You are here

Φ. Στασόπουλος: Δεν θα απαιτήσουν προβλέψεις οι επόπτες

25/09/2020 13:10

Δεν ανησυχούν οι κυπριακές τράπεζες από ενδεχόμενες απαιτήσεις των εποπτικών αρχών για αυξημένες προβλέψεις σε σχέση με τα δάνεια τα οποία θα βρίσκονται υπό καθεστώς αναστολής της αποπληρωμής των δόσεων τους, τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Τη σαφή αυτή θέση διατύπωσε  ο Φοίβος Στασόπουλος, προσωρινός ανώτατος εκτελεστικός σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας, κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαικής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ)  στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται πως τα δάνεια σε αναστολή πληρωμής δόσεων θα πρέπει πλέον να παίρνουν το δρόμο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Ο προσωρινός CEO της ΗΒ, που μιλούσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του 2020, ξεκαθάρισε ότι οι εποπτικές αρχές δεν πρόκειται να απαιτήσουν από τις κυπριακές τράπεζες αυξημένες προβλέψεις για δάνεια τα οποία εμπίπτουν του διατάγματος του υπουργείου οικονομικών σε σχέση με το μορατόριουμ δόσεων.

Το μορατόριουμ αναστολής αποπληρωμής δόσεων στην Κύπρο, είπε,  λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και μέχρι τότε, δεν υπάρχει ο κίνδυνος τα δάνεια αυτά τα περιληφθούν στο χαρτοφυλάκιο των ΜΕΔ.

Εξήγησε ότι οι προβλέψεις που έχουν λάβει στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες  είναι για ενδεχόμενες ζημιές ώστε να υπάρχει ένα μαξιλαράκι για την αντιμετώπιση μίας τέτοιας πιθανότητας.

Ο κ. Στασόπουλος παρατήρησε ότι για μία τράπεζα το μορατόριουμ δόσεων  είναι προτιμητέο διότι, όπως πρόσθεσε, με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται και ο κίνδυνος να καταστούν τα επηρεαζόμενα δάνεια μη εξυπηρετούμενα.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η επιλογή αποδοχής ή όχι του μορατόριουμ δεν εναπόκειται στις τράπεζες αλλά είναι υπό την αίρεση των εποπτικών αρχών τονίζοντας όμως ότι το μορατόριουμ δόσεων που εφαρμόζεται στην  Κύπρο θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι την ημερομηνία λήξης του που είναι η 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

«Θεωρώ αδύνατο οι επόπτες να έρθουν και να απαιτήσουν από τις τράπεζες μας αυξημένες προβλέψεις, αλλά την ίδια  ώρα επειδή το κυπριακό μορατόριουμ είναι γενναιόδωρο η Φρανκφούρτη δεν νομίζω ότι θα αποδεχθεί επέκταση του πέραν του Δεκεμβρίου» , σημείωσε ο κ. Στασόπουλος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι αμφίβολο κατά πόσο μία τράπεζα θα έχει την έγκριση των εποπτικών αρχών να προχωρήσει από μόνη της να εφαρμόσει στοχευμένη επέκταση της αναστολής αποπληρωμής δόσεων  επισημαίνοντας ότι οι επιλογές των τραπεζών μάλλον θα περιοριστούν στο να διαχειριστούν τον κάθε πελάτη τους ξεχωριστά βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Ανέφερε ότι για να ισχύσει ένα ιδιωτικό μορατόριουμ, δεν θα πρέπει να αφορά μόνο μία τράπεζα αλλά όλο το τραπεζικό σύστημα και κατόπιν έγκρισης των εποπτικών αρχών.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η Ελληνική Τράπεζα θα διαχειριστεί ξεχωριστά και με ιδιαίτερη πολιτική τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιομηχανία,  ο κ. Στασόπουλος μάλλον απέκλεισε κάτι τέτοιο, αλλά επεσήμανε ότι η τράπεζα δεν θα έχει αναστολή από του να εξετάζει ξεχωριστά τον κάθε πελάτη στη βάση των οικονομικών του δεδομένων και ευρύτερα καθώς και αξιολόγηση της ικανότητας του να αποπληρώνει τις δόσεις του.

Αυτή η πρακτική, είπε, θα ισχύει και για τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων.

Ο κ. Στασόπουλος  έστειλε μηνύματα αισιοδοξίας, επισημαίνοντας ότι το τραπεζικό σύστημα αλλά και το κράτος είναι σε πολύ καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν την κρίση της πανδημίας του Covid-19 σε σύγκριση με την τραπεζική και δημοσιονομική κρίση του 2012.

«Η κρίση του 2013 και η σημερινή είναι εντελώς διαφορετικές», υποστήριξε  εξηγώντας ότι το 2013 η κρίση είχε περιοριστεί στην Κύπρο ενώ σήμερα είναι παγκόσμια.

Επεσήμανε ότι σήμερα οι κυπριακές τράπεζες διαθέτουν  κεφάλαια, ρευστότητα, τοπική ρευστότητα και ότι το κράτος  έχει τα  δικά του περιθώρια.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΗΒ Ανδρέας Ασσιώτης σε παρέμβαση του επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν αισιόδοξες ενδείξεις για τη βελτίωση της οικονομίας επισημαίνοντας ότι τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε σημαντική αύξηση στην κατανάλωση, ευθύς μετά την άρση των μέτρων και ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

Εκτός από τον τουρισμό που έχει πληγεί σοβαρά, οι υπόλοιποι τομείς, είπε,  άρχισαν «να τρέχουν»  κανονικά.

Αυτή η κρίση, πρόσθεσε, δεν πρόκειται να έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2021 αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη και υπέδειξε ότι θα πρέπει να μην καλλιεργούμε κλίμα απαισιοδοξίας, αλλά αντίθετα να είμαστε αισιόδοξοι.

Ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας, Λαρς Κρέιμερ αναφερόμενος στις προβλέψεις για τα ΜΕΔ εκτίμησε ότι αυτά  θα παρουσιάσουν, μετά το πέρας του μορατόριουμ, αύξηση περίπου 10%.

Ερωτηθείς αν η εκτίμηση αυτή είναι αισιόδοξη ή απαισιόδοξη, ο κ. Κρέιμερ είπε πως αυτή η πρόβλεψη είναι περισσότερο ρεαλιστική παρά αισιόδοξη.   Παράλληλα, ο κ. Κρέιμερ είπε πως μια μεγάλη πώληση πακέτου ΜΕΔ υπό τις τρέχουσες συνθήκες έχει φύγει από το τραπέζι για προβλεπόμενο μέλλον, προσθέτοντας πως η προσοχή επικεντρώνεται στη διαχείριση των ΜΕΔ.

«Οι τιμολογήσεις δεν είναι ελκυστικές για να κάνουμε μεγάλες συμφωνίες (πωλήσεις) και η έμφαση στους επόμενους μήνες είναι στην επίλυση των ΜΕΔ», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Στασόπουλος είπε πως η τράπεζα «έχει την πολυτέλεια να μην το κάνει».   «Έχουμε επαρκείς προβλέψεις, επαρκές δείκτη κάλυψης, ενώ οι εξασφαλίσεις υπερκαλύπτουν την αξία των ΜΕΔ», τόνισε.

Σε τρεις μήνες η πλήρωση της θέσης του CEO

Σε ότι αφορά τις εν εξελίξει διαδικασίες για την πλήρωση της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας μετά την παραίτηση του Γ. Μάτση, ο κ. Στασόπουλος  είπε ότι η ΗΒ είναι μία εκ των τριών συστημικών τραπεζών στην Κύπρο και τηρεί τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης ούτως ώστε να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό την πλήρωση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή.

«Τα σκέλη είναι δύο:  H επιλογή του ατόμου και το δεύτερο σκέλος είναι η διαδικασία έγκρισης από την ΕΚΤ.  Η πρώτη διαδικασία έχει ξεκινήσει. Η πλήρωσης της θέσης είναι μερικών μηνών», παρατήρησε ο κ. Στασόπουλος.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο ίδιος είναι υποψήφιος για την πλήρωση της θέσης του CEO, ο κ.Στασόπουλος δεν θέλησε να το σχολιάσει.

Του Λεύκου Χρίστου