You are here

Το φάντασμα του Μαρί πάνω από το προεδρικό

07/03/2019 07:00

Το φάντασμα του πορίσματος για την τραγική έκρηξη στο Μαρί πλανάται τώρα πάνω από το προεδρικό μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση του πορίσματος για τα αίτια της κατάρρευσης του Συνεργατισμού, το οποίο επιρρίπτει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Το πόρισμα Πολυβίου για τα αίτια και τις ευθύνες της τραγωδίας στο Μαρί, άφηνε ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες στο τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Ο κ. Χριστόφιας δεν αποδέχθηκε την πολιτική ευθύνη και ο νυν πρόεδρος, ο κ. Αναστασιάδης, είχε ασκήσει τότε σκληρή κριτική στον πρώην ηγέτη της Αριστεράς.

Σήμερα, το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής, επιρρίπτει τις πολιτικές ευθύνες στον Χάρη Γεωργιάδη.  Δεν αφήνει όμως αλώβητο ούτε και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει τι θα πράξει με ένα από τους πιο στενούς του συνεργάτες την τελευταία εξαετία.

Στο πόρισμα σημειώνεται ότι αν ο ΠτΔ φέρει ευθύνη για τα όσα οδήγησαν στην εσπευσμένη πώληση του καλού χαρτοφυλακίου της πρώην ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα, «είναι γιατί διατήρησε στο υπουργείο οικονομικών πρόσωπο το οποίο για μία περίοδο πέραν των τεσσάρων ετών δεν κατόρθωσε να οδηγήσει τον Συνεργατισμό έξω από την καταστροφική πορεία την οποία εν γνώσει του ακολούθησε».

Η διαπίστωση αυτή, αποτελεί εμμέσως πλην σαφώς, υπόδειξη στον πρόεδρο Αναστασιάδη να παύσει τον υπουργό, ο οποίος κατά τους ισχυρισμούς της τριμελούς επιτροπής που σύνταξε το πόρισμα, δεν διαχειρίστηκε σωστά τους όρους εντολής που έλαβε ως εκπρόσωπος του μεγάλου μετόχου της πρώην ΣΚΤ, που ήταν το κράτος, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της τράπεζας.

Η επιτροπή αναφέρει ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει βαρύτατες ευθύνες για τη διαχείριση της κατάστασης, για την οποία δεν κρατούσε πλήρως ενήμερο το υπουργικό συμβούλιο.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αξίωσαν από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης του πορίσματος το κεφάλι του Χάρη Γεωργιάδη επί πίνακι.

Κάλεσαν παράλληλα τον πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει το μέρος της πολιτικής ευθύνης που αναλογεί στον ίδιο και να προχωρήσει σε παύση του υπουργού.

Λόγω απουσίας του ΠτΔ στο εξωτερικό, το προεδρικό δεν έχει επίσημα αντιδράσει ως προς το πόρισμα, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα,

Οι πληροφορίες που αφήνονταν χθες να διαρρεύσουν από στενούς συνεργάτες του προέδρου Αναστασιάδη, φέρουν τον ΠτΔ να δίνει απόλυτη στήριξη στον υπουργό του.

Το στίγμα της επικείμενης αντίδρασης του προεδρικού σε ότι αφορά το πολυσέλιδο πόρισμα για τα αίτια της κατάρρευσης του Συνεργατισμού και ειδικότερα στην αξίωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί ο υπουργός, έδωσε χθες με ανακοίνωση του το κυβερνών κόμμα.

Ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωση του φρόντισε να τονίσει ότι το κόμμα περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον υπουργό και την κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας για σύνταξη του πορίσματος, ο ΔΗΣΥ είχε δηλώσει ότι θα σεβαστεί το πόρισμα.

Χθες έσπευσε να κάνει λόγο σε επίσημη του ανακοίνωση για «ετεροβαρή προσέγγιση» της διερευνητικής επιτροπής σε σχέση με την προ του 2013 περίοδο, όταν συντελέστηκε η κατάρρευση του συνεργατικού πιστωτικού συστήματος και της μετά το 2013, όταν, όπως υποστηρίζει η Πινδάρου, η πολιτεία ανέλαβε να διασώσει τις αποταμιεύσεις δεκάδων χιλιάδων καταθετών, να διασφαλίσει την σταθερότητα της κυπριακής οικονομίας και να προστατεύσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας στο συνεργατισμό.

Μία απλή ανάγνωση και των δηλώσεων του ίδιου του υπουργού που έγιναν, ευθύς μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος αλλά και αργότερα, πείθουν ότι ο κ. Γεωργιάδης δεν θα αποδεχθεί τόσο εύκολα τις οποιεσδήποτε πολιτικές ευθύνες.

Ο ίδιος στην αρχική του δήλωση έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «υπάρχει διάκριση μεταξύ της πολιτικής ευθύνης και της πολιτικής υπευθυνότητας» - δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά την ανακοίνωση του ΔΗΣΥ ο κ. Γεωργιάδης επανήλθε με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνοντας ότι «την πολιτική ευθύνη για την οικονομία της χώρας μας αναλαμβάνει καθημερινά εδώ και έξι χρόνια με εντολή του προέδρου της Δημοκρατίας».

Η αναφορά του κ. Γεωργιάδη, «με εντολή του προέδρου» προδικάζει επίσης σε κάποιο βαθμό τι θα αναμένει κανείς από τα χείλη του ΠτΔ στην αξίωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να παύσει τον υπουργό του.

Ο ΠτΔ πέραν της πρόθεσης του να στηρίξει τον υπουργό, θα πρέπει να αντέξει την κριτική, κυρίως από το ΑΚΕΛ, το οποίο θα του υπενθυμίσει τη δριμεία κριτική που είχε ασκήσει κατά του τέως ΠτΔ Δημήτρη Χριστόφια, όντας ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μετά το περιβόητο πόρισμα Πολυβίου, το οποίο επέρριπτε ευθέως πολιτικές ευθύνες στον κ. Χριστόφια για την καταστροφική έκρηξη στο Μαρί τον Ιούλιο του 2011, τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχει αναλάβει.

Ο κ. Αναστασιάδης είχε καλέσει τότε από το βήμα της βουλής τον κ. Χριστόφια να παραιτηθεί.

Το φάντασμα του Μαρί θα πλανάται τώρα πάνω από το προεδρικό και ο πρόεδρος καλείται να διαχειριστεί αυτό το βάρος.

Οι συνεργάτες του προέδρου αλλά και η Πινδάρου τόνιζαν χθες ότι τα τελευταία έξι χρόνια, επί θητείας του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο η οικονομία ανέκαμψε, το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιήθηκε, η χώρα βγήκε από το μνημόνιο, τα δημοσιονομικά νοικοκυρεύτηκαν, η Κύπρος βγήκε στις αγορές, η ανεργία μειώθηκε δραστικά και βασικοί τομείς της οικονομίας όπως οι κατασκευές και η τουριστική βιομηχανία βελτιώθηκαν σημαντικά.

Αναμένεται να προτάξουν αυτά τα επιχειρήματα για να περιορίσουν το όποιο πολιτικό κόστος από το πόρισμα ενόψει των ευρω-εκλογών Μάϊου.

Του Λεύκου Χρίστου