You are here

Έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμού

18/11/2019 11:34

Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα, Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Πλειστηριασμού e-auctionτο οποίο αναπτύχθηκε από την ACB E-Auctions Ltd, θυγατρική εταιρεία του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου. Ως διαχειριστής του Συστήματος η ACB E-Auctions Ltd είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση, τον έλεγχο και την αξιόπιστη λειτουργία του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδέσμου τραπεζών, πάροχος του Συστήματος είναι η ελληνική εταιρεία NewsPhone Hellas S.A., η οποία έχει υλοποιήσει και διαχειρίζεται με επιτυχία και στην Ελλάδα την αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα, διαθέτει την απαραίτητη εξειδίκευση, αξιοπιστία, τεχνογνωσία και τεχνολογίες αιχμής. Θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες στήριξης για διασφάλιση της διαρκούς παραγωγικής, απρόσκοπτης, ασφαλούς και σωστής λειτουργίας του Συστήματος και για την προσαρμογή του στις εκάστοτε απαιτήσεις του Νόμου κατά τη λειτουργία του.

Το Σύστημα και η διενέργεια πλειστηριασμού ενυπόθηκου ακινήτου με τη χρήση του Συστήματος συμμορφώνονται με τις πρόνοιες του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου του 1965 και του περί της Πώλησης Ενυπόθηκου Ακινήτου μέσω Ηλεκτρονικού Συστήματος Πλειστηριασμού Διατάγματος του 2019.

Μέσω του Συστήματος θα τίθενται σε πλειοδοσία ενυπόθηκα ακίνητα στις περιπτώσεις που ο ενυπόθηκος δανειστής επιλέγει, βάσει του δικαιώματος που του δίνει ο Νόμος, τη διενέργεια πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα.  Με τη λειτουργία του, δίδεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων από όπου και αν βρίσκονται χωρίς τη φυσική τους παρουσία, με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Δικαίωμα εγγραφής στο Σύστημα και συνεπώς συμμετοχής στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ως προσφοροδότες έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τη συμμετοχή ενδιαφερομένων αγοραστών, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ανάκτηση μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων. Σημειώνεται ότι οι φυσικοί πλειστηριασμοί θα συνεχιστούν παράλληλα, εφόσον ο εκάστοτε ενυπόθηκος δανειστής έχει το δικαίωμα να επιλέξει μια από τις δυο διαδικασίες.

Λεπτομέρειες και όροι για τη χρήση του Συστήματος, την εγγραφή, την παρακολούθηση πλειστηριασμών και τη συμμετοχή στη διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.eauction-cy.com.

Οι πρώτοι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν στις 18 Δεκεμβρίου η ώρα 10:00. Μέχρι στιγμής έχουν αναρτηθεί 27 περιπτώσεις ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.