You are here

Ετοιμάζονται για πολιτικές πιέσεις οι τράπεζες

20/08/2020 07:15

Στη μέγγενη των πολιτικών πιέσεων εκτιμάται ότι θα βρεθεί το τραπεζικό σύστημα ενόψει των βουλευτικών εκλογών με στόχο την χρονική επέκταση του μορατόριουμ μη αποπληρωμής όλων των δόσεων, πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020.

Οι μέχρι σήμερα ενδείξεις που αφήνονται να διαρρεύσουν από την εγχώρια εποπτική αρχή, τις τράπεζες και ειδικότερα από τις συστημικές, το χαρτοφυλάκιο των οποίων έχει την πλειονότητα του συνόλου των ιδιωτικών και εταιρικών δανείων, είναι ότι το μορατόριουμ δόσεων, ενδεχομένως να επιμηκυνθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Η εξέλιξη αυτή, όπως τόνισαν στη StockWatch στελέχη τραπεζών, δεν είναι άσχετη και με κάποιες διαφαινόμενες έμμεσες, πλην σαφείς, πολιτικές «πιέσεις» που άρχισαν να ασκούνται σε ότι αφορά την ανάγκη να επεκταθεί ο χρόνος της μη αποπληρωμή δόσεων, πέραν του 2020, εξαιτίας των επιπτώσεων στην οικονομία από την παρατεταμένη υγειονομική κρίση.

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch αναφέρουν ότι επιτελικές ομάδες στην Κεντρική Τράπεζα και αντίστοιχες των εγχώριων τραπεζών, διενεργούν ασκήσεις επί χάρτου και αξιολογούν διάφορα σενάρια, για το πώς το τραπεζικό σύστημα θα διαχειριστεί τυχόν επιμήκυνση του μορατόριουμ για όλες τις δόσεις ανεξαιρέτως.

Μέχρι σήμερα, αυτό που αφήνεται να διαρρεύσει είναι ότι η εποπτική αρχή σε συνεργασία με τον σύνδεσμο τραπεζών εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης του μορατόριουμ δόσεων στοχευμένα, για συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, όπως είναι η ξενοδοχειακή βιομηχανία και παρεμφερείς κλάδοι του τουρισμού που έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις που προκαλεί σε όλο το φάσμα της οικονομίας η συνεχιζόμενη πανδημία.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός δανεισμός της ξενοδοχειακής βιομηχανίας ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤ, περίπου στα €2 δισ.

Σε πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του συνδέσμου τραπεζών με τους δύο συνδέσμους των ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, οι ηγεσίες των συνδέσμων ήγειραν ευθέως το αίτημα να επεκταθεί το μορατόριουμ μη αποπληρωμής δόσεων και τόκων για όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες μέχρι τον Μάιο του 2021.

Ηγετικά στελέχη των ξενοδόχων ανέφεραν στη StockWatch ότι οι τράπεζες αντέδρασαν θετικά στο αίτημα.

Από την πλευρά τους ανώτατα στελέχη τραπεζών δήλωσαν ότι άρχισαν να γίνονται επαφές με πολλούς ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και εξετάζουν ακριβώς το ενδεχόμενο, ανεξάρτητα από τη συλλογική απόφαση που θα ληφθεί, είτε σε πολιτικό ή σε εποπτικό επίπεδο, να επεκτείνουν από μόνες τους του μορατόριουμ δόσεων.

Πολιτικές δυνάμεις, έχουν ταχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα υπέρ της επέκτασης του μορατόριουμ δόσεων με ειδική αναφορά την ξενοδοχειακή βιομηχανία και παρεμφερείς κλάδους του τουρισμού.

Την ίδια ώρα, στο πολιτικό παρασκήνιο και ενόψει των βουλευτικών εκλογών, επιτελεία κομμάτων επεξεργάζονται το πολιτικό πρόγραμμα που θα αναπτύξουν στο πλαίσιο της προεκλογικής τους εκστρατείας, με βαρύτητα, στα θέματα των εκποιήσεων και της επέκτασης του μορατόριουμ δόσεων.

Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει την εγχώρια εποπτική αρχή και τις τράπεζες είναι η επόμενη μέρα της λήξης του μορατόριουμ δόσεων καθώς, εκτιμάται ότι οι διαστάσεις που προσλαμβάνουν οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία και η αύξηση της ανεργίας αναμένεται να προκαλέσουν αναζωπύρωση της αύξησης των κόκκινων δανείων.

Εκτιμάται, όπως ανέφεραν στη StockWatch στελέχη συστημικών τραπεζών ότι, εκ των πραγμάτων, μεγάλο ποσοστό δανειοληπτών, με τη λήξη του μορατόριουμ δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τις δόσεις του.

Σύμφωνα με δικές τους εκτιμήσεις στη βάση των υφιστάμενων δεδομένων στην οικονομία αναμένουν μία αύξηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων κατά περίπου 10%.

Στην ΚΤ έχει διαρρεύσει ότι η διοίκηση είναι σε αναμονή και των αποφάσεων εντός Σεπτεμβρίου, της ΕΚΤ, της Κομισιόν, του ΕΕΜ και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών σε ότι αφορά την περαιτέρω διαχείριση της κρίσης που προκαλεί η πανδημία στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης και κυρίως αν θα υπάρξει επέκταση ή διατήρηση των εποπτικών χαλαρώσεων.

Το μήνυμα που έχει σταλεί δημοσίως από τη Φρανκφούρτη είναι για επέκταση των κεφαλαιακών και ρευστοτικών χαλαρώσεων μέχρι τον Μάρτιο του 2021.  Χωρίς πιο μεγάλη επιμήκυνση των χαλαρώσεων, θα είναι δύσκολο να πειστούν οι τράπεζες να αναλάβουν το πρόσθετο ρίσκο να αναστείλουν τις δόσεις μερικών ή όλων των δανείων πέραν του 2020.

Του Λεύκου Χρίστου