You are here

Fitch: Αναβάθμιση προοπτικών για Τρ. Κύπρου

25/09/2018 16:29

Σε αναβάθμιση των προοπτικών για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Τρ. Κύπρου σε θετικές από σταθερές προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαιώνοντας την βαθμολογία για τη μακροοικονομική ευρωστία στο B- και το rating βιωσιμότητας στο b-.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η αναβάθμιση ακολουθεί την ανακοίνωση ότι η Τράπεζα Κύπρου είναι σε διαδικασία τιτλοποίησης δανείων €2,8 δισ. μεταξύ των οποίων και ΜΕΔ €2,7 δισ. που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο της συνολικής έκθεσης της τράπεζα σε ΜΕΔ.

Όπως αναφέρεται, η τιτλοποίηση θα είναι θετική για το προφίλ πιστωτικού κινδύνου της τράπεζας ενώ θα μειώσει την επιβάρυνση της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας από προβληματικά στοιχεία ενεργητικού.

Η συναλλαγή είναι υπό την αίρεση της έγκρισης από τις εποπτικές αρχές και αναμένεται να οριστικοποιηθεί τέλη του 2018 ή αρχές του πρώτου τριμήνου του 2019.

Ο οίκος θεωρεί ότι ο κίνδυνος εκτέλεσης της συναλλαγής είναι μικρός, λαμβάνοντας υπόψη τα ισχυρά κίνητρα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ολοκληρώσουν τη συμφωνία.

Η αναβάθμιση των προοπτικών αντικατοπτρίζει επίσης την πρόοδο που έχει σημειώσει η τράπεζα στην οργανική μείωση του όγκου προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, με τη βοήθεια του βελτιωμένου λειτουργικού περιβάλλοντος στην Κύπρο και της προσδοκίας του οίκου ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και στους επόμενους 18-24 μήνες.

Στην ανακοίνωσή του ο οίκος, αναφέρει ότι η βαθμολογία για τη χρηματοοικονομική ευρωστία αντικατοπτρίζει τη χαμηλή ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη επιβάρυνση του κεφαλαίου από μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία και περιορίζει την κερδοφορία.
Μόλις ολοκληρωθεί, η συμφωνία θα βελτιώσει την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας, αλλά ο δείκτης ΜΕΔ αναμένεται να παραμείνει ψηλός στο 38% τον Ιούνιο του 2018.

Αναμένεται ότι η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού θα συνεχίσει να βελτιώνεται, δεδομένης της ιστορικής πορείας της τράπεζας όσον αφορά τα αναδιαρθρωμένα δάνεια, το ανακοινωθέν κυβερνητικό σχέδιο για την υποστήριξη των δανειοληπτών των οποίων τα δάνεια υποστηρίζονται από τις πρώτες κατοικίες και τις αλλαγές στους νόμους περί εκποιήσεων.

Η εκτίμηση για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων λαμβάνει επίσης υπόψη την καλή ποιότητα των λοιπών στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας, ιδίως μετρητών και υπολοίπων σε κεντρικές τράπεζες (€4,2 δισ. ή 18% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων στο τέλος Ιουνίου 2018).

Το Project Helix θα μειώσει επίσης σημαντικά την έκθεση της τράπεζας σε μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία. Η τράπεζα εκτιμά ότι η συναλλαγή θα προσθέσει περίπου 60 ποσοστιαίες μονάδες στο δείκτη κεφαλαίων CET1 (επιπλέον 85 ποσοστιαίων μονάδων που θα προκύψουν από την πώληση της θυγατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου).

Παρά τη βελτίωση, ο οίκος παραμένει σε επαγρύπνηση για την ψηλή ευπάθεια των κεφαλαίων της τράπεζας σε δυσμενείς συνθήκες στην κυπριακή οικονομία και την αγορά ακινήτων.

Το προφίλ χρηματοδότησης της τράπεζας θα συνεχίσει να επωφελείται από την αύξηση της βάσης καταθέσεων (+ 3% από το 2017). Με τη συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου δανείων, ο δείκτης ακαθάριστων χορηγήσεων προς τις καταθέσεις βελτιώθηκε από 105% στο τέλος του 2017, σε περίπου 83% στα τέλη Ιουνίου του 2018. Το αποθεματικό ρευστότητας της τράπεζας θα πρέπει να ενισχυθεί από τα έσοδα από τη συναλλαγή. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται ότι περίπου το 22% των περιουσιακών στοιχείων θα έχει τη μορφή τοποθετήσεων σε μετρητά και κεντρικές τράπεζες.

Ο οίκος σημειώνει ότι αναμένεται να αναβαθμίσει τις αξιολογήσεις εάν οι μετρήσεις του βασικού κεφαλαίου της τράπεζας βελτιωθούν σημαντικά, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου που επιβαρύνεται από τα μη εξυπηρετούμενα στοιχεία ενεργητικού. Το τελευταίο θα πρέπει επίσης να επιτευχθεί αναπόφευκτα μέσω της συνεχιζόμενης σημαντικής μείωσης του αποθέματος των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων. Τα βελτιωμένα κέρδη θα ήταν επίσης θετικά, αν και για την αναβάθμιση της βαθμολογίας θα έπρεπε να συνοδεύονται από βελτιωμένες μετρήσεις ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και κεφαλαιοποίηση.

Ένα αρνητικό ποιοτικό πλήγμα των στοιχείων ενεργητικού, η έλλειψη περαιτέρω αξιόπιστης μείωσης των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων ή η σημαντική εξασθένιση της κερδοφορίας και του κεφαλαίου θα ήταν αρνητική.

Της Γεωργίας Χαννή