You are here

Εξοντωτικά διατάγματα για δύο τράπεζες

30/03/2013 10:34
Διατάγματα που προνοούν μεγαλύτερα κουρέματα από αυτά που είχαν αρχικά υπολογιστεί εξέδωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου και διαχωρισμού της Λαϊκής Τράπεζας.

Τα δύο διατάγματα, που δημοσίευσε χθες το απόγευμα η StockWatch, ανεβάζουν σημαντικά το ύψος της συμβολής των ανασφάλιστων καταθετών.

Στην περίπτωση της Λαϊκής οι ανασφάλιστοι καταθέτες κινδυνεύουν να μην λάβουν παρά ένα ελάχιστο ποσοστό του ανασφάλιστου ποσού μετά το πέρας της διαδικασίας εκκαθάρισης, γιατί όλα τα δάνεια της Λαϊκής θα μεταφερθούν στην Τρ. Κύπρου.

Στην Τρ. Κύπρου δεν θα μεταφερθούν οι θυγατρικές εκτός Κύπρου, το υποκατάστημα στη Βρετανία, και στοιχεία ενεργητικού που σχετίζονται με τη συμφωνία για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα.

Το διάταγμα αναφέρει ότι οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων στη Λαϊκή Τράπεζα, εξαιρουμένων αυτών που έχουν συναφθεί στη Βρετανία, μεταβιβάζονται στην Τρ. Κύπρου.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου οι ανασφάλιστοι καταθέτες μπορεί να αναγκαστούν να μετατρέψουν μέχρι και το 60% του ανασφάλιστου ποσού σε μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, για να την ανακεφαλαιοποιήσουν.

Το 37,5% θα μετατρέπεται αμέσως και το υπόλοιπο 22,5% θα μετατρέπεται σε κατάθεση ή σε μετοχές αναλόγως των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν για την Τράπεζα Κύπρου.

Η Αρχή Εξυγίανσης θα μπορεί να δώσει ειδοποίηση μετατροπής του 22,% του ανασφάλιστου ποσού «οποτεδήποτε εντός περιόδου που λήγει 90 μέρες μετά την ολοκλήρωση της παράδοσης έκθεσης αποτίμησης». Δεν υπάρχει στο διάταγμα προθεσμία για την παράδοση έκθεσης αποτίμησης.

Για το υπόλοιπο 40% της ανασφάλιστης κατάθεσης στην Τρ. Κύπρου θα εκδοθεί τοκοφόρος τίτλος που θα υπόκειται σε μετατροπή σε κατάθεση οποτεδήποτε «κατόπιν γραπτής ειδοποίησης για μετατροπή από την Αρχή Εξυγίανσης».

Η ημερομηνία αναφοράς για υπολογισμό του ποσού των καταθέσεων είναι η 26η Μαρτίου 2013, ώρα 22:00.

Από τις πιο πάνω πρόνοιες εξαιρούνται πιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρείες, γενική κυβέρνηση, και εγχώριοι επικουρικοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί. Εξαιρούνται επίσης φιλανθρωπικά ιδρύματα, σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα.