You are here

Εθνική: Ανατροπή εξαγοράς και πέναλτι €4 εκ. στην AstroBank

02/08/2021 07:12

Το επιχειρηματικό πλάνο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Κύπρου (ΕΤΕ Κύπρου), για συνολική αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο, ανέτρεψε την προοπτική εξαγοράς της από την Astrobank και σηματοδότησε επίσημα την οριστική απόφαση της διοίκησης να παραμείνει στο νησί, έστω και με περιορισμένες τραπεζικές εργασίες.

Η ΕΤΕ δραστηριοποιήθηκε στην Κύπρο το 1910 και την 20ετία 1960 - 1980 κατάφερε να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο στην κυπριακή τραπεζική αγορά, μετά την Τράπεζα Κύπρου και την πρώην Λαϊκή.

Σήμερα, κατέχει μερίδιο 1% και διατηρεί χαρτοφυλάκιο εταιρικής τραπεζικής, το οποίο θα συνεχίσει να διατηρεί όπως επίσης και τις εργασίες διεθνούς τραπεζικής.

Πληροφορίες από την εποπτική αρχή επιβεβαιώνουν ότι το επιχειρηματικό πλάνο της ΕΤΕ – Κύπρου, ενταφιάζει και την ελάχιστη προοπτική εξαγοράς της.

Αυτό σημαίνει ότι η AstroBank οφείλει να καταβάλει το πέναλτι των €4 εκ. όπως προβλέπει η σχετική ρήτρα της συμφωνίας εξαγοράς της ΕΤΕ -Κύπρου, καθώς η AstroBank δεν κατάφερε να εξεύρει τα κεφάλαια που είχε αξιώσει η ΚΤ για να επικυρώσει τη συμφωνία εξαγοράς που είχε επιτευχθεί μεταξύ των δύο μερών το Δεκέμβριο του 2019.

H συμφωνία εξαγοράς, τηρούσε έτσι και αλλιώς, υπό την έγκριση των εποπτικών αρχών.

Αντιστέκεται η ΕΤΥΚ στα πλάνα της ΕΤΕ 

Με βάση το επιχειρηματικό πλάνο της Εθνικής, η Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση του αριθμού των καταστημάτων και του προσωπικού της.

Η Εθνική που έχει συνολικά εννέα καταστήματα παγκυπρίως θα διατηρήσει μόνο δύο. Τα κεντρικά της καταστήματα στη Λευκωσία και στη Λεμεσό.

Η Εθνική θα συνεχίσει να διατηρεί στα βιβλία της και το ιδιόκτητο και πολυτελέστατο για την εποχή υποκατάστημα της στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Με βάση το σχέδιο εθελούσιας εξόδου που άρχισε να τρέχει από την περασμένη Παρασκευή, ο αριθμός του προσωπικού θα πρέπει να μειωθεί από 244, που είναι σήμερα στους 100.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που είχε η ΕΤΥΚ με τη διεύθυνση της Εθνικής, η συντεχνία αξίωσε να παραμείνουν σε λειτουργία ένα κατάστημα σε κάθε πόλη τα οποία να στελεχώνονται συνολικά με 15 άτομα. 

«Δεν είναι τα 15 άτομα που θα βουλιάξουν την Τράπεζα». σημειώνει σε εγκύκλιο που εξέδωσε η ΕΤΥΚ.

Η ΕΤΥΚ ζήτησε όπως η Τράπεζα συνεχίσει να καλύπτει τις εισφορές των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν μέσω του σχεδίου εθελούσιας εξόδου στο ταμείο υγείας των τραπεζικών υπαλλήλων, για τα επόμενα τρία χρόνια ανεξάρτητα αν η Τράπεζα θα συνεχίσει να συνεισφέρει για τα επόμενα δύο χρόνια εισφορές στο ΓεΣΥ.

Η μέγιστη χαριστική αποζημίωση προς τους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν θα ανέρχεται στις €200 χιλ. 

Η ΕΤΥΚ στην εγκύκλιο της υποστηρίζει ότι η διεύθυνση της Εθνικής δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση από τον έφορο φορολογίας για να είναι αφορολόγητη η αποζημίωση και την επικρίνει γιατί έσπευσε να ανακοινώσει σχέδιο εθελούσιας εξόδου, χωρίς αυτή την προϋπόθεση.

Η συντεχνία εισηγείται στην Τράπεζα την κατάργηση του ορίου των τεσσάρων ετήσιων μισθών, ώστε το σχέδιο να έχει περισσότερη επιτυχία.

Εισηγήθηκε επίσης όπως το όριο του 70% των υπολειπόμενων μισθών γίνει 80% ούτως ώστε να μην καθηλώνει την αποζημίωση όταν είναι κοντά στην αφυπηρέτηση.

Η ΕΤΥΚ κατέθεσε και εισήγηση για βελτίωση των συντελεστών ηλικίας και ετών υπηρεσίας.

Το σχέδιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2021 και αν δεν πετύχει το σχέδιο εθελούσιας εξόδου η Τράπεζα, όπως πληροφορείται η StockWatch, θα ενεργοποιήσει το δεύτερο σενάριο που προβλέπει το επιχειρηματικό πλάνο, που είναι να προχωρήσει σε πλεονασμούς.

 Όπως έγραψε η StockWatch το επιχειρηματικό σχέδιο της ΕΤΕ συμμορφώνεται με συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και στις προτεραιότητες που έχει θέσει ο όμιλος για βελτιστοποίηση της παρουσίας του στο εξωτερικό.

Του Λεύκου Χρίστου