You are here

Fitch: Υποβάθμιση μη εξασφαλισμένου χρέους Τρ. Κύπρου

22/06/2019 12:14

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμη πιστοληπτικής ικανότητας του μακροχρόνιου μη εξασφαλισμένου χρέους της Τράπεζας Κύπρου σε CCCαπό το Β- και της αξιολόγησης ανάκτησης σε RR6 από το RR4, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Οι άλλες αξιολογήσεις της τράπεζας δεν επηρεάζονται από αυτήν την ενέργεια αξιολόγησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, η δράση αξιολόγησης ακολουθεί την εισαγωγή της πλήρους προτίμησης των καταθετών στην Κύπρο μετά τη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της οδηγίας για την ανάκαμψη και εξυγίανση τραπεζών στις 29 Μαΐου 2019. Με πλήρη προτίμηση των καταθετών, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καταθέσεις, θα προτιμηθούν έναντι των ανώτερων μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων σε ένα σενάριο εξυγίανσης.

Η υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής διαβάθμισης για το μη εξασφαλισμένο χρέος στο «CCC», δύο βαθμίδες κάτω από το ratingτης τράπεζας για τη χρηματοοικονομική ευρωστία (IDR) που βρίσκεται στο B-αντικατοπτρίζει την άποψη  του οίκου ότι οι προοπτικές ανάκαμψης των ανώτερων μη εξασφαλισμένων πιστωτών της τράπεζας είναι φτωχές μετά την υιοθέτηση της πλήρους προτίμησης των καταθετών. Αυτό έχει επίσης ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση της ανάκτησης του μακροπρόθεσμου μη εξασφαλισμένου χρέους της BOCH, που υποβαθμίστηκε σε RR6.

Σημειώνεται ότι η τρέχουσα δομή χρηματοδότησης της Τρ. Κύπρου βασίζεται σε καταθέσεις πελατών, τραπεζικές καταθέσεις και άλλες μορφές προτιμώμενης χρηματοδότησης (π.χ., χρηματοδότηση από κεντρικές τράπεζες και repos). Η τράπεζα δεν έχει εκδώσει κανένα ανώτερο ακάλυπτο χρέος (μέσω του προγράμματος της), αλλά έχει εκδώσει περιορισμένα αποθέματα δανείων μειωμένης εξασφάλισης και υβριδικού κεφαλαίου. 

«Κατά τη γνώμη μας, η υπάρχουσα δομή χρηματοδότησης της BoC μειώνει αποτελεσματικά τις προοπτικές ανάκαμψης των ανώτερων μη εξασφαλισμένων πιστωτών σε περίπτωση εξυγίανσης», σημειώνεται.

 

Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση του ανώτατου μη εξασφαλισμένου χρέους είναι ευαίσθητη στο μακροπρόθεσμο IDR της τράπεζας, το οποίο με τη σειρά του είναι ευαίσθητο στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας της τράπεζας. Είναι επίσης ευαίσθητο σε μεγαλύτερες απομειώσεις ανώτατου μη εξασφαλισμένου χρέους και είτε άλλες υποχρεώσεις ίσης βαθμίδας ή μειωμένης εξασφάλισης που εκδίδονται από την τράπεζα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε μια εξυγίανση, οι ζημιές θα μπορούσαν να κατανεμηθούν σε ένα μεγαλύτερο χρέος που θα οδηγούσε σε μικρότερες απώλειες και υψηλότερες εισπράξεις για ανώτερους ομολογιούχους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκχώρηση υψηλότερης μακροπρόθεσμης ανώτερης μη εξασφαλισμένης πιστοληπτικής ικανότητας.

Της Γεωργίας Χαννή