You are here

Γ. Αρέστη: Θα εκδώσουμε πόρισμα για ΣΚΤ

21/09/2018 13:22

Η ερευνητική επιτροπή θα εκδώσει πόρισμα για τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Γεώργιος Αρέστη.

«Θα εκδώσουμε ένα πόρισμα» δήλωσε όταν κλήθηκε να απαντήσει εάν το πόρισμα θα είναι ολοκληρωμένο σε περίπτωση που δεν αποδεχθούν την πρόσκληση οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές να καταθέσουν ενώπιον της επιτροπής που εξετάζει τα αίτια της κατάρρευσης της ΣΚΤ.

Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα η τριμελής ερευνητική επιτροπή με το γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη ο οποίος έδωσε την εντολή στην ερευνητική επιτροπή, ο κ. Αρέστη δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της άρνησης της κ. Νουί να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής λέγοντας ότι «δεν είναι θέμα του γενικού εισαγγελέα. Το θέμα αυτό το χειριζόμαστε εμείς και νομίζω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν τρόποι και αν συνεχίσουν να είναι αρνητικοί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, θα ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα. Έχουμε πάρα πολύ μαρτυρικό υλικό στα χέρια μας όχι μόνο αυτά που ακούτε στις δημόσιες ακροάσεις».

Σε ερώτηση εάν έχουν στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου απάντησε με ερώτηση λέγοντας «ποιος σας είπε ότι δεν έχουμε στοιχεία από την ΚΤ»;

Επανέλαβε ότι «ο κόσμος να αναμένει ένα πόρισμα, με βάση τους όρους εντολής μας να βρούμε τα αίτια της κατάρρευσης της ΣΚΤ».

Τρεις μήνες παράταση στο χρονοδιάγραμμα ερευνητικής

Ο κ. Αρέστη είπε ότι «η συνάντηση με τον γενικό εισαγγελέα είχε σχέση με το πως η επιτροπή θα ολοκληρώσει το έργο της με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, ιδιαίτερα τώρα που φθάνουμε στο χρόνο που θα αρχίσουμε να ετοιμάζουμε το πόρισμα μας».

Ξεκαθάρισε επίσης, ότι δεν συζητήθηκαν θέματα ουσίας με το γενικό εισαγγελέα και πολύ περισσότερο, δεν συζητηθήκαν θέματα που άπτονται του πορίσματος, είπε διαψεύδοντας σημερινά σχετικά δημοσιεύματα.

Απέρριψε επίσης φήμες ότι καταβάλλεται προσπάθεια για ποδηγέτηση της επιτροπής ενώ, όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα είπε ότι έχουν πάρει παράταση για ακόμη τρεις μήνες.

Διέψευσε επίσης δημοσιεύματα ότι δεν θα κληθεί ο υπουργός οικονομικών και η διοικητής της ΚΤ λέγοντας ότι «εμείς θα αποφασίσουμε ποιους θα καλέσουμε». 

Όσον αφορά το πρόγραμμα της ερευνητικής επιτροπής είπε ότι την ερχόμενη Τρίτη κλήθηκε ο πρώην γενικός διευθυντής της ΣΚΤ Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης και ο ανώτερος διευθυντής διαχείρισης ΜΕΔ  Βαρνάβας Κουρουνά ενώ την Πέμπτη θα καταθέσει εκ νέου ο προϊστάμενος της μονάδας διαχείρισης της συμμετοχής της Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή πιστωτικών ιδρυμάτων, Διονύσης Διονυσίου.

 

 

 

Της Ηρώς Ευθυμίου