You are here

Έρευνα από επόπτες για ομόλογο Τρ. Κύπρου

13/09/2018 06:56

Στα βαθιά της διερεύνησης μπαίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να διαπιστωθεί κατά πόσον ήταν διαφανείς ή όχι οι διαδικασίες που εφάρμοσε η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου σχέση με την έκδοση ομολόγου ύψους €220 εκ., στο οποίο επένδυσαν μεγαλομέτοχοι της.

To ομόλογο προσφέρει εξαιρετικά υψηλή απόδοση υπό μορφή επιτοκίου 12,5% γεγονός που προκάλεσε ερωτήματα και αντιδράσεις για άνιση μεταχείριση μικρότερων μετόχων, που δεν τους δόθηκε ευκαιρία συμμετοχής στην έκδοση αλλά και επαρκής πληροφόρηση κατά την πρόσφατη συνέλευση της Τράπεζας για τους όρους έκδοσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, παράλληλα με τις διαδικασίες διερεύνησης καταγγελιών που τέθηκαν ενώπιον της ΕΚ, αναφορικά με το όλο ζήτημα που έχει προκύψει, η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ότι θα ζητήσει να λάβει πληροφόρηση από αρμόδια ομάδα της ΕΚΤ, η οποία παρακολουθεί τις εγχώριες συστημικές τράπεζες περιλαμβανομένης και της Τράπεζας Κύπρου.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος των εποπτικών αρχών, θα διερευνηθεί κατά πόσο η διοίκηση της BOCH έχει ενημερώσει σχετικά τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ) επί του επίμαχου θέματος, αν δόθηκαν περαιτέρω στοιχεία ή λεπτομέρειες σε σχέση με το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι αγοραστές του ομολόγου, αν έχει δοθεί συγκεκριμένη λίστα με τα ονόματα των επενδυτών και ποια κριτήρια λήφθηκαν υπόψη για τον καθορισμό της απόδοσης 12,5% που προσφέρει το συγκεκριμένο ομόλογο.

Το επιτόκιο που προσφέρει η Τράπεζα Κύπρου είναι από τα πιο ψηλά που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια για ανάλογη έκδοση στον ευρωπαϊκό χώρο.

Πάντως, μέχρι σήμερα η διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου δεν αντέδρασε ως προς τις αναφορές που γίνονται στα διάφορα δημοσιεύματα ότι το ομόλογο ενδέχεται να έχει διατεθεί σε περιορισμένο αριθμό θεσμικών επενδυτών και μεγαλομετόχων της BOCH, παραμερίζοντας τις πολλές χιλιάδες μικρότερων μετόχων της τράπεζας, των πλείστων εκ των οποίων οι καταθέσεις έχουν υποστεί κούρεμα το 2013.

Ενώπιον της ΕΚ κατατέθηκαν τις τελευταίες μέρες, γραπτές και προφορικές καταγγελίες, όπως ανέφερε στη StockWatch την περασμένη Τρίτη η πρόεδρος της εποπτικής αρχής Δήμητρα Καλογήρου.

Η κ. Καλογήρου δεν θέλησε χθες να δώσει λεπτομέρειες σε σχέση με τους όρους της διερεύνησης του ζητήματος από την Κεφαλαιαγορά, ούτε να σχολιάσει περαιτέρω τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Με βάση τις καταγγελίες που τέθηκανστην ΕΚ, αλλά και σύμφωνα με τα όσα επηρεαζόμενοι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου ανέφεραν στη StockWatch, η απόφαση του ΔΣ να εκδώσει ομόλογο με ελκυστικό επιτόκιο και να απευθυνθεί επιλεκτικά στους μεγαλομετόχους της, εκλαμβάνεται ως διάκριση σε βάρος των υπολοίπων μετόχων της τράπεζας.

Με επιστολή του ο πρώην ανώτατος διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου και νυν πρόεδρος του Ινστιτούτου Διοικητικών Συμβούλων Ευδόκιμος Ξενοφώντος, καταγγέλλει τη διοίκηση της τράπεζας ότι συμπεριφέρεται και αντιμετωπίζει τους μικρότερους της μετόχους ως δεύτερης κατηγορίας.

«Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο με βάση τα διεθνή πρότυπα», παρατηρεί ο κ. Ξενοφώντος, ο οποίος καλεί την πρόεδρο της ΕΚ να παρέμβει επί του θέματος και να διασφαλίσει ότι όλοι οι μέτοχοι της τράπεζας θα αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Η Επιτροπή έχει δεχθεί πυρά στο παρελθόν τόσο από επενδυτές όσο και από την ελεγκτική υπηρεσία για μεταχείριση συγκεκριμένων γνωστών περιπτώσεων, όπως της IronFX, και το θέμα της Τρ. Κύπρου αποτελεί άλλη μια πρόκληση για την επάρκεια της εποπτείας που ασκεί.

Η ΕΚ υποστηρίζει ότι έχει περιορισμένες εποπτικές εξουσίες έναντι της Τράπεζας Κύπρου, αφού η Τράπεζα τα τελευταία δύο χρόνια ελέγχεται από την εποπτική αρχή της Ιρλανδίας που αποτελεί την έδρα της, από την αρμόδια αρχή του χρηματιστηρίου του Λονδίνου και από την ΕΚ καθώς η μετοχή της διαπραγματεύεται ταυτόχρονα στο LSE και στο ΧΑΚ.

Το 2017 η Τράπεζα Κύπρου εξέδωσε δευτεροβάθμιο κεφάλαιο με ομόλογο €250 εκ. που είχε απόδοση 9,25%. 

Στην ετήσια έκθεση του 2017 η Τράπεζα δεν αναφέρει τους αγοραστές του ομολόγου. 

Σύμφωνα με τους Financial Times, το συγκεκριμένο ομόλογο – όπως και ένα δεύτερο, αξίας £30 εκ. – εκδόθηκε σε ομάδα επενδυτών που συνδέονται με μεγαλομετόχους της Τράπεζας.

Του Λεύκου Χρίστου