You are here

Εστία 2 μόνο με διαγραφή δανείων από τις τράπεζες

26/01/2021 06:49

Πίεση στις τράπεζες προτίθενται να ασκήσουν οι πολιτικοί, ενόψει βουλευτικών, για να αποδεχθούν μεγαλύτερες διαγραφές σε δάνεια μη βιώσιμων δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο σχέδιο Εστία 2 με στόχο την προστασία της κύριας τους κατοικίας.

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch από τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, οι οποίοι έχουν γνώση της αξιολόγησης των αιτήσεων στο Εστία, αναφέρουν ότι μέχρι χθες εντοπίστηκαν, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, 600 μη βιώσιμοι δανειολήπτες.

Εκτιμούν ότι ο αριθμός των μη βιώσιμων δανειοληπτών θα ξεπεράσει τους 1000.

Πρόκειται για δανειολήπτες οι οποίοι με βάση την αξιολόγηση των αιτήσεων τους από το υπουργείο Εργασίας, θα είναι αδύνατο βάσει των εισοδημάτων τους, να αποπληρώνουν, έστω τη μειωμένη δόση που προβλέπει η φόρμουλα του νέου σχεδίου.

Οι εν λόγω δανειολήπτες, υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή στο Εστία για να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία. Σε αυτό έχουν υποβάλει αίτηση περίπου 6 χιλ. δανειολήπτες, των οποίων τα δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα.

Εκτιμάται από τους αρμόδιους ότι με βάση την αξιολόγηση που γίνεται από το υπουργείο Εργασίας και συνεχίζεται, το 20% του συνόλου των δανειοληπτών που υπέβαλαν αίτηση στο Εστία, δεν θα είναι βιώσιμοι.

Είναι αυτούς που θέλει να καλύψει το κράτος και προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε και ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την πρόθεση να υλοποιήσει σχέδιο το οποίο να καλύπτει τις κατηγορίες δανειοληπτών που θα απορριφθούν από το υφιστάμενο.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας είχε δηλώσει ευθύς μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι το κράτος θα σταθεί αρωγός για τους ευάλωτους, «παρέχοντας σε αυτούς στήριξη μέσω εναλλακτικών λύσεων, όπως είναι η μεγαλύτερη απομείωση του ύψους του δανείου τους, μεγαλύτερη συνεισφορά από το κράτος ή συνδυασμός των δύο για να μπορέσουν να προστατεύσουν την κύρια τους κατοικία».

Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, η φόρμουλα που τυγχάνει επεξεργασίας και θα απευθύνεται στους μη βιώσιμους δανειολήπτες, θα προβλέπει όπως το κράτος καταβάλλει το 1/3 της δόσης τους.

Μέρος της δόσης θα καλύπτεται από τους δανειολήπτες και το υπόλοιπο θα διαγράφεται από τις τράπεζες..

Ανώτατα στελέχη τραπεζών σχολίασαν στη StockWatch ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή ως προς την υιοθέτηση τυχόν πρότασης της κυβέρνησης για μεγαλύτερες διαγραφές.

Σε μία τέτοια περίπτωση, τόνισαν, θα υπάρξουν μεγαλύτερες ζημιές για τις τράπεζες και κατά συνέπεια θα κληθούν από τους επόπτες να αυξήσουν τα κεφαλαία τους σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημικής κρίσης.

Το σχέδιο Εστία συστάθηκε το Σεπτέμβριο του 2019 για προστασία της πρώτης κατοικίας, μέσω επιχορήγησης της δόσης του δανείου ευάλωτων δανειοληπτών, υπό την προϋπόθεση το κόστος της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις €350χιλ. και τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη να μην υπερβαίνουν το 80% της αξίας της κατοικίας.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο Εστία 2 αποτέλεσε και αντικείμενο διαβούλευσης του ΔΗΣΥ με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ψήφισαν τον προϋπολογισμό και το αποτέλεσμα αυτής τέθηκε στη συνάντηση με τον ΠτΔ στην παρουσία του υπουργού Οικονομικών.

Όλα τα μέρη φαίνεται να υιοθετούν φόρμουλα με μεγαλύτερες διαγραφές δανείων μη βιώσιμων δανειοληπτών, παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις των τραπεζών.

Πάντως, η οποιαδήποτε φόρμουλα αποφασιστεί για την επιδότηση των δόσεων ευάλωτων δανειοληπτών δεδομένου ότι θα πληρούν τα κριτήρια του Εστία, θα τεθεί υπόψη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ για να εξετάσει, κατά πόσο η συμμετοχή της κυβέρνησης στο σχέδιο, εγείρει ή όχι θέμα κρατικής ενίσχυσης.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν αποδέχθηκε την επιδότηση από το κράτος των δόσεων των ευάλωτων δανειοληπτών θεωρώντας το ως κοινωνικό μέτρο και όχι ως κρατική ενίσχυση.

Του Λεύκου Χρίστου