You are here

Φωνές για «κακή συμφωνία» με Πειραιώς

28/05/2013 12:10
Πολύ κακή χαρακτήρισαν τη συμφωνία πώλησης των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Τρ. Πειραιώς τα μέλη της επιτροπής θεσμών, απορρίπτοντας τη θέση της Κεντρικής Τράπεζας ότι το τίμημα είναι ικανοποιητικό.

Μετά το πέρας της κλειστής συνεδρίας της επιτροπής βουλευτές υποστήριξαν ότι υπήρξε σύγχυση για το ποίος ευθύνεται για τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι ο Διοικητής της ΚΤ τους ανέφερε ότι ήταν πολιτική απόφαση ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστήριξε ότι ήταν απόφαση που λήφθηκε στο Eurogroup.

Είπαν επίσης ότι οι διοικήσεις των τραπεζών διαφώνησαν με τη συμφωνία και δεν είχαν ενημερωθεί για αυτή.

Ο πρόεδρος της επιτροπής και πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες της επιτροπής για τον τρόπο που υλοποιήθηκε η συμφωνία και τι αποτέλεσμα είχε για τις κυπριακές τράπεζες και για την οικονομία της Κύπρου.

Ο κ. Συλλούρης απέφυγε να επισέλθει στην ουσία της συζήτησης, επισημαίνοντας ότι εάν θα υπάρχουν συζητήσεις για ευθύνες θα είναι πολιτικό επίπεδο.

Με οργίλο ύφος η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, έκανε λόγο για κάκιστη συμφωνία η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πληγούν οι κύπριοι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες και να μεταφερθούν κέρδη στους μετόχους της τράπεζας Πειραιώς.

Σημείωσε, παράλληλα ότι το υπουργείο Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η συμφωνία για την πώληση και το πλαίσιο συμφωνίας για την εξαγορά από την Τράπεζα Πειραιώς των υποκαταστημάτων των κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα ήταν θέμα πολιτικής απόφασης και λήφθηκε στο Eurogroup ενώ άμεση ανάμειξη στη συμφωνία είχε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναίνεσε να αυξηθεί το μαξιλαράκι αποζημίωσης από €350 εκ. στα €450 εκ.

Είπε ότι «την απόφαση σε ποια τράπεζα στην Ελλάδα θα πήγαιναν τα κυπριακά υποκαταστήματα την πήρε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος» προσθέτοντας ότι «προκύπτει το ερώτημα κατά πόσον η τρόικα όταν αποφάσιζε αυτή την αγοραπωλησία, είχε υπόψη της ότι ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς όφειλε προς την Λαϊκή Τράπεζα €150 εκ. Και αν το γνώριζε γιατί καθόρισαν σε αυτό το ποσό την όλη συναλλαγή», διερωτήθηκε.

Είπε επίσης ότι το ποσό καθορίστηκε στο πλαίσιο του Eurogroup και διερωτήθηκε «τι δεδομένα είχαν δώσει τη συγκεκριμένη στιγμή για να παρθεί απόφαση και να θεωρηθεί ότι τα υποκαταστήματα της Ελληνικής, της Κυπριακής και της Λαϊκής έπρεπε να δοθούν για το ποσό των €500 εκ».

Διερωτήθηκε πως η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας έδωσε το πράσινο φως στην Τράπεζα Πειραιώς να αυξάνει τα ίδια κεφάλαια της με €3,4 δισ., αν όντως – όπως υποστήριξε ο κ. Δημητριάδης – θα αντιλογιστούν με πιθανές ζημιές από επισφάλειες τα επόμενα χρόνια.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας ανέφερε ότι δεν υπήρξε αναγκαία συνεννόηση μεταξύ ΚΤ, κυβέρνησης και διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών για τις διαβουλεύσεις που έγιναν για κατάληξη της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το βουλευτή της ΕΔΕΚ, ο Διοικητής υποστήριξε ότι η συμφωνία ήταν πολιτική απόφαση, η Κυβέρνηση ανέφερε ότι ήταν απόφαση του Eurogroup ενώ οι διοικήσεις των τραπεζών δεν ενημερώθηκαν και δεν λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις τους.

Υπέδειξε παράλληλα ότι η σύγχυση και τα λάθη τα πληρώνουν οι πολίτες, επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια ανάδειξης ευθυνών για να διαπιστωθεί ποιοι είχαν την ευθύνη για τη συμφωνία και κατά πόσο θα έπρεπε να συγκληθεί γενική συνέλευση για να ενημερωθούν για τη συμφωνία οι διοικήσεις των τραπεζών.

Ο κ. Σαρίκας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα λογιστικά κέρδη ύψους €3,4 δισ. που ανακοίνωσε η τράπεζα Πειραιώς, τονίζοντας ότι πρόκειται για κακή συμφωνία.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι πρόκειται για κακή συμφωνία εις βάρος των κυπριακών τραπεζών, προσθέτοντας ότι η συμφωνία έγινε κάτω από κακό εκβιασμό της τρόικας.

Οι δανειστές της Κύπρου, τόνισε, επέβαλλαν κακή συμφωνία και αγνόησαν τις διαφωνίες των κυπριακών τραπεζών και τις θέσεις της Κυβέρνησης και της ΚΤ.

Είπε ότι δεν επιδείχθηκε και η στοιχειώδης ελληνική πατριωτική αλληλεγγύη προσθέτοντας ότι «εφαρμόστηκε το ρητό ο θάνατος σου η ζωή μου και αυτό το εφάρμοσαν οι ελλαδίτες τραπεζίτες».

ΚΤ: Ικανοποιητικό το τίμημα με Τρ. Πειραιώς

Από την πλευρά του ο Διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης, ανέφερε ότι η πώληση των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ήταν προϊόν πολιτικών αποφάσεων, τονίζοντας ότι το τίμημα ήταν ικανοποιητικό.

Υπό το βάρος κατηγοριών για ξεπούλημα των τραπεζών, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι τα κέρδη €3,4 δισ. που παρουσίασε η Τράπεζα Πειραιώς από την εξαγορά των κυπριακών τραπεζών είναι λογιστικά και μη πραγματοποιηθέντα.

Τα λογιστικά κέρδη της Τρ. Πειραιώς «αναμένεται να αντιλογιστούν σταδιακά μέσω των αυξημένων προβλέψεων από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων», είπε ο διοικητής.

Σύμφωνα με το διοικητή, η πώληση των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών τέθηκε από τους διεθνείς δανειστές της Κύπρου ως προϋπόθεση για την έγκριση του πακέτου βοήθειας προς την Κύπρο.

Το τίμημα και οι όροι πώλησης συμφωνήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στα πλαίσια των δύο Eurogroup του Μαρτίου.

Όπως τόνισε, οι διαπραγματεύσεις που έγιναν από την Κεντρική Τράπεζα με εκπροσώπους της Τράπεζας Πειραιώς μεταξύ της 23ης και 26ης Μαρτίου, 2013 αφορούσαν την συνομολόγηση του νομικού εγγράφου για τη συμφωνία πώλησης των ελληνικών υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών και όχι το τίμημα και τους όρους της πώλησης.

«Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Πειραιώς, αυτή ζήτησε να περιληφθεί όρος στο συμβόλαιο που να της δίνει το δικαίωμα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να ακυρώσει τη συμφωνία το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από την Κυπριακή πλευρά και παραπέμφθηκε για επίλυση μεταξύ του Κύπριου και του Έλληνα υπουργού οικονομικών που βρίσκονταν στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση του Eurogroup».

«Άλλο παράδειγμα θέματος που εγέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Πειραιώς και επιλύθηκε σε επίπεδο υπουργών οικονομικών Κύπρου και Ελλάδας, αφορούσε το θέμα του ποιος θα επωμίζετο τις φορολογίες που θα προέκυπταν από τη συναλλαγή. Για το θέμα αυτό το τελικό συμβόλαιο προνοεί ότι οι οποιεσδήποτε φορολογίες προκύψουν από τη συναλλαγή θα επιβαρύνουν τον αγοραστή», είπε.

Σε όλες τις συζητήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδας και με την Τράπεζα Πειραιώς παρευρίσκονταν εκπρόσωποι των κλιμακίων της τρόικας τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας.

«Από τη στιγμή που προχωρούσαμε με συνεισφορά των ανασφάλιστων καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών, τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να ξανανοίξουν».

«Δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να επιβάλουμε σε αυτά περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, θα υπήρχαν μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων με αποτέλεσμα την κατάρρευση των τραπεζών και την ενεργοποίηση του Ταμείου Προστασίας Καταθέσεων», ανέφερε ο διοικητής.

«Σημειώνω ότι οι ασφαλισμένες καταθέσεις στα Ελληνικά υποκαταστήματα των Κυπριακών τραπεζών υπολογίζονται σε περίπου €9 δισ. Υπενθυμίζω ότι, πέραν από τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα, αναγκαστήκαμε να λάβουμε ανάλογα μέτρα και για το υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία και της Λαϊκής Τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεχιστεί η εξέταση της συμφωνίας από τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου