You are here

ΕΤΥΚ: Ακάθεκτη για ταμεία προνοίας

11/12/2017 11:10
Ανεπαρκή χαρακτηρίζει την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για την παραχώρηση επιπλέον €20 εκ. όσον αφορά την αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) προχωρώντας κανονικά αύριο στην εξαγγελθείσα απεργία.

«Είναι με έκπληξη και απογοήτευση, που πληροφορηθήκαμε την τελευταία απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για την αποζημίωση των κουρεμένων και κλεμμένων ταμείων προνοίας, και είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε ότι η απόφαση αυτή έχει ληφθεί χωρίς καμία απολύτως επικοινωνία με την οργάνωσή μας. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «το ζήτημα έχει συζητηθεί με την Tράπεζα Kύπρου εκτενώς», σημειώνει η ΕΤΥΚ σε εγκύκλιο της.

«Εάν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον από την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να αποκαταστήσει τα κλεμμένα ταμεία προνοίας, θα συζητούσε και θα ενημέρωνε τους εκπροσώπους των συναδέλφων. Αντί όμως η κυβέρνηση να επιλέξει το δρόμο της διαφάνειας και του δικαίου και να τηρήσει το λόγο της χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, επέλεξε μέσω του παρασκηνίου να παίρνει αποφάσεις μετά από «εκτενείς συζητήσεις» με την εργοδοσία», τονίζεται.

Η ΕΤΥΚ σημειώνει ότι δεν έχει πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα για το περιεχόμενο της απόφασης αλλά εκ πρώτοις τη θεωρεί «ανεπαρκή και πονηρή».

Σημειώνεται ότι η τράπεζα μεταξύ άλλων έχει ήδη ζητήσει, ως αντάλλαγμα, «για να εξετάσει την αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας να δεχτούμε την κατάργηση των κλιμάκων και των ετήσιων προσαυξήσεων».

«Καλούν δηλαδή το σύνολο των συναδέλφων, όχι απλώς να πληρώσουν εκ νέου αυτά που τους έχουν κλέψει, αλλά να εκχωρήσουν ωφελήματα που καταχτήθηκαν με αγώνες και θυσίες», επισημαίνεται.

Σημειώνεται ότι εάν οι «απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις επικρατήσουν στο χώρο της Τράπεζας Κύπρου δεν θα αργήσουν να επεκταθούν και στις υπόλοιπες τράπεζες».

Η ΕΤΥΚ έχει ήδη απορρίψει κατηγορηματικά τα πιο πάνω ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί μια δεδομένη δέσμευση του προέδρου της Δημοκρατίας να μετατρέπεται σε θέμα διαπραγμάτευσης με την Τράπεζα Κύπρου. «Επίσης, η εμπλοκή της ίδιας της κυβέρνησης στα εργασιακά μιας τράπεζας είναι απαράδεχτη».

Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί αναπλήρωση με δημόσιο χρήμα της σύνταξης που δικαιούται και θα δικαιούται εν ενεργεία υπάλληλος».

«Μήπως δεν ήταν δημόσιο το χρήμα με το οποίο έγινε η πλήρης αποκατάσταση των ταμείων συντάξεως των ημικρατικών οργανισμών; Μήπως δεν ήταν δημόσιο το χρήμα με το οποίο ενισχύθηκαν οι δήμοι και τα ποδοσφαιρικά σωματεία; Γιατί τη στιγμή που η κυβέρνηση σκορπά προεκλογικά τόσα εκατομμύρια δεξιά κι αριστερά, εκδηλώνει τόση εμπάθεια κατά των τραπεζικών υπαλλήλων, οι οποίοι δεν ζητούν τίποτε περισσότερο από ότι δικαιούνται;», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι οι τραπεζικοί υπάλληλοι είναι οι μόνοι που εξαιρεθήκαν από την αποκατάσταση των κουρεμένων (κλεμμένων) ταμείων προνοίας, «αφού η κυβέρνηση έχει προκλητικά αναιρέσει τις δεσμεύσεις της».

«Με την προγραμματισμένη στάση εργασίας την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου και την πορεία στο προεδρικό, θα διατρανώσουμε ακόμα μια φορά τη θέληση μας για συνέχιση του αγώνα για άρση αυτής της κατάφωρης αδικίας κατά των τραπεζικών υπαλλήλων», προστίθεται.

Της Γεωργίας Χαννή