You are here

Εξετάζονται ενστάσεις εναντίον στελεχών της Τρ. Κύπρου

30/11/2018 15:57

Με τις αγορεύσεις των μερών επί των προδικαστικών ενστάσεων που ήγειρε η υπεράσπιση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, στις 9 το πρωί, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, η οποία αφορά στην επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, Χρίστης Χατζημιτσής, Νικόλας Καρυδάς, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου. Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν την 01/06/2017 μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν το υπόβαθρο των γεγονότων στο πλαίσιο του οποίου θα εξεταστούν οι ενστάσεις της υπεράσπισης.

Κατά την τελευταία δικάσιμο, ο εκ των δικηγόρων του κ. Ηλιάδη, Κρις Τριανταφυλλίδη, ήγειρε τρεις ενστάσεις με τις οποίες αμφισβητεί τη νομιμότητα της διαδικασίας όσον αφορά στον πελάτη του.    

Η πρώτη ένσταση αφορά στην καθυστέρηση της καταχώρησης του κατηγορητηρίου από τον Γενικό Εισαγγελέα, η δεύτερη στην κατάχρηση της διαδικασίας επειδή είναι η 3η ποινική δίωξη εναντίον του κ. Ηλιάδη η οποία εκπορεύεται από τα ίδια γεγονότα και η τρίτη ένσταση αφορά στο ζήτημα της "μολυσμένης μαρτυρίας".

Όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Τριανταφυλλίδης, υπήρξε επηρεασμός της μαρτυρίας πάνω στην οποία βασίζεται η δίωξη, ως αποτέλεσμα εσωτερικής έρευνας που έλαβε χώρα στην Τράπεζα Κύπρου, με τη λήψη καταθέσεων χωρίς προειδοποίηση και υπό συνθήκες που είχαν ως αποτέλεσμα να απεμποληθεί το τεκμήριο της αθωότητας.  

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ηλιάδης είχε κριθεί, μαζί με την Τράπεζα Κύπρου, ένοχος από το Κακουργιοδικείο στην πρώτη υπόθεση της τράπεζας και στην κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 2,5 ετών. Στις 12/09/2018, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση, αθωώνοντας τον κ. Ηλιάδη και την Τράπεζα Κύπρου. Κατηγορούμενος στην πρώτη υπόθεση ήταν και ο Γιάννης Κυπρή, ο οποίος αθωώθηκε ως επίσης και οι άλλοι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση.

Ο Ανδρέας Ηλιάδης και ο Γιάννης Κυπρή ήταν κατηγορούμενοι και στη δεύτερη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου, που αφορούσε την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων και την παράλειψη της Τράπεζας να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης.

Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έχει απαλλάξει όλους τους κατηγορούμενους από αυτή την υπόθεση μετά από σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο αποφάσισε τη διακοπή της δίκης με το αιτιολογικό ότι το κατηγορητήριο της υπόθεσης δεν αποκάλυπτε ποινικό αδίκημα.