You are here

Γ. Αρέστη: Αναμένουμε απάντηση Νουί εάν ήθελαν λουκέτο ΣΚΤ

06/11/2018 09:22

Μια από τις απαντήσεις που αναμένει η επιτροπή που διερευνά τα αίτια της κατάρρευσης του Συνεργατισμού από την επικεφαλής του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού Ντανιέλ  Νουί είναι εάν ο SSM ήθελε το κλείσιμο της ΣΚΤ, ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής Γεώργιος Αρέστη.

Ο κ. Αρέστη ρώτησε τον πρώην γενικό διευθυντή της ΣΚΤ Νικόλα Χατζηγιάννη στο πλαίσιο της κατάθεσής του, εάν ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν ότι ο SSM επιδίωκε το κλείσιμο του Συνεργατισμού, όταν ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι οι ευρωπαίοι επόπτες μηδένισαν εντελώς την αξία των εξασφαλίσεων για πρώτες κατοικίες.

Ακολούθως σε ερώτηση του προέδρου της ερευνητικής επιτροπής αν τον Απρίλιο του 2018 έλαβαν μια επιστολή από την Κομισιόν ότι ανησυχούσε για το Συνεργατισμό διότι δεν έγιναν αυτά που έπρεπε, ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε ότι δεν θυμάται και ότι θα ψάξει την επιστολή και θα την καταθέσει στην αυριανή συνεδρία η οποία θα συνεχιστεί με την εξέταση του κ. Χατζηγιάννη.

Σε άλλη ερώτηση του προέδρου της επιτροπής τί πήγε στραβά και το €1,5 δις κρατικής στήριξης το 2013 εξανεμίστηκε στα μέσα του 2015 με αποτέλεσμα η Κομισιόν να αποδεχθεί επιπρόσθετη κρατική ενίσχυση με την κατάθεση €170 εκ., ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι η εσωτερική αξία της τράπεζας (κεφάλαια και προβλέψεις) αυξήθηκε το 2014-2018 κατά €900 εκ. διότι η ΣΚΤ ανέβασε τις προβλέψεις της κατά €900 εκ. οι οποίες προήλθαν κατά €624 εκ. από οργανική κερδοφορία. Η ΣΚΤ στα τελευταία προκαταρτικά αποτελέσματα το Σεπτέμβρη είχε γύρω στο €1,2 δισ. κεφάλαια, είπε.

Παραδέχθηκε ότι τα πρώτα δύο χρόνια τα ΜΕΔ είχαν ανέβει και από το αρχικό ποσό των €6,2 δισ. έφθασαν τα €7,7 δισ. πράγμα το οποίο οδήγησε τον SSM στην ανάγκη αύξησης των προβλέψεων και των κεφαλαίων κατά €175 εκ.

Σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής ότι η ΚΤ τους έλεγε ότι ο Συνεργατισμός έχει πάρα πολλά ψηλά εμπορικά δάνεια που μπορεί να καλύπτουν και τα στεγαστικά, ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε ότι η ΚΤ το 2015 και το 2016 είχε βάλει συγκεκριμένους στόχους για τα ΜΕΔ.

«Η ΣΚΤ για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2015 πέτυχε τους στόχους αναδιάρθρωσης κατά 115%. Άρα κάναμε €1,5 δισ. αναδιαρθρώσεις. Το 2016 πετύχαμε το 95% του στόχου κάνοντας περίπου €1,2 δισ. αναδιαρθρώσεις. Άρα η τράπεζα έπιανε τους στόχους της το 2017», επεσήμανε ο κ. Χατζηγιάννης.

Συνεχίζοντας είπε ότι η ΚΤ στην προσπάθεια της να βοηθήσει την τράπεζα τους κάλεσε τον Αύγουστο του 2017 και τους  έβαλε συγκεκριμένους στόχους  μείωσης των ΜΕΔ σε €6,5 εκ. «στόχο τον οποίο πετύχαμε», είπε.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι το χαρτοφυλάκιο του Συνεργατισμού κατά 80% έχει σχέση με τα δάνεια λιανικής για να τον διακόψει ο πρόεδρος της επιτροπής και να του υποβάλλει την παρατήρηση ότι «έχουμε μαρτυρίες ότι υπάρχουν εμπορικά δάνεια μερικών εκατομμυρίων».

«Γεγονός που παρατηρούν και οι ευρωπαίοι επόπτες στις τριμηνιαίες παρατηρήσεις τους ότι δίνονταν δάνεια για ξενοδοχεία, ανάπτυξη γης και άλλα εμπορικά», ανέφερε ο κ. Αρέστη.

Ν. Χατζηγιάννης: Δεν υπέσκαπτα τον Μάριο Κληρίδη

Νωρίτερα, στο πλαίσιο της κατάθεσής του ο κ. Χατζηγιάννης, δήλωσε ότι δεν υπέσκαπτε τον Μάριο Κληρίδη.

Κληθείς από τον πρόεδρο της επιτροπής Γεώργιο Αρέστη να εκφράσει την γνώμη του για τον Μάριο Κληρίδη, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «ο κ. Κληρίδης ως επιστήμονας και ως τραπεζίτης σίγουρα είναι πολύ αξιόλογος. Είναι ένας αξιόλογος τραπεζίτης με πολύ καλές γνώσεις στη διαχείριση κινδύνου. Εκεί ήταν η εμπειρία του».

Σε παρατήρηση του κ. Αρέστη ότι το κράτος είχε την πεποίθηση ότι ο Συνεργατισμός θα ξεπερνούσε τα προβλήματα και ότι είχε μέλλον γι’ αυτό προχωρούσε στους διορισμούς, απάντησε ότι «το σχέδιο αναδιάρθρωσης βασιζότανε πάνω σε αυτή την παράμετρο για την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού».

Σε άλλη παρατήρηση του προέδρου της επιτροπής ότι για τον λόγο αυτό τα άτομα που θα έπρεπε να αναλάβουν θα έπρεπε να ήταν ικανότατα, ο κ. Χατζηγιάννης επανέλαβε ότι «ο Μάριος Κληρίδης είναι ένας αξιόλογος τραπεζίτης με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση κινδύνων. Συμφωνώ ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού στηριζότανε σε συγκεκριμένες παραμέτρους για τη βιωσιμότητα του».

Στην επιμονή του προέδρου της ερευνητικής επιτροπής ν’ απαντήσει εάν γνωρίζει τους λόγους αποχώρησης του Μάριου Κληρίδη, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «δεν γνωρίζω τους λόγους αλλά η κατάσταση στην τράπεζα δεν ήταν βελτιωτική όσον αφορά τους κύριους δείκτες απόδοσης της. Ξεκινήσαμε με €6,2 δισ. ΜΕΔ την 1//1/2014 και τον Σεπτέμβρη του 2015 ανήλθαν στα €7,7 δισ.», σημείωσε.

Κληθείς να απαντήσει σε αυστηρό ύφος από τον κ. Αρέστη εάν αποδίδει ευθύνη στο Μάριο Κληρίδη, είπε ότι «δεν αποδίδω ευθύνη στον κ. Κληρίδη».

Σε άλλη παρατήρηση του προέδρου της επιτροπής ότι ο κ. Χατζηγιάννης υπέσκαπτε τον Μάριο Κληρίδη στον υπουργό οικονομικών ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε, «γι’ αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τον ΥΠΟΙΚ. Εγώ ό,τι είχα να πω το έλεγα μέσα στη συνεδρία της επιτροπείας. Άρα αυτό δεν ισχύει αλλά μπορείτε να το επιβεβαιώσετε και με τον υπουργό».

Βαρίδι και για τους δυο η φιλική σχέση με ΥΠΟΙΚ

Νωρίτερα, ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι η φιλική σχέση που έχει με τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη έχει δαιμονοποιηθεί, έχουν γραφτεί τόσα πολλά πράγματα και έχει αποτελέσει βαρίδι και για τους δύο.

«Γνώρισα τον ΥΠΟΚ όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο. Ήμασταν και στο ίδιο σχολείο αλλά δεν τον γνώριζα διότι ήταν πιο μικρός και πολύ ήσυχος. Επανασυνδέθηκα με τον κ. Γεωργιάδη το 2018 όταν επαναπατρίστηκα στην Κύπρο», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι άλλο η φιλική σχέση και άλλο η επαγγελματική αναφέροντας ότι «η δουλειά είναι δουλειά, ποτέ δεν επικαλέστηκα ή μετέφερα επιθυμία του υπουργού».  

Στο χείλος της καταστροφής η ΣΚΤ το 2015

Ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι το 2015 ο Συνεργατισμός βρισκότανε στο χείλος της καταστροφής λόγω του τεράστιου αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι τα ΜΕΔ ανέρχονταν στα €7,7 δισ.

Ο μάρτυρας προσήλθε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής με μεγάλο αριθμό εγγράφων τα οποία όπως ανέφερε συγκέντρωσε κατά τις 128 ημέρες που ανέμενε τη σειρά του για να καταθέσει τη δική του μαρτυρία για την κατάρρευση της ΣΚΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής είπε ότι ο μισθός του ανέρχεται στις €200 χιλ. ετησίως, όπως όριζε το συμβόλαιο του, του 2015 και χρήση προσωπικού οχήματος.

Διορισμός Γ. Σταυρινίδη

Ο κ. Χατζηγιάννης κληθείς από τον κ. Αρέστη ν’ απαντήσει σχετικά με την πρόσληψη του Γιάννου Σταυρινίδη ως διευθυντή στρατηγικής της ΣΚΤ είπε ότι διορίστηκε στις 30/4/2014 και ότι άμεσα προϊστάμενος του ήταν ο Μάριος Κληρίδης.

Σε ερώτηση ότι ο κ. Σταυρινίδης είχε αποκτήσει υπερεξουσίες όπως ανέφερε και στην κατάθεση του ο Μάριος Κληρίδης, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι δεν γνωρίζει σε πόσες επιτροπές συμμετείχε ο κ. Σταυρινίδης για να επισημάνει ότι όλα τα ευσυνείδητα μέλη της ΣΚΤ κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Κληθείς επίσης από τον πρόεδρο της επιτροπής να σχολιάσει εάν είναι τυχαίοι οι διορισμοί του ιδίου και του κ. Σταυρινίδη στη ΣΚΤ, με τη σχέση του υπουργού οικονομικών με τον κ. Σταυρινίδη ο οποίος ανέφερε στη δική του κατάθεση ότι είναι μυρωδικός κουμπάρος του ΥΠΟΙΚ και ότι ο ίδιος γνώριζε τον υπουργό οικονομικών από το πανεπιστήμιο, απάντησε ότι «ποτέ δεν είχα επαφές ή παρεμβάσεις από τον κ. Γεωργιάδη ο οποίος εκτελούσε τα καθήκοντα του με πλήρη επαγγελματισμό».

€28 χιλ. για αγορά οχήματος

Σε έντονο και αυστηρό ύφος ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιος Αρέστη ζήτησε από τον μάρτυρα να απαντήσει σε σημείωμα της ΚΤ στο οποίο αναφέρεται ότι η επιτροπεία της Συνεργατικής είχε εγκρίνει €28 χιλ. για την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου για το πρόεδρο, δηλαδή τον κ. Χατζηγιάνη σε μια περίοδο που η τράπεζα χρειαζότανε κρατική στήριξη».

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «η απόφαση για το αυτοκίνητο λήφθηκε από την επιτροπή αμοιβών της Συνεργατικής και είχε να κάνει με τα καθήκοντα που εκτελούσα ως πρόεδρος και τις συνεχείς επαφές στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου». 

Με όγκο εγγράφων ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής

Στην αρχή της κατάθεσης του ο κ. Χατζηγιάννης, είπε, εντός της εβδομάδας αποχωρεί από τη θέση του γενικού διευθυντή της ΣΕΔΙΠΕΣ και θα παραμείνει μέλος της επιτροπείας η οποία είναι παλαιά επιτροπεία της πρώην ΣΚΤ.

Όπως ανέφερε, ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως αναλυτής στο Λονδίνο. Σήμερα είναι στην Συνεργατική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ). Οι όροι εργασίας του, όπως σημείωσε, είναι οι ίδιοι με αυτούς της ΣΚΤ.

 Ο μάρτυρας είπε στα μέλη της επιτροπής ότι μονομερώς η επιτροπεία της ΣΕΔΙΠΕΣ προχώρησε στη διακοπή του συμβολαίου εργοδότησης του στη ΣΕΔΙΠΕΣ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Γεώργιος Αρέστη ζήτησε από τον μάρτυρα να πληροφορήσει την επιτροπή για τους λόγους αποχώρησης του ιδίου από την Τράπεζα Κύπρου.

Ο μάρτυρας απάντησε πως η αποχώρηση του έγινε την περίοδο μετά το κούρεμα και είχε να κάνει με το κλίμα αβεβαιότητας που υπήρχε. Η μετάβασή του στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα έγινε τρείς μήνες μετά την αποχώρησή του από την Τράπεζα Κύπρου.

Πειθαρχικές διαδικασίες

Ο πρόεδρος της επιτροπής Γεώργιος Αρέστη ρώτησε τον κ. Χατζηγιάννη για τις δύο πειθαρχικές διαδικασίες για τις οποίες ο κ. Χατζηγιάννης θεώρησε ότι δεν επιβλήθηκε οποιαδήποτε ποινή.

Η πρώτη, σύμφωνα με επιστολή από την Τράπεζα Κύπρου, που κατείχε ο κ. Αρέστη, αφορούσε την πρώην Λαϊκή, όπου εργοδοτείτο ο κ. Χατζηγιάννης και εντός του 2011, όπως αναφέρεται, παρενόχλησε διαιτητή για ποδοσφαιρικό αγώνα από το τηλέφωνο του γραφείου του και του επιβλήθηκε προφορική επίπληξη. Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι δεν ενημερώθηκε ότι υπήρξε πειθαρχική επιτροπή από την Λαϊκή Τράπεζα.

Η δεύτερη πειθαρχική διαδικασία αφορά πληρωμές που επέτρεψε ο κ. Χατζηγιάννης να γίνουν σε δικηγορικό γραφείο, ύψους €301.200 στις 4/4/2013 και ενώ η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) απαγόρευε να γίνουν πληρωμές. Επίσης δεν απέτρεψε πληρωμή επιταγών της ίδιας εταιρείας αξίας περίπου €6000. Η διαδικασία δεν προχώρησε αφού στις 16 Ιουλίου του 2013 ο κ. Χατζηγιάννης υπέβαλε αίτηση για το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης.

Ο κ. Χατζηγιάννης δεν αρνήθηκε ότι υπήρξε το όλο περιστατικό, αλλά όπως είπε, δεν επιβλήθηκε ποινή για αυτό. Πρόσθεσε ότι παρά τα περιστατικά για τα οποία ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο ίδιος εγκρίθηκε με τη διαδικασία καταλληλότητας του fit and proper με την υπογραφή του ίδιου του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ενώ όπως είπε ήταν υπό διαρκή αξιολόγηση από την ΕΚΤ μέχρι το 2018.

Για την πρόσληψη του στις 5 Δεκεμβρίου 2015 στη θέση του γενικού διευθυντή της ΣΚΤ, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι αυτό έγινε ύστερα από διαδικασία που ακολουθήθηκε με την ανάθεση της πρόσληψης στον οίκο Egon Zehnder, όπως είχε γίνει και στις προηγούμενες προσλήψεις.

Παραίτηση Ταουσιάνη

Ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής έκανε αναφορά στην παραίτηση του πρώην προέδρου της ΣΚΤ Τάκη Ταουσιάνη ο οποίος αποχώρησε λόγω διάφορων προβλημάτων, όπως είπε. Ο κ. Χατζηγιάννης απέρριψε αυτή την εκδοχή και επικαλέστηκε τα πρακτικά όπου η επιστολή παραίτησης Ταουσιάνη στην επιτροπεία δεν αναφέρεται σε προβλήματα με οποιονδήποτε.

 Ο πρόεδρος ανέφερε πρόσωπα τα οποία αποχώρησαν ή παραιτήθηκαν, ζητώντας από τον μάρτυρα να απαντήσει αν γνώριζε τους λόγους.

 Ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιος Αρέστη ζήτησε από τον μάρτυρα την άποψη του για τον κ. Ταουσιάνη.

«Έχει ένα αξιόλογο βιογραφικό», απάντησε, αλλά δεν ικανοποίησε τον κ. Αρέστη η απάντηση και σημείωσε ότι αυτό που ενδιαφέρει την επιτροπή είναι πώς έφυγαν δυο αξιόλογα στελέχη της ΣΚΤ (Κληρίδης – Ταουσιάνης), την ώρα που η τράπεζα τους χρειαζότανε».

Παραιτήσεις στελεχών 

Ερωτηθείς για τις παραιτήσεις στελεχών όπως του κ. Κληρίδη, του κ. Ταουσιάνη, του κ. Τρόκκου, του κ. Πηγασίου και της κ. Πογιατζή, είπε ότι δεν γνωρίζει τους λόγους παραίτησης πέραν από όσα αναφέρθηκαν στις επιστολές από τους ίδιους τους παραιτηθέντες, ενώ σημείωσε ότι δεν συζήτησε ποτέ το θέμα των παραιτήσεων με τον υπουργό οικονομικών.
Ερωτηθείς για τις επιφυλάξεις που εξέφρασε σε επιστολή της προς τον ίδιο η ΚΤ για την πρόσληψη του πρώην γραμματέα του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Πάφου Μάριου Παπαδόπουλου στη βάση ατασθαλιών που είχε διαπράξει, ο κ. Χατζηγιάννης, είπε ότι δεν έκανε μόνος του την πρόσληψη. Η συγκεκριμένη επιστολή, είπε, πήγε στην επιτροπή ελέγχου η οποία και ασχολήθηκε επισταμένα.

Ερωτηθείς για την Πάολα Τουμαζή  που είναι σήμερα υπεύθυνη των αναδιαρθρώσεων στην Αλταμίρα και προσλήφθηκε στις αρχές του 2014 για τη διεύθυνση αναδιαρθρώσεων, είπε ότι τότε ήταν πρόεδρος της επιτροπείας και η προσλήψεις γίνονταν από τη γενική διεύθυνση.

Ο κ. Αρέστη ανέφερε ότι στη συγκεκριμένη δόθηκαν €20.000 το  2014 που προσλήφθηκε για το προσωπικό της αυτοκίνητο που είχε αγοράσει η ίδια το 2009, ενώ της καλύπτονταν και τα έξοδα για να πηγαινοέρχεται καθημερινά στη Λεμεσό και για τις ιδιωτικές τις μετακινήσεις.

 

Της Ηρώς Ευθυμίου