You are here

Φλερτάρει τα €17 δισ. η ρευστότητα τραπεζών

12/01/2021 07:09

Πλησιάζει τα €17 δισ. η ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών, όπως διαφαίνεται από τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 2020 οι καταθέσεις του συστήματος υπερτερούσαν των δανείων κατά €16,7 δισ. παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα, τουλάχιστον από το 2008, που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι διατηρεί τη χαλάρωση των κριτηρίων για χορήγηση νέων βραχυπρόθεσμων πιστωτικών διευκολύνσεων μέχρι την 31η Μαρτίου 2021, με σκοπό να βοηθήσει τις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να αποκτήσουν άμεσα την ρευστότητα που χρειάζονται για να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Σε αντίθεση με την τελευταία κρίση, οι κυπριακές τράπεζες έχουν από τους υψηλότερους δείκτες ρευστότητας στην Ευρώπη.

Η αυξημένη ρευστότητα οφείλεται στη μεταφορά δανείων εκτός του τραπεζικού συστήματος λόγω πωλήσεων ή μεταφοράς δανείων στην ΚΕΔΙΠΕΣ αλλά και στην σταδιακή αύξηση των καταθέσεων.

Οφείλεται επίσης στη σημαντική μείωση της ζήτησης για δάνεια.

Τη μεγάλη ρευστότητα του συστήματος καταδεικνύουν και τα στοιχεία του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού καθώς η Κύπρος έχει το δεύτερο υψηλότερο δείκτη κάλυψης ρευστότητας στην ευρωζώνη.

Η εικόνα στις τράπεζες δεν θυμίζει τίποτα από το 2013 όταν τα δάνεια υπερτερούσαν των καταθέσεων κατά €17 δισ.

Της Γεωργίας Χαννή