You are here

Ετοιμάζονται για το MREL οι τραπεζίτες

26/09/2017 07:21
Ένας νέος όρος, το MREL, απασχολεί αυτό το διάστημα τις τράπεζες, εν αναμονή εποπτικού σήματος για τον τρόπο που η εφαρμογή του θα επηρεάσει τα κεφάλαια τους.

Οι κυπριακές τράπεζες προετοιμάζονται για την εφαρμογή της ελάχιστης εποπτικής απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) αναμένοντας να ξεκαθαρίσει σύντομα το τοπίο σε επίπεδο ΕΕ.

Η εφαρμογή του MREL που θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο της οδηγίας για την ανάκαμψη και την εξυγίανση (BRRD) που ισχύει από την 1/1/2016 θα οδηγήσει στη θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων για τα κεφαλαιακά μέσα που προσφέρονται για διάσωση με ίδια μέσα.

Σύμφωνα με εγχώριους τραπεζίτες, ακόμη να ξεκαθαρίσει το ποσό των ιδίων κεφαλαίων που θα απαιτείται για την κάθε τράπεζα αλλά και το πότε θα εφαρμοστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, σύντομα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις από πλευράς ΕΕ, πιθανόν και μέχρι το τέλος του μήνα.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ανακοίνωσε τα τεχνικά standards για τις αρχές εξυγίανσης.

Στόχος της οδηγίας BRRD είναι η προληπτική επάρκεια κεφαλαίων για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων των τραπεζών που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ΕΕ.

Η οδηγία BRRD, στοχεύει να θέσει τέλος στην πολιτική της διάσωσης των τραπεζών με δημόσιους πόρους, ελαχιστοποιώντας, την έκθεση των φορολογουμένων σε ζημιές.

Καθιερώνοντας εργαλεία εξυγίανσης με ίδια μέσα, η οδηγία διασφαλίζει ότι τις ζημιές θα επωμίζονται πρώτα οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες των τραπεζών.

Για να διασφαλιστεί ότι τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν εκδώσει επαρκή χρηματοοικονομικά μέσα, τα οποία δύνανται να διαγραφούν ή και να απομειωθούν προς απορρόφηση ζημιών ή και να μετατραπούν σε μετοχικό κεφάλαιο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συνθήκες χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τα ιδρύματα θα πρέπει να πληρούν ανά πάσα στιγμή μια ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (Minimum Requirement of Own Funds and Eligible Liabilities - MREL).

Αυτή η απαίτηση υπολογίζεται ως το ποσό των ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων εκφρασμένο ως ποσοστό επί τοις εκατό του συνόλου των υποχρεώσεων και των ιδίων κεφαλαίων του ιδρύματος.

Ο Συνεργατισμός ήδη ανακοίνωσε, μέσω έκθεσης του υπουργείου οικονομικών, ότι αναμένει πως οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα αυξήσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Προετοιμασία για το MREL κάνει και η Ελληνική αναμένοντας τις ρυθμιστικές αρχές να ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Η Τράπεζα Κύπρου στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των εξαμηνιαίων της οικονομικών αποτελεσμάτων, ανακοίνωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της αγοράς, το συγκρότημα θα συνεχίσει να εξετάζει ευκαιρίες για έκδοση ομολόγου δευτεροβάθμιου κεφαλαίου μειωμένης εξασφάλισης ή και ομολόγου πρόσθετων κεφαλαίων κατηγορίας 1 τους επόμενους 12 μήνες. Αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή βάση του συγκροτήματος πολύ πριν την εφαρμογή της ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL).

Της Γεωργίας Χαννή