You are here

Εξελίξεις με Gatzke στην Ελληνική

06/12/2022 07:34

Σοβαρές εξελίξεις αναμένονται ενδεχομένως στην Ελληνική Τράπεζα με αφορμή το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) σε σχέση με τις καταγγελίες της τράπεζας σε βάρος του Οliver Gatzke, Διευθύνοντος Συμβούλου της ΗΒ, ο οποίος απέχει από τα καθήκοντα του από τις 10 περασμένου Οκτωβρίου, με απόφαση του ΔΣ του οργανισμού.

Μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας επιβεβαίωσε στη StockWatch ότι το τμήμα ερευνών της ΕΚ που κλήθηκε να εξετάσει τις καταγγελίες και ισχυρισμούς της διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας κατά του Γερμανού τραπεζίτη ότι «προέβη σε δηλώσεις και ενέργειες», αποφάνθηκε ότι δεν προκύπτει κάτι επιλήψιμο από τη διερεύνηση που έγινε.

Η έκθεση του τμήματος ερευνών τέθηκε ενώπιον του ΔΣ της ΕΚ το οποίο την υιοθέτησε πλήρως και ενημέρωσε γραπτώς το Εκτελεστικό Συμβούλιο και το ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας, ανέφερε στη StockWatch, πηγή της ΕΚ.

«Για την ΕΚ το θέμα Gatzke θεωρείται λήξαν», σημείωσε η ίδια πηγή της εποπτικής αρχής.

Πάντως, οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch από συναφείς πηγές της Τράπεζας είναι ότι η επιστροφή του κ. Gatzke στα καθήκοντα του φαντάζει απόμακρη.

Το ίδιο εκτιμούν και παράγοντες της τραπεζικής αγοράς που μίλησαν στη StockWatch, επισημαίνοντας πως ανεξάρτητα από το πόρισμα της ΕΚ η αξιοπιστία του CEO της Ελληνικής έχει ήδη πληγεί σοβαρά και η επάνοδος του κρίνεται μάλλον απίθανη.

Πηγή της Ελληνικής Τράπεζας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής το ΔΣ δεν έχει λάβει κάτι επίσημο από την ΕΚ και ότι μόλις παραληφθεί η έκθεση θα τύχει της ανάλογης επεξεργασίας.

Πως ξέσπασε η κρίση με Gatzke

Η κρίση στην Ελληνική Τράπεζα με τον Oliver Gatzke ξέσπασε μετά τη μετωπική επίθεση που δέχθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων, από τον Νέαρχο Ιωάννου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της επενδυτικής εταιρείας Δήμητρα, που είναι ο μεγαλύτερος, μέτοχος της ΗΒ.

Ο κ. Ιωάννου είχε ασκήσει έντονη κριτική σε βάρος του κ. Gatzke αποτυπώνοντας ουσιαστικά τη δυσφορία των μεγαλομετόχων σε ότι αφορά τα εκτελεστικά καθήκοντα του Γερμανού τραπεζίτη.

Ο Gatzke, είχε αναλάβει τα ηνία της ΗΒ ως CEO και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ στις 23 Ιουλίου του 2021.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα συγκρούστηκε μετωπικά με τη συντεχνία πάνω σε τρία ουσιώδη για τον ίδιο ζητήματα, αξιώνοντας αναθεώρηση τους.

Το ένα αφορούσε την κατάργηση της διπλής συνεισφοράς της τράπεζας στο ΓεΣΥ και στο συμπληρωματικό ταμείο υγείας των υπαλλήλων μελών της ΕΤΥΚ, το δεύτερο τον εκσυγχρονισμό των αυτόματων αυξήσεων (ΑΤΑ και ετήσιων προσαυξήσεων) στη βάση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων και το τρίτο, τη μείωση της αφορολόγητης εφάπαξ αποζημίωσης από €200 χιλ., σε €100 χιλ.

Ωστόσο, το θέμα που προκάλεσε το μένος των συντεχνιών στην τράπεζα και επήλθε πλήρες ρήγμα, ήταν η εγκύκλιος που είχε αποστείλει στο προσωπικό με την οποία απειλούσε ότι εάν οι υπάλληλοι δεν αποδεχθούν σχέδιο εξόδου με μειωμένες χαριστικές αποζημιώσεις, θα προχωρήσει σε πλεονασμούς.

Σημειώνεται ότι κατά τους τελευταίους δυο μήνες, που απέχει των καθηκόντων του ο κ. Gatzke, δύο εκ των τριών κρίσιμων εργασιακών θεμάτων που ταλάνιζαν εδώ και τρία χρόνια την τράπεζα βρήκαν τη λύση τους.

Πρόκειται για την αποκατάσταση των μισθών των υπαλλήλων της πρώην ΣΚΤ και το σχέδιο εθελούσιας εξόδου που πέτυχε απόλυτα τους στόχους που έθεσε το Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Το σχέδιο εθελοντικής αποχώρησης προέβλεπε τελικά μέγιστη αποζημίωση ύψους €200 χιλ.

Σε εκκρεμότητα παραμένει τώρα, η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ διεύθυνσης και συντεχνιών είναι σε εξέλιξη και είναι θέμα χρόνου να επιτευχθεί συμφωνία με τη διακριτική παρέμβαση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του ΥΠΕΡΓ.

Του Λεύκου Χρίστου