You are here

Έβγαλε δικό του πόρισμα ο πρόεδρος

15/03/2019 07:03

Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε χθες βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά της τριμελούς επιτροπής που ετοίμασε την έκθεση για την κατάρρευση του συνεργατισμού, κάνοντας κατ’ επανάληψη λόγο για αντιφάσεις μεταξύ των ευρημάτων και των συμπερασμάτων του σχετικού πορίσματος.

Μιλώντας στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης με τίτλο «Κατάσταση της Δημοκρατίας» την οποία διοργάνωσαν από κοινού το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Οργανισμός OXygono και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης υποστήριξε ότι στα συμπεράσματα του πορίσματος τα μέλη της τριμελούς επιτροπής δεν θεμελιώνουν, κατά την έκφραση του, αυτό το οποίο καταγράφεται στο πόρισμα.

«Δεν μπορεί να διαπιστώνεις ένα γεγονός και στο τέλος να καταλήγεις σε συμπεράσματα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το προηγούμενο εύρημα», παρατήρησε ο ΠτΔ, κάνοντας τη δική του ανάλυση των δεδομένων.

 «Δεν μπορείς να λες ότι 1+1 κάνει ωμέγα» παρατήρησε, αμφισβητώντας την απόδοση βαρύτατων ευθυνών στον υπουργό οικονομικών και στην κυβέρνηση για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, που κόστισε τουλάχιστον €3 δισ. στους φορολογούμενους.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί ο ίδιος που διαχρονικά τόνιζε την ανάγκη σεβασμού στους θεσμούς και στα πορίσματα ανεξάρτητων διερευνητικών επιτροπών, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την άποψη ότι «δεν μπορεί επειδή έτσι αποφάσισαν τρεις που δεν θεμελιώνουν αυτά που λένε, ο ίδιος θα πρέπει να αποδεχθεί ότι για να διασωθούν οι θεσμοί «επιβάλλεται να θυσιαστεί η Ιφιγένεια», απορρίπτοντας έτσι το γεγονός ότι ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης φέρει πολιτικές ευθύνες και θα έπρεπε να τον παύσει.

«Ακούω την κριτική ότι ευθύνεται ο πρόεδρος που δεν έχει παύσει τον υπουργό. Ερωτώ: Aν έπαυα τον υπουργό θα μειώνονταν τα ΜΕΔ; Δηλαδή ο υπουργός οικονομικών θα έπρεπε να πηγαίνει να εισπράττει τα ΜΕΔ;», διερωτήθηκε ο ΠτΔ.

Ο κ. Αναστασιάδης απαντώντας σε συναφές ερώτημα παρατήρησε ότι ουδείς είναι στο απυρόβλητο, ούτε εάν κυβερνά, ούτε εάν έχει τα οποιαδήποτε αξιώματα ακόμα και των δικαστικών αποφάσεων μη εξαιρουμένων».

«Δεν είναι η πρώτη φορά» πρόσθεσε, «που διαφωνούν ή κρίνουν δικηγόροι ακόμη και ο γενικός εισαγγελέας συμπεριφορές δικαστών του ανωτάτου δικαστηρίου».  

Εξέφρασε το δικαίωμα να επιτρέπεται σε κάποιο να διαφωνεί με ένα πόρισμα που γίνεται από έναν δικαστή και δύο πρώην τραπεζίτες.

Επικαλούμενος διαπιστώσεις της τριμελούς επιτροπής όπως αυτές καταγράφονται στο πόρισμα ο ΠτΔ επεσήμανε ότι ο Συνεργατισμός το 2013 έφτασε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.  Η κατάσταση στην οποία βρέθηκε το 2013 Συνεργατισμός, είπε, ήταν να έχει €7 δισ. ΜΕΔ τα οποία ήταν απότοκο δανεισμών που έγιναν χωρίς κριτήρια φερεγγυότητας.

Ήταν δάνεια, παρατήρησε, τα οποία δόθηκαν, είτε από εύνοια, είτε κατά κατάχρηση εξουσίας, είτε και λόγω διαφθοράς.

«Δεν μπορεί να δανείζεται μια ηλικιωμένη 90 χρονών €150.000 και να έχει την υποχρέωση να τα ξοφλήσει μετά από 30 χρόνια, δεν νοείται να δίνεται δανεισμός με υποθήκη νεκροταφεία ή εκκλησίες, είπε χαρακτηριστικά. 

Σημείωσε ότι στη πρώην ΣΚΤ δεν εφαρμοζόταν όπως θα έπρεπε η εταιρική διακυβέρνηση και έμμεσα άσκησε κριτική στο νομοθετικό σώμα το οποίο ενέκρινε νομοθεσίες σε σχέση με την προστασία της πρώτης κατοικίας οι οποίες δεν συνέβαλαν στο να μειωθούν τα ΜΕΔ και διερωτήθηκε αν για όλα αυτά φέρει ευθύνη ο υπουργός.

Αναφερόμενος επίσης και στην κριτική που ασκείται στον Χάρη Γεωργιάδη για τις επιλογές προσώπων είτε στη διεύθυνση της πρώην ΣΚΤ, είτε στο ΔΣ, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι τους διορισμούς ενέκριναν η βουλή και η ΕΚΤ.

Διερωτήθηκε ακόμη κατά πόσο έχει ευθύνη ο υπουργός όταν τον γενικό διευθυντή της πρώην ΣΚΤ είχε διορίσει το ΔΣ της τράπεζας.  Σημείωσε ότι θα μπορούσε να πει πολλά για να αιτιολογήσει τη θέση γιατί μπορείς να κάνεις κριτική σε ένα πόρισμα μίας επιτροπής. 

«Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη εκείνη που μου αναλογεί» παρατήρησε και τόνισε ότι ο ίδιος με την απόφαση του να στηρίξει τον υπουργό έχει πολιτικό κόστος.

Ανέφερε ότι τον ενδιαφέρει μεν η υστεροφημία του αλλά δεν ενεργεί με τρόπο που να δίνει δικαιώματα στο να υποστηρίζει κάποιος ότι οι ενέργειες ή πράξεις του αποσκοπούν σε νέα τυχόν επανεκλογή του.  «Δεν πρόκειται να επαναδιεκδικήσω εκλογή.  Είμαι σαφέστατος. Έμειναν τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης και αν είναι μία φιλοδοξία πολιτικού αυτή είναι η υστεροφημία του.  Να αφήσει ένα καλό όνομα», τόνισε ο ΠτΔ .

Τι θα κερδίσω», διερωτήθηκε, «αν αρνούμενος να αναλάβω ευθύνες και ειδικότερα να παύσω τον υπουργό; Το μόνο που θα κερδίσω θα είναι το πολιτικό κόστος και όντως το υφίσταμαι διότι δεν αποδέχθηκα τα πορίσματα μίας επιτροπής».

Απαντώντας στο ερώτημα ότι οι νέοι σήμερα είναι απογοητευμένοι με συμπεριφορές πολιτικών αλλά και για τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, ο πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι ως αποτέλεσμα συμπεριφορών πολιτικού προσωπικού έχουν απαξιωθεί και δυστυχώς προκαλούν στους νέους μία αποστροφή προς την εμπλοκή στα κοινά και ειδικότερα προς τον πολιτικό προσανατολισμό.

«Το προεδρικό σύστημα της χώρας μπορεί να παράγει σταθερότητα διακυβέρνησης, όμως δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις αποτελεσματικής  διακυβέρνησης, εκτός και αν υπάρχουν συνεργασίες εντός της βουλής», παρατήρησε.

 Ο πρόεδρος υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταδικαστεί ή παραπεμφθεί σε δικαστήρια επώνυμοι, τόσοι που ουδέποτε στο παρελθόν στο σύνολο της διακυβέρνησης δεν έχει επισυμβεί.

Του Λεύκου Χρίστου