You are here

Φ. Στασόπουλος: Αξιοποίηση ευκαιριών από κρίση

09/10/2020 11:42

Έτοιμη να αξιοποιήσει οποιεσδήποτε ευκαιρίες προκύψουν μέσα από αυτή την κρίση είναι η Ελληνική Τράπεζα, σύμφωνα με τον προσωρινό Ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή κ. Φοίβο Στασόπουλο.

Όπως ανέφερε ο κ. Στασόπουλος, μιλώντας πρόσφατα στο 14ο Συνέδριο Ανάπτυξης Γης, οι κρίσεις τείνουν να δημιουργούν και ευκαιρίες. Αυτές τις ευκαιρίες είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί η Ελληνική Τράπεζα παραμένοντας πάντα σε εγρήγορση.

Από την τελευταία οικονομική κρίση ο κατασκευαστικός τομέας και ο τομέας ανάπτυξης γης έχουν συνεισφέρει το 1/3 της ανάπτυξης που κατέγραψε η οικονομία της χώρας. Την ίδια στιγμή, τα τελευταία τρία χρόνια (2017 – 2019) οι κυπριακές τράπεζες χρηματοδότησαν την ανάπτυξη με κεφάλαια ύψους €10 δις περίπου, στηρίζοντας διαρκώς τις βιώσιμες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής έστειλε το μήνυμα ότι η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης μικρών αλλά και μεγαλύτερων αναπτύξεων. Όπως είπε σε μια δύσκολη χρονικά συγκυρία, κατά την οποία η οικονομία δοκιμάζεται ξανά, ο τομέας της ανάπτυξης έχει να διαδραματίσει για άλλη μια φορά τον δικό του ρόλο, καθώς μαζί με τον τουρισμό θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της οικονομικής ανάκαμψης.

Παρόλα αυτά, ο Επικεφαλής Οικονομολόγος της Ελληνικής Τράπεζας υπογράμμισε πως ακόμα και όταν θα μπορέσουμε να είμαστε αισιόδοξοι σε ικανοποιητικό βαθμό ότι η πανδημία τέθηκε υπό κάποιον έλεγχο θα παραμείνουμε σε ρυθμούς ανάκαμψης για αρκετό διάστημα, ενώ τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας θα είναι χαμηλά για μια μεγάλη περίοδο.