You are here

Εστία: Τέσσερις στους πέντε είναι «ευάλωτοι»

05/07/2018 06:28

Τέσσερα στα πέντε νοικοκυριά θεωρούνται «ευάλωτα» με βάση το σχέδιο Εστία που ετοίμασε η κυβέρνηση για να προστατέψει τους κακοπληρωτές.

Το σχέδιο, που κατατέθηκε πριν δύο μέρες στη βουλή, περιλαμβάνει πρόνοια για επιδότηση των δόσεων 15 χιλ. κακοπληρωτών από τους φορολογούμενους.

Οι κακοπληρωτές θα πρέπει να μην έχουν εξυπηρετήσει τουλάχιστον 20% του δανείου τους για τουλάχιστον τρεις μήνες κατά το τέλος Σεπτεμβρίου 2017.

Τα έγγραφα που κατέθεσε η κυβέρνηση στη βουλή αναφέρουν σε διάφορα σημεία ότι το σχέδιο Εστία ετοιμάστηκε «στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων με στόχο τη στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών».

Για ένταξη στο σχέδιο ένα νοικοκυριό δεν πρέπει να έχει εισοδήματα πέραν των €50 χιλ. ετησίως.

Το σχέδιο δεν ξεκαθαρίζει αν το συγκεκριμένο κριτήριο αναφέρεται σε ακαθάριστα ή καθαρά εισοδήματα.

Επίσημα στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch δείχνουν ότι σχεδόν το 80% των νοικοκυριών έχουν εισοδήματα που τους επιτρέπουν να ενταχθούν στο σχέδιο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε η Στατιστική Υπηρεσία στη StockWatch, το 79,3% των νοικοκυριών έχουν ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα μέχρι €50 χιλ. και το υπόλοιπο δηλαδή 20,7% έχει εισοδήματα πέραν των €50 χιλ.

Το ποσοστό των νοικοκυριών με εισοδήματα από €50 χιλ. μέχρι €60 χιλ ανέρχεται στο 6,5%, από €60 χιλ. μέχρι €70 χιλ. στο 4,4% και από €70 χιλ. μέχρι €80 χιλ. στο 3,1%. Πέραν των €80 χιλ. ετησίως λαμβάνει το 6,7% των νοικοκυριών.

Τα στοιχεία της Υπηρεσίας είναι για το 2016 με έτος αναφοράς το 2015. Το μέσο ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα ανέρχεται στις €35,7 χιλ.

Πέραν του εισοδηματικού κριτηρίου, το σχέδιο – που ανακοινώθηκε αρχικά πριν τις εκλογές Ιανουαρίου – καλύπτει δάνεια για πρώτη κατοικία αξίας μέχρι €350 χιλ.

Οι «ευάλωτοι» δανειολήπτες, με βάση το σχέδιο, θα πρέπει να μην έχουν πρόσθετα (πέραν της πρώτης κατοικίας) καθαρά περιουσιακά στοιχεία πέραν των €438 χιλ.

Η κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει πως προέκυψε αυτός ο αριθμός, που φαίνεται να περιλαμβάνει και την αξία των πισίνων που υπάρχουν σε οικίες.

Το ετήσιο κόστος της επιδότησης των κακοπληρωτών θα ξεπεράσει τα €30 εκ. και οι πλείστοι οικονομολόγοι εκτιμούν θα σηματοδοτήσει την προθυμία της κυβέρνησης να επιδοτεί τους κακούς χρεώστες, επιτείνοντας το πρόβλημα των στρατηγικών χρεοκοπιών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Της Γεωργίας Χαννή