You are here

ΕΤΥΚ: H KT πεδίο πολιτικών συμφερόντων

18/03/2015 13:38
Πεδίο μάχης πολιτικών και άλλων συμφερόντων έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια η Κεντρική Τράπεζα, επισημαίνει με σημερινή εγκύκλιο της προς το προσωπικό της τράπεζας η ΕΤΥΚ.
«Οι όλες εξελίξεις γύρω από τους τελευταίους διοικητές, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα προστίθεται στην εγκύκλιο, είχαν και έχουν αρνητικές καταστροφικές συνέπειες για την της κοινωνία της Κύπρου» τονίζεται στην εγκύκλιο.

Την ίδια ώρα η ΕΤΥΚ καλεί τα μέλη της στην ΚΤ σε μονόωρη στάση εργασίας αύριο στις 11 πμ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα συμβαίνουν στην τράπεζα.

«Είναι με απογοήτευση, λύπη και προβληματισμό που παρακολουθούμε την κρίση που ξέσπασε και πάλι, για πολλοστή φορά (με νέους πρωταγωνιστές) τα τελευταία χρόνια, με επίκεντρο την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, μάρτυρες μιας θλιβερής κατάστασης που απαξιώνει και καταργεί θεσμούς και προκαλεί πρόσθετα δεινά στον ήδη δοκιμαζόμενο τραπεζικό τομέα», αναφέρει σε εγκύκλιό της η ΕΤΥΚ.

Η Γενική Γραμματεία της ΕΤΥΚ, συμπαραστεκόμενη στο σύνολο του προσωπικού της Κεντρικής Τράπεζας και θέλοντας να εκφράσει την αντίθεση της προς όλα όσα διαδραματίζονται σήμερα στο χώρο και ταυτόχρονα να εκφράσει την έντονη ανησυχία της, αποφάσισε να καλέσει τους εργαζόμενους στην Κεντρική Τράπεζα όπως κατέλθουν σε μονόωρη στάση εργασίας αύριο και ώρα 11:00 πμ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και ζητώντας απ’ όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν.

«Το προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας, όπως και το σύνολο της κοινωνίας, παρακολουθεί εδώ και χρόνια να εξελίσσεται μπροστά και μέσα του, το σενάριο τoυ παραλόγου. Αμφισβητήσεις – αντιπαραθέσεις – αντεγκλήσεις και γενικά διασυρμός θεσμών και εξυπηρέτηση όλων όσων απεργάζονται την αποδόμηση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της πατρίδας μας, συνεχίζει.

Εκφράζει την εκτίμηση ότι όλες οι εξελίξεις γύρω από τους τελευταίους διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα είχαν και έχουν αρνητικές και καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία της Κύπρου.

«Δεν είναι πρόθεση μας να ασχοληθούμε με την απόδοση ευθυνών στον οποιονδήποτε από τους θεσμούς ή τα άτομα που εμπλέκονται στην παρούσα κρίση αλλά νιώθουμε την υποχρέωση, ως η οργάνωση τα μέλη της οποίας έγιναν μάρτυρες και θύματα ταυτόχρονα αυτού του είδους των συμπεριφορών τα τελευταία χρόνια, να δηλώσουμε με σαφήνεια πως αποστρεφόμαστε και καταδικάζουμε κάθε ενέργεια που απαξιώνει και καταργεί θεσμούς, ενισχύει τη λερναία ύδρα της καταστροφής και βαθαίνει την κρίση αξιών που ταλανίζει την πατρίδα μας», τονίζει.

Πεδίο μάχης

Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αντί να διαφυλαχθεί σαν κορωνίδα του τραπεζικού μας συστήματος, απoτέλεσε και αποτελεί, τα τελευταία χρόνια, πεδίο μάχης για εξυπηρέτηση συμφερόντων, πολιτικών και άλλων, έξω από την αποστολή της, με αποτέλεσμα να τρωθεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία της σαν ανεξάρτητος θεσμός τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.

Η ένωση των τραπεζικών υπαλλήλων υποστηρίζει ότι λόγω της αποχώρησης μεγάλου αριθμού εργαζομένων τα τελευταία χρόνια, η οργανωτική πυραμίδα της τράπεζας έχει στην ουσία διαλυθεί. Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση με τον αυξανόμενο όγκο εργασίας που καλείται το προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας να διεκπεραιώσει, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση των υποχρεώσεων της Κεντρικής Τράπεζας χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον αναγνώρισης και αντιμετώπισης τους από την ίδια την τράπεζα.
«Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου η διευθυντική πυραμίδα συνειδητά παροπλίστηκε και το υπόλοιπο προσωπικό αγνοείται παντελώς, ενώ συσσωρεύονται για χρόνια πολλά άλυτα προβλήματα που δυσκολεύουν την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών της Τράπεζας. Η δωρεάν μελέτη της Bundesbank για την αναδιάρθρωση ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε και τώρα πάμε για νέα μελέτη με εξωτερικούς συμβούλους με αδρή αμοιβή».

«Καλούμε όλους όσους εμπλέκονται στις τελευταίες εξελίξεις με θάρρος και νηφαλιότητα να αναζητήσουν τις ευθύνες τους και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, προτάσσοντας πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου και όχι προσωποκεντρικά ή κομματικά συμφέροντα».

«Θα ήταν ευχής έργο αν μέσα από αυτή την κρίση ο θεσμός της Κεντρικής Τράπεζας να ενισχυθεί και αναβαθμισθεί προς το καλύτερο, πάντοτε όμως με διαφάνεια και στόχο την εξυπηρέτηση του συνόλου.

Για να ανακάμψει οικονομικά ο τόπος πρέπει να ανακάμψει και ηθικά, και η προσπάθεια πρέπει να αρχίσει με ηχηρά παραδείγματα των κρατούντων την εξουσία προς την κοινωνία ολόκληρη», σημειώνει.