You are here

ΕΤΥΚ: «Κατά φαντασία το ρεπορτάζ της StockWatch»

13/12/2019 11:48

Πρωτοφανή επίθεση κατά της StockWatch και του συντάκτη που υπογράφει το σημερινό της ρεπορτάζ με τίτλο «Τράπεζες: Ζυμώσεις για αμοιβές και προαγωγές» εξαπέλυσε η ΕΤΥΚ, η οποία με ανακοίνωση της χαρακτηρίζει το εν λόγω ρεπορτάζ «κατά φαντασία δημοσίευμα».

«Η ΕΤΥΚ δεν συνηθίζει να ασχολείται με ανακρίβειες που διοχετεύονται στον Τύπο αλλά ούτε και σχολιάζει δημοσιογράφους που συνηθίζουν να γεμίζουν την στάμνα πληροφοριών τους από μη καθαρές πηγές και συνεπώς το αποτέλεσμα νοσεί», ισχυρίζεται η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων.

Υποστηρίζει ότι το δημοσίευμα της Stockwatch «είναι τελείως λανθασμένο».

Στο ρεπορτάζ της η StockWatch επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ΕΤΥΚ με την Τράπεζα Κύπρου και της AstroBank, τέθηκαν και συζητήθηκαν οι αλλαγές στο σύστημα αμοιβών και προαγωγών.

Η ΕΤΥΚ με εγκύκλιο που έστειλε πριν από λίγο στα μέλη της, επιβεβαιώνει τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι το εν λόγω θέμα αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων και επήλθε συμφωνία η οποία θα προβλέπεται στη νέα συλλογική σύμβαση διάρκειας τριών χρόνων 2018 - 2019.

Στην ανακοίνωση της η ΕΤΥΚ υποστηρίζει ότι δεν συζήτησε με τις τράπεζες μυστικά και χωρίς να δίδει προς τα έξω πληροφόρηση.

Η StockWatch εδώ και 10 μέρες προσπαθούσε απεγνωσμένα να επικοινωνήσει με την ηγεσία της ΕΤΥΚ για να διασταυρώσει τις πληροφορίες που είχε ενώπιον της.

Τα μέλη της ηγεσίας της συντεχνίας έχουν στα κινητά τους πάρα πολλές κλήσεις από τη StockWatch καθώς και σχετικά μηνύματα.

Μόνο ένας εκ των μελών της ηγεσίας είχε την ευγένεια να απαντήσει με ένα «ναι» μετά από σωρεία μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων ότι το απόγευμα θα συγκληθεί γενική συνέλευση των υπαλλήλων της τράπεζας για το θέμα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης.

Η ΕΤΥΚ σημειώνει στην ανακοίνωση της ότι δεν έχει δώσει ενδείξεις αποδοχής για τροποποίηση του τρόπου παροχής των προσαυξήσεων με παραχώρηση του 50% να είναι στη διακριτική ευχέρεια των διοικήσεων.

Αυτό ήταν ένα από τα πολλά σενάρια που είχαν τεθεί στο τραπέζι προς συζήτηση. Τελικά αποφασίστηκε να ανασταλεί η παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης με βάση τις υφιστάμενες κλίμακες μέχρι την ολοκλήρωση της τριετούς συλλογικής σύμβασης που θα συνομολογηθεί μεταξύ των δύο μερών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΕΤΥΚ παραμένει ως έχει, χωρίς αναπροσαρμογή και η ΑΤΑ.

Η StockWatch προσπάθησε όπως πάντα και η ΕΤΥΚ γνωρίζει πολύ καλά την πρακτική των δημοσιογράφων της να διασταυρώνουν τις πληροφορίες που έχουν.

Η συντεχνία όμως κράτησε σιγή ιχθύος. Ούτε δημοσιοποίησε τις συνελεύσεις των μελών της στην Τράπεζα Κύπρου και στην AstroBank, όπως συνηθίζει να πράττει μέσω της ιστοσελίδας της συντεχνίας.

Του Λεύκου Χρίστου