You are here

Εξηγήσεις KT για δράσεις προς αντιμετώπιση ΜΕΔ

27/03/2023 11:42

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) έχει ήδη προβεί σε σειρά ενεργειών για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) με τη δημιουργία σχετικού μηχανισμού, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.

Μετά από δημοσίευμα της StockWatch για προβληματισμούς όσον αφορά πράξεις και παραλείψεις του διοικητή της ΚΤ, Κωνσταντίνου Ηροδόρου, σημειώνεται ότι η δέσμευση του διοικητή της ΚΤΚ ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη δημιουργία μηχανισμού έχει ήδη υλοποιηθεί.

«Από τις 2 Νοεμβρίου 2021 έχει κατατεθεί εκτενής και αναλυτικά επεξεργασμένη πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, με βάση το Σύνταγμα,  είναι το αρμόδιο όργανο για να την προωθήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι η ΚΤΚ δημιούργησε το μηχανισμό σε συνεργασία με εξειδικευμένους νομικούς συμβούλους που προσέλαβε κατόπιν διενέργειας διαγωνισμού και συνέταξαν και τις τροποποιήσεις των σχετικών νομοθεσιών για την εφαρμογή και λειτουργία του προτεινόμενου μηχανισμού.

Παράλληλα, προστίθεται – και πέραν της συγκεκριμένης πλήρους πρότασης για τη δημιουργία μηχανισμού – η ΚΤΚ έχει αναθέσει σε έγκριτους διεθνείς συμβουλευτικούς οίκους τη διαμόρφωση πρότασης διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (NPL project) με στόχο την υποβοήθηση του συνόλου του τραπεζικού συστήματος να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά του και συνεπώς να ενισχύσει την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.  

«Όπως έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί, είναι αξιοσημείωτη η μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Η μείωση αυτή ωστόσο είναι συγκεντρωμένη στις μεγαλύτερες τράπεζες. Η ΚΤΚ εκ του θεσμικού της ρόλου οφείλει να ενεργεί προληπτικά, καθώς, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να επιδεικνύει ψηλό επίπεδο ΜΕΧ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτι που τονίζεται στις εκθέσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας», τονίζεται.

Σημειώνεται ότι με την αυξανόμενη αβεβαιότητα λόγω των διεθνών γεωπολιτικών, οικονομικών και τραπεζικών εξελίξεων το εν λόγω έργο (NPL project) έχει στόχο να διασφαλίσει ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου θα είναι έτοιμο να διαχειριστεί όχι μόνο τις υφιστάμενες ΜΕΧ, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες που ενδεχομένως προκύψουν από μια πιθανή μελλοντική αύξησή τους.

Αναγνωρίζεται η συνεισφορά της ΚΤ

«Η πρόοδος του κυπριακού τραπεζικού συστήματος τα τελευταία χρόνια είναι σημαντική και αναγνωρίζεται διεθνώς. Υπό την εποπτεία της ΚΤΚ συνεισέφερε στην ανάταξη της κυπριακής Οικονομίας, κάτι που αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Διαχειρίστηκε σημαντικές κρίσεις και είναι σήμερα ανθεκτικό και θωρακισμένο σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητες. Ενώ παράλληλα προχωρά σε κινήσεις εκσυγχρονισμού του προς όφελος των καταναλωτών και της κυπριακής Οικονομίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Της Γεωργίας Χαννή