You are here

Φωνές για αποκαλύψεις ερευνητικής επιτροπής ΣΚΤ

28/08/2018 17:17

Φωνές και επικρίσεις σε σχέση με τις ευθύνες και τα αίτια της κατάρρευσης του Συνεργατισμού εκφράζουν κόμματα της αντιπολίτευσης στις αντιδράσεις τους στα όσα καταθέτουν οι κληθέντες ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ότι από τις μέχρι σήμερα καταθέσεις στην Ερευνητική Επιτροπή για το κλείσιμο του Συνεργατισμού επιβεβαιώνονται οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού.

«Ενόσω προχωρούν οι εργασίες της Ερευνητικής Επιτροπής ολοένα και περισσότερο γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού μεθόδευσε το κλείσιμο του Συνεργατισμού και με τα θετικά στοιχεία του Οργανισμού προχώρησε στη στήριξη μιας ιδιωτικής τράπεζας» αναφέρει.

Σημειώνεται ότι ο Συνεργατισμός μπορούσε να σωθεί, αλλά οι κυβερνώντες με αποφάσεις, πράξεις και παραλείψεις τους δημιούργησαν καταστροφικούς μονόδρομους για να οδηγηθεί ο Οργανισμός στο κλείσιμο και το ξεπούλημα.

«Όπως και σε άλλες περιπτώσεις και στην περίπτωση του Συνεργατισμού η κυβέρνηση και ο Συναγερμός θυσίασαν το δημόσιο συμφέρον για να εξυπηρετηθούν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα φορτώνοντας στους ώμους των φορολογούμενων πολιτών ένα βάρος ύψους περίπου επτά δισεκατομμυρίων ευρώ» σημειώνει ο κ. Στεφάνου.

Το Κίνημα Αλληλεγγύης σε ανακοίνωση αναφέρεται στην κρίση στην παιδεία σημειώνοντας ότι παρ’ όλες τις εξελίξεις, «δεν μας διαφεύγει το γεγονός ότι το μέγα σκάνδαλο του Συνεργατισμού, το οποίο μπορεί να οδηγήσει την Κύπρο ξανά σε μνημόνιο και για το οποίο γίνονται καθημερινά ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής φοβερές καταγγελίες για εγκλήματα σε βάρος του λαού, βυθίζεται συνεχώς από τον αφρό της επικαιρότητας».

«Εμείς», σημειώνεται «δεν πρόκειται να αφήσουμε να ξεχαστεί και θα αγωνιζόμαστε συνεχώς για να τιμωρηθούν οι ένοχοι της καταστροφής του μεγαλύτερου επιτεύγματος του εργαζόμενου λαού».
 
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σε ανακοίνωση σημειώνει σε σχέση με τις καταθέσεις στην ερευνητική επιτροπή, ότι τελικά πολλοί ήξεραν, αλλά λίγοι μιλούσαν και πως στον Συνεργατισμό φαίνεται να συντηρείτο μια κατάσταση με μορφή «καλύπτετε αλλήλους».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση τρία πρώην μέλη της Επιτροπείας του Συνεργατισμού δήλωσαν σήμερα στην ερευνητική επιτροπή ότι τα προβλήματα ήταν γνωστά και αναφέρθηκαν σε πρόσωπα προστατευόμενα από πολιτικά κόμματα, Επιτροπείες Συνεργατικών που ελέγχονταν από παρατάξεις, πρόσωπα καθοδηγούμενα, ενώ υπήρξαν και προειδοποιήσεις για ατασθαλίες στον Συνεργατισμό.
 
«Επίσης, οι αντιπαραθέσεις με τον Φορέα Εποπτείας, οι αναφορές σε ατιμωρησία, οι στάσιμες υποθέσεις, τα ανεξέλεγκτα δάνεια που δόθηκαν, η έλλειψη ενιαίας πολιτικής στον δανεισμό, τα προβλήματα στην εταιρική διακυβέρνηση, προκαλούν εύλογες απορίες» όπως αναφέρεται.
 
Σημειώνεται ότι τα όσα ακούστηκαν σήμερα, σε συνδυασμό με τα όσα ανέφερε στις δύο του καταθέσεις ο Γενικός Ελεγκτής, επιβεβαιώνουν τις υποψίες του κόμματος.
 
«Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης είναι πολιτικά εκτεθειμένος και μαζί του και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη» σημειώνεται και προστίθεται ότι τα όσα κατατίθενται ενώπιον της Επιτροπής, σκανδαλίζουν.

«Η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος. Αυτό είναι απαράδεκτο. Σε άλλες χώρες είτε δίνονται εξηγήσεις ή κάποιοι παραιτούνται για λόγους ευθιξίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ΕΛΑΜ, σε δελτίο Τύπου αναφέρει ότι «συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του Συνεργατισμού και το ύποπτο παρασκήνιο βολέματος ημετέρων, πίσω από την συγκεκριμένη τράπεζα, με την εμπλοκή ολόκληρου του παλαιοκομματικού κατεστημένου».
 
Γίνεται λόγος για «νεκραναστάσεις και παροχή δανείων, διαγραφές δανείων σε νομικά, φυσικά και πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, παρεμβάσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων, αδιαφανείς διαδικασίες, συμβουλές δικηγορικών γραφείων και πάλι πολιτικών προσώπων».
 
«Όλα τα πιο πάνω συνδέονται άρρηκτα με όσα μόνο το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) τόλμησε να αποκαλύψει για τις ύποπτες διαδικασίες ξεπουλήματος της Τράπεζας, που φθάνουν μέχρι το σκάνδαλο της Focus» σημειώνεται και προστίθεται ότι δυστυχώς το κόμμα επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά.