκτάσεις και στην ψηφιοποίηση της οικονομίας και στη μεταφορά τεχνολογίας από εμάς προς το κράτος και στη μείωση του φόρτου που επωμίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε.

Τέλος στο στενό εποπτικό μαρκάρισμα

Η μείωση του δείκτη ΜΕΔ της Τρ. Κύπρου στο 8,6%, δημιουργεί προσδοκίες και για χαλάρωση του εποπτικού κλοιού γύρω από την τράπεζα.

Αρμόδιο στέλεχος της Τρ. Κύπρου, δήλωσε στη StockWatch ότι έχοντας σπάσει το φράγμα του διψήφιου ποσοστού ΜΕΔ, η τράπεζα μπορεί να αντιμετωπίζεται πλέον ως «φυσιολογική» από τους επόπτες, καθώς όσο τα ΜΕΔ βρίσκονται πάνω από το 10% προσελκύεται η προσοχή των εποπτών.

Πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αναμένεται να επιφέρει χαλάρωση του «στενού εποπτικού μαρκαρίσματος», κάτι που θα καταστεί επωφελές τόσο για το τραπεζικό σύστημα, όσο και για την κυπριακή οικονομία ευρύτερα, στέλνοντας το μήνυμα ότι η πορεία μείωσης των ΜΕΔ στο τραπεζικό σύστημα στην οποία δεσμεύτηκε η Κύπρος, βαίνει προς ολοκλήρωση.

Παραμένει, αλλά αλλάζει χέρια το πρόβλημα ψηλού χρέους

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης δήλωσε στη StockWatch, ότι πρόκειται σίγουρα για μια θετική εξέλιξη για την Τρ. Κύπρου που μειώνει τα προβληματικά της δάνεια, παρουσιάζοντας εξοικονόμηση στα κεφάλαιά της, καθώς επίσης και κάποιο κέρδος.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι σημαντικό «από αρνητικής πλευράς», είναι το γεγονός ότι το πρόβλημα των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων εξακολουθεί να παραμένει, «απλώς αλλάζει χέρια».

Η εξέλιξη όπως ανέφερε, «βοηθά την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, αλλά όχι το πόσο εύκολο θα είναι να χρηματοδοτηθούν ξανά τέτοιες εταιρείες, γιατί εξακολουθεί να είναι σε ψηλά επίπεδα το χρέος τους».

Ο κ. Κληρίδης υπέδειξε άλλη μια πτυχή της εξαγοράς κόκκινων δανείων από εταιρείες διαχείρισης, υποστηρίζοντας ότι η πρακτική βοηθά ενδεχομένως, στην περίπτωση κακοπληρωτών που αισθάνονταν ότι είχαν την προστασία του συστήματος στο να μην πληρώνουν.

«Όταν πουληθούν τα δάνειά τους, προσπαθούν να βρουν τρόπους να αποπληρώσουν αυτές τις εταιρείες διαχείρισης τις οποίες φοβούνται πολύ περισσότερο απ’ ότι τις τράπεζες», είπε.

Από το Helix 1 στο Helix 3

Η συμφωνία πώλησης του Helix 3 περιλαμβάνει την πώληση  ΜΕΔ μεικτής λογιστικής αξίας €577 εκατ. και ακινήτων ύψους €121 εκατ. Το χαρτοφυλάκιο που πωλήθηκε έχει συμβατικό υπόλοιπο ύψους €993 εκατ. και αποτελείται από περίπου 20,000 δάνεια, κυρίως σε ιδιώτες.

Κατά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, το μεικτό τίμημα πώλησης θα ανέλθει σε περίπου €385 εκατ. και θα καταβληθεί σε μετρητά. Το Χαρτοφυλάκιο και τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στη συναλλαγή θα μεταφερθούν από την Τρ. Κύπρου Δημόσια σε μια εγκεκριμένη Κυπριακή Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων και στη συνέχεια, οι μετοχές της ΚΕΕΠ θα αγοραστούν από συγκεκριμένα επενδυτικά ταμεία συνδεδεμένα με την PIMCO.

Η συναλλαγή που μειώνει τα ΜΕΔ της Τρ. Κύπρου στο 8,6%, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξάμηνου του 2022 και τελεί υπό αριθμό αιρέσεων, περιλαμβανομένων συνήθων εποπτικών και άλλων εγκρίσεων.

Τον Αύγουστο του 2020 η Τράπεζα είχε ανακοινώσει την πώληση 22,2 χιλ. μη εξπηρετούμενων δανείων ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Projecy Helix 2. Η συμβατική αξία των δανείων ανερχόταν στο €1,5 δισ. και η μεικτή λογιστική αξία στα €916 εκ. ενώ, τα δάνεια πωλήθηκαν στην Pimco, σε deal ύψους περίπου €421 εκατ. Το χαρτοφυλάκιο έφερε εξασφαλίσεις πέραν των 5,6 χιλ. ακινήτων.

Δύο χρόνια νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2018, η Τράπεζα Κύπρου είχε ανακοινώσει την σύναψη συμφωνίας για την πώληση δανείων αξίας €2,8 δισ. ως μέρος του Project Helix 1 στο επενδυτικό ταμείο Apollo.

Η συμφωνία αφορούσε την πώληση 14 χιλ. μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους €2,8 δισ. προς την Apollo Global Management LLC, με το μεικτό αντίτιμο της συμφωνίας να ανέρχεται στο €1,4 δισ. σε μετρητά.

Το χαρτοφυλάκιο είχε συμβατικό υπόλοιπο ύψους €5.7 δισ. και καθαρή λογιστική αξία ύψους €1.5 δισ. μη συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης της συναλλαγής στο λογαριασμό αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου 2018.

Τα δάνεια που πωλήθηκαν με το Helix 1 ανήκαν σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και ήταν εξασφαλισμένα με πέραν των 9 χιλ. ακινήτων. Στο Helix 2, τα δάνεια ανήκαν σε ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ήταν εξασφαλισμένα με 5,6 χιλ. ακίνητα.

Της Μαρίας Χαμπή